Ήταν 30 Ιουνίου 1861 όταν η χειρότερη νύχτα πήρε μέρος κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Lambing Flat στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, όταν ένας όχλος 3.000 λευκών ελαστικά εργαζόμενων χρυσορύχων επιτέθηκε σε κινέζους χρυσορύχους και τους έδιωξε από την περιοχή.
Το μίσος των λευκών χρυσορύχων ευρωπαϊκής, βορειοαμερικάνικης και αυστραλιανής καταγωγής εναντίον των κινέζων αυξανόταν εδώ και αρκετό καιρό. Οι λευκοί χρυσορύχοι, που γενικά εργάζονταν μόνοι, ζήλευαν αυτό που θεωρούσαν ως επιτυχία των κινέζων χρυσορύχων που έσκαβαν χρυσό συλλογικά και ζούσαν κοινοτικά και λιτά, και έτσι μπορούσαν να επιβιώσουν με χαμηλότερα εισοδήματα από των υπόλοιπων. Οι λευκοί ρατσιστές χρυσορύχοι άρχισαν να οργανώνονται μαζί για να προσπαθήσουν να εξαναγκάσουν σε φυγή τους Κινέζους από τα χρυσορυχεία και έτσι επιθέσεις εναντίον κινέζων χρυσορύχων πραγματοποιήθηκαν στο Rocky River, στην Tambaroora, στον ποταμό Buckland και αλλού.
Η σοβαρότερη βία ξέσπασε στις 30 Ιουνίου 1861 στα ορυχεία χρυσού Burrangong όταν λευκοί χρυσορύχοι επιτέθηκαν σε κινέζους, τους έδιωξαν, έπειτα επιτέθηκαν στα καταλύματά τους, ξυλοκοπώντας τους, καταστρέφοντας τις σκηνές τους και κλέβοντας τα υπάρχοντά τους. Τελικά, η αστυνομία έφτασε και συνέλαβε τους αρχηγούς του όχλου, κάτι το οποίο προκάλεσε την ένοπλη σύρραξη με την αστυνομία. Η αστυνομία υποχώρησε μέχρι να επιστρέψει με στρατιωτικές ενισχύσεις που παρέμειναν μέχρι και τον επόμενο χρόνο.
Περίπου 250 Κινέζοι χρυσορύχοι τραυματίστηκαν σοβαρά στο περιστατικό και έχασαν σχεδόν όλα όσα είχαν στην κατοχή τους. Ορισμένα θύματα ζήτησαν αποζημίωση από τις βρετανικές αποικιακές αρχές, αλλά απέτυχαν. Εν τω μεταξύ, το Νοέμβριο εκείνου του χρόνου η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για τον περιορισμό μετανάστευσης από την Κίνα.
Με πληροφορίες από: Working Class History