Διπλό σήμα κινδύνου εκπέμπουν τόσο οι έμποροι όσο και οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Οι μεν πρώτοι για έλλειψη ρευστότητας και οι δεύτεροι για το χαμήλωμα του πήχη των εσόδων (και) για το φετινό καλοκαίρι.
Πλησιάζοντας στα μέσα του καλοκαιριού ο πήχης εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό αναπόφευκτα χαμηλώνει, καθώς ήδη φαίνεται ανέφικτος ο αρχικός στόχος, που αποτυπώθηκε και στον προϋπολογισμό του 2021.
Η επίτευξη ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος στο 50% εκείνων του 2019 (18,1 δισ. ευρώ) με τα νέα δεδομένα μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Αλλά ακόμα και το 40% δείχνει μακρινό, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουριστικοί παράγοντες κατεβάζουν τον στόχο εσόδων στο 30%-35% του 2019, δηλαδή γύρω στα 6 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 4,2 δισ. ευρώ.
Παρά τις προσδοκίες που είχαν αρχικά καλλιεργηθεί, η φετινή τουριστική σεζόν περισσότερο θα θυμίζει τη δραματική περυσινή, παρά το 2019. Μάλιστα, στον δημόσιο λόγο κυβερνητικών παραγόντων του τουρισμού ήδη προτάσσεται η σύγκριση με το 2020 και υποχωρούν οι αναφορές στο 2019. Ώστε στο τέλος να προβληθεί η άνοδος από πέρυσι, που όμως ο τουρισμός «έπιασε πάτο». Υπενθυμίζεται, ότι το 2020 επισκέφθηκαν συνολικά τη χώρα μας από το εξωτερικό 7,4 εκατ. άτομα, έναντι 31,3 εκατ. το 2019 (μείωση 78%).
Μία μικρή ανάσα αισιοδοξίας δίνει η είδηση ότι η βρετανική κυβέρνηση αίρει από τις 19 Ιουλίου την υποχρέωση 10ήμερης καραντίνας στους πλήρως εμβολιασμένους, που επιστρέφουν από ταξίδια σε χώρες της πορτοκαλί λίστας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ειδικότερα, οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί, οι οποίοι επιστρέφουν από χώρες «μεσαίου κινδύνου» που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους από τις 19 Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες (8/7) ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. Όπως τόνισε, οι ταξιδιώτες θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό.
Ωστόσο, ουσιαστικά θα έχουν απομείνει 40 μέρες από το κύριο μέρος της σεζόν για την έλευση Βρετανών τουριστών. Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό. Το 2019 ταξίδευσαν στην Ελλάδα από τη Βρετανία 3,5 εκατομμύρια άτομα, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Ακόμα και το πολύ κακό 2020, γύρω στo ένα εκατομμύριο Βρετανών έκαναν τις διακοπές τους στη χώρα μας, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 749 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Ιδιαίτερα ορισμένες περιοχές (πχ. Ιόνια νησιά), εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική τουριστική αγορά.
Στον αντίποδα η θερινή έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, με το τέταρτο κύμα να έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, εντείνει τις ανησυχίες στον τουριστικό κλάδο, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για ταξίδια στην Ελλάδα.
Επιπλέον, με την κορύφωση του τέταρτου κύματος στην Ευρώπη να τοποθετείται πλέον στις αρχές φθινοπώρου, απομακρύνεται ο στόχος επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Η κυριαρχία των αβεβαιοτήτων και τον Ιούλιο, στον οποίο είχαν επενδυθεί πολλές ελπίδες, αποτελεί τον βασικό λόγο που σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά ακόμα, με τους ιδιοκτήτες τους να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να τηρούν στάση αναμονής.
Μετά την κρυάδα που πήραν από τον Άδωνι Γεωργιάδη οι επιχειρηματίες τής εστίασης («Λεφτά τέλος»), ήρθε χθες μια έκπληξη ακόμη μεγαλύτερη. Και μάλιστα όταν η πανδημία «ξαναδείχνει τα δόντια της» και ο αριθμός κρουσμάτων ξαναγίνεται τετραψήφιος.
Στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών ο Χρ. Σταϊκούρας είπε «όχι σε όλα». Παρόντες ήταν τόσο οι εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων (Everest, Γρηγόρης, Goody’s, Coffee Island κ.λπ.) όσο και εκπρόσωποι των πολυπληθών «μικρότερων» του κλάδου, παρουσία και της ΓΣΕΒΕΕ.
