Αναφέρομαι φυσικά στα μπρος – πίσω, τα πάνω – κάτω και τα αριστερά – δεξιά σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας. Κι ενώ ανοίξαμε για να υποδεχτούμε και να υπηρετήσουμε τους ξένους τουρίστες, ως σερβιτόροι της Ευρώπης, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η κυβέρνηση, “είχε σχέδιο” όπως έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ελληνική κωμωδία “Οι τρείς κούκλες κι εγώ”.
Μόνο που, όπως κι ο ήρωας της ταινίας, έτσι κι εμείς, στην σουρεαλιστική πραγματικότητα της ελληνικής καθημερινότητας, δεν το είδαμε, δεν το ακούσαμε, δεν το βιώσαμε.
Τα αποτελέσματα είναι πλέον διακριτά.Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο,η χώρα καταγράφει 2000 κρούσματα με τα στελέχη της κυβέρνησης. να ετοιμάζονται να διαγράψουν τις παλιές οδηγίες φέρνοντας νέες, επιρρίπτοντας σταθερά την ευθύνη στους πολίτες.
Τσουρέκια μας τα έκαναν, και δυστυχώς, δεν αναφέρομαι στο συμπαθέστατο ψωμάκι που πήρε το όνομα του από την τουρκική λέξη cοrek,που σημαίνει οποιοδήποτε ψωμί που περιέχει μαγιά. Τόσο οι Αρμένιοι όσο και οι κάτοικοι του Αζερμπαϊτζάν φτιάχνουν ένα επίπεδο ψωμάκι, πασπαλισμένο με σουσάμι, το οποίο ονομάζουν ¨Churek¨.
Στην Ελλάδα φαίνεται να υιοθέτησαν την ονομασία τσουρέκι, κατά την περίοδο της οθωμανικής κατοχής.Έφτιαχναν ένα γλυκό ψωμί με αυγά, γάλα και βούτυρο. Το τσουρέκι είναι πλέον ένα σημαντικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης διότι συνδέεται με τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και αποκορύφωμα το Πάσχα.
Συμβολίζει την ανάσταση του Χρηστού, καθώς το αλεύρι μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας, την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.
Προφανώς και δεν πρόκειται, με το τσουρέκι ζυμωμένο σε σχήμα πλεξούδας, να φύγουν τα κακά πνεύματα – πόσο μάλλον ο Covid– 19. Μπορείτε όμως να φτιάξετε Painperdu, που σημαίνει ¨ξεχασμένο ψωμί¨ ή υπέροχες αυγόφετες για όσους δεν διάβαζαν Nitro.
Θα χρειαστείτε:
100 γραμμάρια αυγά (2 μεσαία αυγά)
125 γραμμάρια γάλα
50 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% σε λιπάρα
10 γραμμάρια ρούμι
20 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
2 γραμμάρια εσάνς βανίλιας (περίπου το ¼ από ένα κτγ)
Λίγο αλάτι
Διαδικασία:
Ανακατέψτε καλά με ένα αβγοδάρτη όλα τα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια κόψτε τέσσερις μπαμπάτσικες φέτες από το τσουρέκι ιδανικό πάχος τα 2 εκατοστά και βουτήξτε μέσα στο μίγμα των αυγών. Θέλουμε να μουλιάσουν καλά αλλά όχι να διαλυθούν.
Έχετε ζεστάνει ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίξτε λίγη ζάχαρη μέσα μόλις η ζάχαρη αρχίσει να διαλύεται τοποθετείστε μέσα τις φέτες από το τσουρέκι και μαγειρέψτε καλά και από τις δύο πλευρές.
Αποσύρετε τις αυγόφετες από το τηγάνι και τοποθετείστε σε ένα πιάτο.
Ενδεικτικά πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα ή φρέσκα φρούτα.
Bon appetit!