Με τους πλήρως εμβολιασμένους να έχουν φτάσει περίπου στο 40% του πληθυσμού και με την μετάλλαξη Δέλτα να απειλεί με νέο ακόμα πιο μεταδοτικό κύμα της πανδημίας, η δημοσκόπηση της Prorata για το Kontra Channel εγείρει ερωτηματικά για τις κοινωνικές τάσεις και την συμπεριφορά σημαντικής μερίδας των πολιτών, αλλά και την διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ των αρμοδίων (κυβέρνηση, επιστήμονες) και της κοινωνίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως από το 60% περίπου που δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί το 39% δηλώνει πως δεν σκοπεύει να προσέλθει, ενώ το 34% εμφανίζεται να το σκέπτεται ακόμα. Πρακτικά, εκείνοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν φτάνουν περίπου το 25% του γενικού πληθυσμού (ένας στους τέσσερις), ενώ ένα ανάλογο ποσοστό παραμένει προβληματισμένο και αμφίβολο εάν και πότε θα το πράξει.
Στη δημοσκόπηση, όπως περιγράφει η efsyn.gr, γίνεται αναφορά και στην ενέργεια της κυβέρνησης για τη χορήγηση προπληρωμένης κάρτας σε νέους που θα εμβολιαστούν. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (37%) δηλώνει ότι τώρα βλέπει αρνητικότερα την κυβέρνηση, από ό,τι πριν την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας.
Παράλληλα, αν και το 60% δηλώνει ότι η κίνηση της κυβέρνησης με την προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ για τους νέους θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών, εντούτοις ο ένας στους δύο ερωτώμενους συμφωνεί ότι η εν λόγω ενέργεια αποτελεί μια «λογική εξαγοράς των νέων».
Σχετικά διχασμένοι φέρονται οι ερωτώμενοι για το θέμα της χορήγησης προνομίων και διευκολύνσεων σε όσους έχουν εμβολιαστεί, με το 56% να συμφωνούν με τέτοιες ενέργειες, ενώ το 44% να διαφωνούν.
Τέλος, το 57% συμφωνεί με την ελεύθερη πρόσβαση μόνο των εμβολιασμένων σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους (θέατρα, κινηματογράφοι, εστιατόρια), με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Τι είναι, ωστόσο, εκείνο που δεν πείθει μερίδα της κοινωνίας να προσέλθει για εμβολιασμό, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί με αυστηρά μέτρα διαχωρισμού και προνόμια προς τους εμβολιασμένους να επιτύχει το ζητούμενο τείχος ανοσίας που θα αποτρέψει νέες αρνητικές συνέπειες από την εξάπλωση της μετάλλαξης.
Είναι γνωστό πως έχουν προηγηθεί δύο καμπάνιες ενημέρωσης και προτροπής (Πέτσας, Κικίλιας) αλλά και συνεχείς ανακοινώσεις μέτρων, ενέργειες που δεν έχουν αποδώσει. Το 25% των πολιτών που εμφατικά λένε πως δεν θα εμβολιαστούν, και ένα άλλο 25% που εμφανίζεται σκεπτικό, συγκροτούν ένα τείχος άρνησης, επιφύλαξης, αμφιβολίας και ενστάσεων, το οποίο εάν δεν σπάσει δεν θα επιτρέψει να χτιστεί η ανοσία στο τουλάχιστον 80% του πληθυσμού, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Το μοντέλο ενημέρωσης, μέσω των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν φαίνεται να πείθει, ενώ ίσως πρέπει να επισημάνει κανείς τον ρόλο που έπαιξαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα μέσα ενημέρωσης με την υπερπροβολή των αρνητικών πλευρών κάποιων εμβολίων και ο φόβος που παρήγαγαν τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και οι μυοκαρδίτιδες. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κρήτη (τουριστικός προορισμός), δύο νομοί (Ηράκλειο και Ρέθυμνο) καταγράφουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ως συνέπεια -όπως λέγεται- του θανάτου της 44χρονης που εμβολιάστηκε με Astra Zeneca.