Τα στοιχεία που παρατίθενται (πίνακας κάτω) είναι επίσημα και προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό (ECDC). Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να προσεγγίσει τις νεότερες ηλικίες δια του προνομίου των 150 ευρώ και να τις φέρει στα εμβολιαστικά κέντρα, παρατηρεί κανείς ένα μεγάλο κενό που υγειονομικά συνιστά πολύ σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθούν οι ζοφερές προβλέψεις των επιστημόνων για 4ο κύμα με κυρίαρχη την μετάλλαξη Δέλτα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
Το κενό εντοπίζεται στο γεγονός ότι μόνο το 66% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών έχουν έως τώρα εμβολιαστεί. Εάν λάβει κανείς υπ΄ όψιν του πως αυτή η ηλικιακή κατηγορία άρχισε να εμβολιάζεται από τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, προκύπτουν ευλόγως ερωτηματικά για την εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς που άρχισε προ μηνών με εκείνο το χαριτωμένο σποτάκι στο οποίο πρωταγωνιστούσαν ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Μάρω Κοντού. Είναι, δε, αυτή η κατηγορία η πιο ευάλωτη σε βαριά νόσηση από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού και, ως εκ τούτου, αυτή που θα επιβαρύνει το ΕΣΥ με τις ανάγκες που ίσως προκύψουν για εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Όχι ότι τα πράγματα είναι καλύτερα σε άλλες κατηγορίες που άρχισαν επίσης να εμβολιάζονται σχετικά νωρίς. Χαμηλό είναι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και στις ηλικίες 70-79 (74,5%), ανησυχητικά χαμηλότερα στις 60-69 (66,8%) και στις 50-59 (53%), καθώς ήδη σε αυτές τις ηλικίες το εμβολιαστικό πρόγραμμα “τρέχει” εδώ και κάποιους μήνες.
Την ώρα, λοιπόν, που η κυβέρνηση στοχεύει στους 20άρηδες με το 150άρι, οι οποίοι, ωστόσο, δεν κινδυνεύουν άμεσα με βαριά νόσηση (την οποία καλύπτουν ως προς το στέλεχος Δέλτα όλα τα εμβόλια σε υψηλά ποσοστά), εκείνοι που κινδυνεύουν παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ακάλυπτοι.
Είναι όλοι αυτοί αρνητές; Προφανώς όχι. Ένας μεγάλος αριθμός είναι ανήμποροι να μετακινηθούν (κατάκοιτοι, ασθενείς στο σπίτι, αδύναμοι να πάνε μόνοι τους σε εμβολιαστικά κέντρα που απέχουν μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο διαμονής κ.ά). Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί εδώ και μήνες πως θα συγκροτηθούν συνεργεία του ΕΟΔΥ για εμβολιασμούς κατ’ οίκον, πράγμα το οποίο ενώ έχει εξαγγελθεί δύο ή τρεις φορές δεν λειτουργεί ακόμα. Κι αυτό ενώ εξαγγέλλονται ακόμα και εμβολιασμοί σε…παραλίες. Ακόμα και η απλή λύση που ακολουθούν άλλες χώρες να επιφορτισθούν με τον εμβολιασμό (ειδικά με εκείνα τα σκευάσματα που δεν απαιτούν ειδικές συνθήκες συντήρησης και μεταφοράς) οι ιδιώτες γιατροί, δεν επελέγη τελικά και είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο.
Καταιγιστικός είναι επ΄ αυτού ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ιατρός – καρδιολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που μίλησε στο libre:
“Είναι αδιανόητο, αντί να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους μεγαλύτερους ηλικιακά, τους άνω των 60 να εμβολιαστούν και να διευκολύνουμε τους εμβολιασμούς εκείνων των ηλικιωμένων που δεν δύνανται να μετακινηθούν, να πιέζουμε για τον εμβολιασμό των 20άρηδων… Πόσον καιρό έχει ανακοινωθεί ότι συνεργεία θα εμβολιάζουν ηλικιωμένους στο σπίτι και δεν έχει γίνει; Και ανακοινώνονται εμβολιασμοί στις πλατείες και στις παραλίες κάτι που επικοινωνιακά είναι αστείο! Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό είναι οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων που έχουν κινητικά προβλήματα ή βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από εμβολιαστικά κέντρα σε απομονωμένα χωριά και δεν έχουν τα μέσα να μεταβούν ώστε να εμβολιαστούν. Αντί να έχει ξεκινήσει ήδη -εδώ και μήνες- εμβολιασμός τους, ασχολούμαστε με τους 18άρηδες και τους 20άρηδες και τους πριμοδοτούμε κιόλας, κάτι που είναι ηθικά και δεοντολογικά απαράδεκτο! Στην Ιατρική, πράξη αλληλεγγύης ή ατομικής προστασίας ποτέ δεν επιδοτείται, ποτέ δε χρηματοδοτείται. Ας δούμε το απλό παράδειγμα της αιμοδοσίας: θεωρείται παντελώς αντιδεοντολογικό και ανήθικο να δοθεί αμοιβή στον αιμοδότη.
Αλλά ας πούμε ότι ξεπερνάμε αυτό το σημείο. Γιατί δεν δίνονται 150 ευρώ ως κίνητρο στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί; Έχουμε μόνο 70% κάλυψη στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (και το 70% αφορά εκείνους που σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι στιγμής τις δύο δόσεις).
Εάν υποθέσουμε ότι έρχεται ένα τέταρτο κύμα, φανταζόμαστε ότι θα πιεστούν οι ΜΕΘ και θα έχουμε θανάτους από 25αρηδες; Οι ηλικίες από 60 και πάνω είναι αυτές που θα πληγούν και πάλι και θα γεμίσουν οι ΜΕΘ. Οι νεαρότερες ηλικίες και τα παιδιά κάνουν ηπιότερη νόσο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη γρίπη και τις ιώσεις κάθε χρόνο, όπου έχουμε εκατομμύρια κρούσματα αλλά δεν υπάρχει πανικός.”