Τα πάντα στη ζωή έχουν την… πρώτη τους φορά. Το ίδιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα, από τα πιο απλά, όπως η απονομή μεταλλίων ή το βάθρο των νικητών, έως τα πιο σημαντικά, όπως η Αφή της Φλόγας και η Λαμπαδηδρομία ή η παρέλαση των χωρών και η ανάκρουση των ύμνων, κάποια στιγμή σε κάποια διοργάνωση έγιναν για πρώτη φορά. Οι ραδιοφωνικές και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις, το φώτο-φίνις, το Ολυμπιακό Χωριό, η έπαρση σημαίας, ο όρκος των αθλητών, οι μασκότ, το ντόπινγκ, το ίντερνετ… Όλα είχαν την πρώτη τους φορά!
Ως εκ τούτου, στις εξής διοργανώσεις, έγιναν για πρώτη φορά τα εξής…
1896 – ΑΘΗΝΑ
– Ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, σε στίχους Κωστή Παλαμά και μελοποίηση Σπύρου Σαμάρα. Το 1958 επελέγη από την ΔΟΕ ως ο επίσημος Ύμνος του Ολυμπιακού Κινήματος.
– Δημιουργήθηκε η παράδοση να τυπώνονται γραμματόσημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην Αθήνα τυπώθηκε η πρώτη σειρά με 12 γραμματόσημα.
– Τυπώθηκε πρόγραμμα Αγώνων. Το εξώφυλλο, όπου φαίνονται στο βάθος το Καλλιμάρμαρο και ο Παρθενώνας, θεωρήθηκε αργότερα ως η πρώτη αφίσα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Ολυμπιακό δίπλωμα που δόθηκε για πρώτη φορά στους αθλητές, σχεδιάστηκε από τον ζωγράφο Νικηφόρο Λύτρα.
– Λειτούργησε, έστω και σε στοιχειώδη μορφή, το πρώτο Κέντρο Τύπου.
– Οι μεγάλες στιγμές των Αγώνων άρχισαν να καταγράφονται φωτογραφικά από την Kodak.
– Διεξήχθη στις 6 Απριλίου (25 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο) το πρώτο επίσημο αγώνισμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν ο α’ προκριματικός των 100μ.
– Μετά από 1.527 χρόνια αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης. Την πρώτη ημέρα των Αγώνων (6 Απριλίου) ο πρώτος τελικός που διεξήχθη ήταν το τριπλούν, με νικητή τον Αμερικανό Τζέιμς Κόνολι, ο οποίος έγινε έτσι ο πρώτος σύγχρονος Ολυμπιονίκης.
– Τη δεύτερη ημέρα των αγώνων στις 7 Απριλίου (26 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο) αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «χρυσός» Ολυμπιονίκης της σύγχρονης εποχής. Ήταν ο νικητής της ξιφασκίας Λεωνίδας Πύργος.
– Μοιραία, ανέτειλαν και τα πρώτα «αστέρια» των Αγώνων, όπως οι Αμερικανοί Τόμας Μπαρκ, Τζέιμς Κόνολι, Ρόμπερτ Γκάρετ στον στίβο, οι Γερμανοί Χέρμαν Βεϊνγκάρτνερ και Καρλ Σούμαν στη γυμναστική και στην πάλη, ο Ούγγρος Άλφρεντ Χάγιος στην κολύμβηση, ο Γάλλος Πολ Μασόν στην ποδηλασία, ο Βρετανός Τζον Μπόλαντ στο τένις, ο Λεωνίδας Πύργος στην ξιφασκία και φυσικά ο Σπύρος Λούης, που έγινε και η μεγάλη μορφή της διοργάνωσης.
1900 – ΠΑΡΙΣΙ
– Μπήκαν στο πρόγραμμα ομαδικά αθλήματα και ανάμεσά τους το ποδόσφαιρο και η υδατοσφαίριση. Τα υπόλοιπα ομαδικά δεν διεξήχθησαν άλλη φορά.
– Γυναίκα κατέκτησε Ολυμπιακό μετάλλιο. Ήταν η Βρετανίδα Σάρλοτ Κούπερ, που επικράτησε στον τελικό του τένις.
1904 – ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ
– Αποφασίστηκε να παίρνει μετάλλιο και ο τρίτος.
