“Όλες αυτές οι επιτυχίες, συναρτώμενες με τα θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της μικροεγκληματικότητας, που μέχρι το 2019 υπήρξε μία αληθινή μάστιγα ιδίως για την Αθήνα και το κέντρο της, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα ότι ο υψηλός επαγγελματισμός της Ελληνικής Αστυνομίας και η βαθιά προσήλωση στο καθήκον έχουν φέρει και φέρνουν αποτελέσματα. Δεν το βλέπουν μόνο εκείνοι που κρίνουν βάσει σκοπιμοτήτων”.
Τάδε έφη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επιχειρώντας να καρπωθεί τα επικοινωνιακά οφέλη της σύλληψης του νεοναζί καταδικασθέντα υπαρχηγού της “Χρυσής Αυγής”. Μετά το φιάσκο με τον πίνακα του ζωγράφου Πικάσο, ο εντοπισμός του Χρήστου Παππά στου…Ζωγράφου, πρόσφερε μερικές ανάσες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. “Δεν το βλέπουν εκείνοι που κρίνουν βάσει σκοπιμοτήτων”, είπε, δίχως, όμως, να διευκρινίσει εάν εκτός όλων (!) των κομμάτων της αντιπολίτευσης (συμπεριλαμβανομένου και του ΚΙΝ.ΑΛ) που συνεχίζουν να του σκούν κριτική, αναφέρεται και στους θύλακες εκείνους του κυβερνώντος κόμματος που βάλλουν εναντίον του.
Μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος του επιτέθηκε με δριμύτητα επισημαίνοντας την αύξηση της εγκληματικότητας και τον κατηγόρησε πως “στην βάρδια” του το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε…Ισλαμαμπάντ (αναφερόμενος, προφανώς, ειρωνικά στην δική του ρήση περί…Καμπούλ, όταν κυβερνούσε η Ν.Δ του Κώστα Καραμανλή). Για τους γνωρίζοντες τους συνομιλητές του βουλευτή της Α’ Αθήνας τόσο στον σκληρό επιτελικό πυρήνα της κυβέρνησης αλλά και στους ισχυρούς θύλακες εντός αστυνομίας, η κριτική Μπογδάνου είχε “αφήγημα”.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εθεωρείτο περίπου βέβαιο πως ο επόμενος ανασχηματισμός δεν θα τον βρει στην ίδια θέση. Μια δημοσκόπηση (ALCO) που έδειξε πως περίπου το 70% των πολιτών αισθάνονταν ασφαλέστεροι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απ΄ ότι στην θητεία Χρυσοχοϊδη έπληξαν περαιτέρω το προφίλ της προσωπικής επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σώθηκε πολιτικά ο κ. Χρυσοχοϊδης μετά την σύλληψη Παππά; Ο ίδιος αθροίζει στις επιτυχίες του τελευταίου καιρού και την ομολογία του γυναικοκτόνου των Γλυκών Νερών. Και, τώρα, με τον εντοπισμό του υπαρχηγού της “Χρυσής Αυγής” προσπαθεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από το φιάσκο του…Πικάσο με πρωταγωνιστή τον στενό συνεργάτη και επικοινωνιακό του σύμβουλο.
Η αλήθεια είναι πως εάν ο πρωθυπουργός προχωρούσε αυτον τον καιρό σε ανασχηματισμό θα ήταν δύσκολο να αφήσει εκτός κυβέρνησης τον κ. Χρυσοχοϊδη. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη που επισημαίνουν πως ίσως, τώρα, θα ήταν η καλύτερη στιγμή να αποχωρήσει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με το “παράσημο”, δηλαδή, της σύλληψης Παππά και με όλα τα άλλα που τον βαραίνουν να μένουν εκτός δημόσιας συζήτησης.
Η άποψη που υπάρχει ακόμα και στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου για τον κ. Χρυσοχοϊδη δεν είναι πολύ θετική. Ο υφυπουργός (του) Λευτέρης Οικονόμου, από την άλλη, βλέπει τις “μετοχές” του ανεβασμένες και στην κυβέρνηση, και στις ιεραρχικές δομές της ΕΛ.ΑΣ- από την οποία προέρχεται άλλωστε.
Φαίνεται, λοιπόν, πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έσωσε το παιχνίδι στο 90′. Όμως, όλοι γνωρίζουν πως η μεγάλη αποτυχία της εξαφάνισης Παππά, πριν οκτώ μήνες, δεν εξαφανίζεται. Στου Ζωγράφου κρυβόταν, άλλωστε, όχι σε κάποιο απόμερο χωριό της Βόρειας Αλβανίας, το Μαυροβούνιο, το Άγιο Όρος, ή την Λατινική Αμερική, όπως θρυλούνταν. Δέκα λεπτά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), δηλαδή, και στο διαμέρισμα γνωστού στελέχους της “Χρυσής Αυγής” και υποψήφιας δημοτικής συμβούλου του Ηλία Κασιδιάρη.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Και πριν το φιάσκο με τον Πικάσο, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν είχε κατορθώσει να επιλύσει κάποιο από τα εγκλήματα της εγχώριας μαφίας για την οποία ο ίδιος είχε προσκομίσει ογκώδη φάκελο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να εισπράξει την δέουσα απάντηση. Από την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ μέχρι τις ανεξιχνίαστες εκτελέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και από τα τακτικά κρούσματα ωμής αστυνομικής βίας που αποσιωπούνται, τα έργα και οι ημέρες του δημιουργούν ένα μάλλον αρνητικό ισοζύγιο.
Προσώρας είναι επικοινωνιακά προστατευμένος. Το πολιτικό του μέλλον, όμως, θα κριθεί το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν, άλλωστε, κι άλλα υπουργεία…