Αρνήθηκε να παγώσουν οι εξώσεις και να συνεχιστούν οι εκπτώσεις στα ενοίκια, αρνήθηκε να διατηρηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ και προβλέπεται να αυξηθεί στο 24% από το 13% που ισχύει τώρα. Και να φανταστείτε ότι όσοι διαθέτουν μόνο κλειστούς χώρους την έχουν «βάψει» κανονικά.
Ο Χρ. Σταϊκούρας με τη στάση του επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα κατήγγειλε η αντιπολίτευση πως περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή κατάργηση όλων των ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η ψυχρολουσία για τις επιχειρήσεις ενός κλάδου που απασχολεί τεράστιο αριθμό μισθωτών θα έχει γρήγορα την αντανάκλασή της στους δείκτες ανεργίας.
Επιστολή σε Μητσοτάκη
Τις διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου για το γεγονός ότι οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, παρά τα διογκωμένα προβλήματα και τον ισχνό τζίρο, εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένες από τα προγράμματα στήριξης της επανεκκίνησης, επισημαίνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με επιστολή της στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η στήριξη της μεσαίας τάξης περνάει πρωτίστως μέσα από την υποστήριξη και την θωράκιση των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας», υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.
Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την βιωσιμότητά των εμπορικών ΜμΕ, με την ρευστότητα να παραμένει ανύπαρκτη, χωρίς πλέον να μπορεί να καλυφθεί από τις προσωπικές εφεδρείες των επιχειρηματιών.
Την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις και τα λειτουργικά κόστη εξακολουθούν να συσσωρεύονται, οι προμηθευτές απαιτούν την τήρηση των συμφωνημένων, οι επιταγές λήγουν, οι οφειλές διογκώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές περιμένουν να εξοφληθούν.
Παράλληλα επισημαίνεται πως ενώ στην θεωρία το λιανεμπόριο λειτουργεί κανονικά, στην πράξη οι περιορισμοί στην προσέλευση και στην παραμονή των πελατών εντός του καταστήματος εξακολουθούν να ισχύουν –και να τηρούνται ευλαβικά.
Υπό το καθεστώς αυτών των ασφυκτικών συνθηκών, η ΕΣΕΕ εκφράζει το εύλογο παράπονο και το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη κάθε εμπόρου: «Γιατί οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν σε εκθετικό βαθμό την ανάγκη κάλυψής από ειδικά ενισχυτικά προγράμματα, τα οποία μάλιστα πρώτη η ΕΣΕΕ τα έχει προτείνει, εντέλει αγνοήθηκαν χωρίς πειστικό λόγο;»
Η ΕΣΕΕ επιπλέον ζητά να ισχύσει όπως και στους λοιπούς πληττόμενους κλάδους, ένα ποσοστό μείωσης του ενοικίου για τους αμέσως επόμενους μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα ή η αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αναγκών της εμπορικής εποχικής επιχείρησης, την οποία έχει εισηγηθεί η ΕΣΕΕ.
«Αντιλαμβανόμενη την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης του πρωθυπουργού και ενόψει του κινδύνου η διαμορφωθείσα οριακή κατάσταση να οδηγήσει σε λουκέτα επιχειρήσεων και απολύσεις εργαζομένων, η ΕΣΕΕ καταθέτει προς τον Πρωθυπουργό πρόταση συνάντησης μαζί του, προκειμένου να εκθέσει αναλυτικά τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της», καταλήγει η ανακοίνωση της συνομοσπονδίας.
Στο μεταξύ,1.513 αγγελίες πώλησης μεσαίου και μικρού μεγέθους ξενοδοχειακών μονάδων είναι αναρτημένες σε ειδικές σελίδες στο Διαδίκτυο σύμφωνα με έρευνα καλής συναδέλφου που δημοσιεύτηκε προχθές στην ιστοσελίδα Euro2day.gr.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, 50 αγγελίες αναρτήθηκαν μόνο το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου αναρτήθηκαν αγγελίες για 211 καταλύματα.
Μία από τις βασικές ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη φαίνεται να διαψεύδεται, καθώς όλα δείχνουν ότι ένα νέο κύμα της πανδημίας -πιο επιθετικό λόγω της μετάλλαξης Δέλτα -είναι ήδη στην αρχή του.