– Ο Αμερικανός αθλητής της ενόργανης γυμναστικής Τζορτζ Άισερ είχε ξύλινο πόδι λόγω ακρωτηριασμού, κι έτσι έγινε ο πρώτος αθλητής με προσθετικό μέλος, που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα έξι στον αριθμό (3 χρυσά, 2 ασημένια, 1 χάλκινο), τα περισσότερα που έχει κατακτήσει ποτέ αθλητής σε μία μόνο ημέρα.
1908 – ΛΟΝΔΙΝΟ
– Έγινε η πρώτη Τελετή Έναρξης με επίσημο χαρακτήρα, η οποία κηρύχθηκε από τον Βασιλιά Εδουάρδο τον 7ο.
– Καθιερώθηκε στην Τελετή Έναρξης η επίσημη παρέλαση των χωρών με τις σημαίες τους.
– Ο αριθμός των αθλητών που έλαβαν μέρος ξεπέρασε το «φράγμα» των χιλίων (2.008).
– Αποφασίστηκε ο πρώτος να παίρνει χρυσό μετάλλιο, ο δεύτερος ασημένιο και ο τρίτος χάλκινο.
– Ακούστηκε για πρώτη φορά η φράση «Το σημαντικότερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη, αλλά η συμμετοχή». Ειπώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο του Λονδίνου Εθέλμπερτ Τάλμποτ, επαναλήφθηκε από τον Πιέρ Ντε Κουμπερτέν και καθόρισε το Πνεύμα των Αγώνων.
1912 – ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
– Για πρώτη φορά υπήρξε εκπροσώπηση στους Αγώνες και από τις πέντε ηπείρους.
– Εμφανίζονται γυναίκες στην κολύμβηση.
– Εντάσσονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και οι Αγώνες Καλών Τεχνών, με πέντε κατηγορίες, την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Θα συνεχιστούν έως και το 1948 και η ΔΟΕ σε αυτές τις επτά διοργανώσεις θα δώσει συνολικά 146 μετάλλια.
– Για πρώτη φορά η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αντιμετωπίζεται ως εξίσου σημαντική με το αγωνιστικό μέρος, με αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί η διοργάνωση.
1920 – ΑΜΒΕΡΣΑ
– Έπαρση της Ολυμπιακής σημαίας με τους πέντε κύκλους, η οποία είχε εγκριθεί από τη ΔΟΕ το 1914.
– Δόθηκε ο Ολυμπιακός όρκος από τους αθλητές. Τον εκφώνησε ο Βέλγος ξιφομάχος Βίκτορ Μπόιν.
– Ο Αμερικανός Έντι Ίγκαν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1932 στο Λέικ Πλάσιντ, μετείχε με την αμερικανική ομάδα στο έλκηθρο και επίσης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Έτσι, έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία, που στέφθηκε Ολυμπιονίκης και σε Θερινούς και σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα «χρυσός».
– Με απόφαση της ΔΟΕ αποκλείστηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τουρκία. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη απόφαση της ΔΟΕ με πολιτικό περιεχόμενο.
1924 – ΠΑΡΙΣΙ
– Αποφασίστηκε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας στην Τελετή Έναρξης, σε ένδειξη τιμής προς τη γενέτειρα του Ολυμπισμού, καθώς επίσης και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της διοργανώτριας χώρας.
– Ειπώθηκε η περίφημη ρωμαϊκή ρήση «citius, altius, fortius», που σημαίνει «γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα», από τον ιερέα του Τάγματος των Δομινικανών Ερίκ Ντιντόν, και η οποία υιοθετήθηκε από τον Πιέρ Ντε Κουμπερτέν ως «μότο» των Ολυμπιακών Αγώνων.
– Ιδρύθηκε και λειτούργησε μια πρώτη μορφή Ολυμπιακού Χωριού.
– Έγινε η πρώτη ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση.
– Δημιουργήθηκε το πρώτο έμβλημα Αγώνων, αν και καθιερώθηκε το 1932.
– Εμφανίστηκε η πρώτη Ελληνίδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν η Λένα Βαλαωρίτη-Σκαραμαγκά, η οποία αγωνίστηκε στο τένις.
1928 – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
– Αποφασίστηκε η ελληνική σημαία να εισέρχεται πρώτη στην παρέλαση των χωρών, σε ένδειξη τιμής προς τη γενέτειρα του Ολυμπισμού, και η διοργανώτρια χώρα να εισέρχεται τελευταία.
– Άναψε Ολυμπιακή Φλόγα στον βωμό του σταδίου, η οποία όμως δεν προερχόταν από την Αρχαία Ολυμπία, και καθιερώθηκε να καίει σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων.
– Εμφανίζονται γυναίκες στον στίβο.
– Εμφανίζονται γυναίκες στην ενόργανη γυμναστική, αλλά μόνο στο ομαδικό.
– Παρατηρείται η πρώτη πράξη εμπορευματοποίησης, αφού οι Ολλανδοί διοργανωτές παραχώρησαν στην Kodak τα αποκλειστικά δικαιώματα φωτογράφησης των Αγώνων.
– Κάνει την… παρθενική εμφάνισή της η Coca Cola, καθώς η αποστολή των Η.Π.Α. φέρνει μαζί της 1.000 κιβώτια.
1932 – ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
– Για τις απονομές των μεταλλίων χρησιμοποιείται το βάθρο των νικητών.
– Καθιερώνεται κατά την απονομή η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας του νικητή κάθε αγωνίσματος.
– Τοποθετούνται κάμερες στον τερματισμό, που καταγράφουν ηλεκτρονικά τις επιδόσεις (από την OMEGA).
– Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά εκφωνητής στον στίβο, ο οποίος ενημερώνει τους θεατές για τις επιδόσεις και τα ρεκόρ.
– Δημιουργείται και λειτουργεί το πρώτο οργανωμένο και πλήρως εξοπλισμένο Ολυμπιακό Χωριό.
– Διαφημίζονται οι Αγώνες από «αστέρες» του Χόλιγουντ, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Μαίρη Πίκφορντ, η Μάρλεν Ντίτριχ και ο Γκάρι Κούπερ.
1936 – ΒΕΡΟΛΙΝΟ
– Τελέστηκε στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας με πρώτη Πρωθιέρεια της σύγχρονης ιστορίας την Κούλα Πράτσικα.
– Έγινε η πρώτη σύγχρονη Λαμπαδηδρομία με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον Κωνσταντίνο Κονδύλη και τελευταίο τον Γερμανό αθλητή των δρόμων ημιαντοχής Φριτς Σίλγκεν, ο οποίος άναψε τον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου. Στο ταξίδι της η Φλόγα πέρασε από επτά χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχοσλοβακία, Γερμανία).
– Φυσικά κατασκευάστηκε και η πρώτη Δάδα. Ήταν από ατσάλι, είχε βάρος 500 γραμμάρια και ύψος 27 εκατοστά.
– Εντάσσεται στο πρόγραμμα το μπάσκετ.
– Η κυπριακής καταγωγής Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου γίνεται η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου, που παίρνει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
– Υπήρξε μερική τηλεοπτική μετάδοση με κλειστό κύκλωμα σε κινηματογραφικές αίθουσες της Γερμανίας.
1948 – ΛΟΝΔΙΝΟ
– Χρησιμοποιήθηκε στους Αγώνες το φώτο-φίνις.
– Η πρώτη κανονική τηλεοπτική κάλυψη Ολυμπιακών Αγώνων έγινε από το BBC, το οποίο κατέβαλε το ποσό των 3.000 δολαρίων για να αποκτήσει αυτό το δικαίωμα.
1952 – ΕΛΣΙΝΚΙ
– Πρώτη εμφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης. Μοιραία ο «ψυχρός πόλεμος» άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
– Εμφανίζονται γυναίκες και στο ατομικό της ενόργανης γυμναστικής.
– Δημιουργείται η παράδοση να κόβονται αναμνηστικά νομίσματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία στη συνέχεια απέκτησαν συλλεκτική αξία.
– Το μάρκετινγκ εισβάλει για τα καλά στη διοργάνωση. Για πρώτη φορά δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο διεθνές εμπορικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή εταιρειών από ένδεκα χώρες.
– Οι Τσεχοσλοβάκοι Εμίλ Ζάτοπεκ και Ντάνα Ζατόπκοβα έγιναν το πρώτο ανδρόγυνο που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο και μάλιστα και οι δύο την ίδια ημέρα (24/7), ο πρώτος στα 5.000μ. και η δεύτερη στον ακοντισμό.
1956 – ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
– Για πρώτη φορά στην Ιστορία διεξάγονται Ολυμπιακοί Αγώνες στο νότιο ημισφαίριο της Γης.
– Πρώτη εμφάνιση του μποϊκοτάζ για πολιτικούς λόγους. Η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ιράκ απέχουν λόγω των γεγονότων στο Σουέζ, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία λόγω της εισβολής των Σοβιετικών στην Ουγγαρία (αν και η Ελβετία έλαβε τελικά μέρος στην ιππασία) και η Κίνα λόγω της συμμετοχής της Ταϊβάν στους Αγώνες.
– Στην κολύμβηση χρησιμοποιήθηκε το ημιαυτόματο ψηφιακό σύστημα χρονομέτρησης.
– Στην Τελετή Λήξης οι αθλητές όλων των χωρών μπήκαν στο στάδιο για πρώτη φορά πιασμένοι χέρι-χέρι, με σκοπό να στείλουν μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο.
1960 – ΡΩΜΗ
– Οριστικοποιήθηκε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Αγώνων.
– Υπήρξε πλήρης τηλεοπτική κάλυψη και μετάδοση (μέσω Eurovision).
– Χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστές για την επεξεργασία αποτελεσμάτων (από την IBM).
1964 – ΤΟΚΙΟ
– Η ΔΟΕ καθιερώνει το έπαθλο «fair play». Οι πρώτοι που το κατέκτησαν ήταν δύο αδέλφια, οι Σουηδοί κωπηλάτες Λαρς Γκούναρ Καλ και Στινγκ Λέναρντ Καλ, επειδή σταμάτησαν την κούρσα τους για να βοηθήσουν δύο αντιπάλους τους, οι οποίοι βρέθηκαν στο νερό, όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα ανατράπηκε η βάρκα τους.
– Χρησιμοποιήθηκε κλειστό κύκλωμα έγχρωμης τηλεόρασης για τους δημοσιογράφους.
– Εντάσσεται στο πρόγραμμα το βόλεϊ και μάλιστα ταυτόχρονα για άντρες και γυναίκες.
– Στο βόλεϊ είναι η πρώτη γυναικεία συμμετοχή σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα.
1968 – ΜΕΞΙΚΟ
– Η Μεξικανή αθλήτρια του στίβου Ενριέτα Μπασίλιο, γίνεται η πρώτη γυναίκα που ανάβει τον βωμό Ολυμπιακού σταδίου ως τελευταία λαμπαδηδρόμος.
– Δημιουργείται η πρώτη μασκότ Αγώνων, έστω και ανεπίσημα. Είναι ένα κόκκινο τζάγκουαρ χωρίς όνομα.
– Ο αριθμός των χωρών που έλαβαν μέρος ξεπέρασαν το «φράγμα» των εκατό (112).
– Πρώτη έγχρωμη μετάδοση, αλλά και για πρώτη φορά χρήση της αργής κίνησης (slow motion).
– Χρησιμοποιήθηκε στον στίβο ελαστικός τάπητας (ταρτάν).
– Εφαρμόστηκε έλεγχος ντόπινγκ.
– Μοιραία ανιχνεύθηκε και ο πρώτος ντοπαρισμένος αθλητής. Ήταν ο Σουηδός Χανς Γκούναρ Λίγιενβαλ, του μοντέρνου πεντάθλου, στον οποίο βρέθηκε ποσότητα αλκοόλ.
1972 – ΜΟΝΑΧΟ
– Καθιερώθηκε ο Ολυμπιακός όρκος και από τους κριτές. Τον εκφώνησε ο Γερμανός κριτής της ιππασίας Χάιντζ Πόλαϊ.
– Δημιουργείται η πρώτη μασκότ Αγώνων με την έγκριση της ΔΟΕ. Είναι ένα πολύχρωμο σκυλάκι και έχει το όνομα Βάλντι.
– Εμφάνιση τρομοκρατίας. Οι Αγώνες «βάφονται» στο αίμα από τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς μια ομάδα Παλαιστινίων, μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», εισέβαλε στο Ολυμπιακό Χωρίο και έπιασε ομήρους τους Ισραηλινούς αθλητές με αίτημα την απελευθέρωση Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές. Κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας, που έμεινε στην ιστορία ως η «Σφαγή του Μονάχου», σκοτώθηκαν 9 Ισραηλινοί αθλητές και 2 μέλη της αποστολής, 6 από τους 8 τρομοκράτες και 2 αστυνομικοί.
1976 – ΜΟΝΤΡΕΑΛ
– Η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρθηκε στον Καναδά με ακτίνες λέιζερ.
– Ανιχνεύθηκε η πρώτη ντοπαρισμένη αθλήτρια. Ήταν η Πολωνή σφαιροβόλος Ντανούτα Ροζάνι.
1980 – ΜΟΣΧΑ
– Η Τελετή Λήξης αποκτά ανάλογη αίγλη και λάμψη με την Τελετή Έναρξης. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στον… δακρυσμένο πρωταγωνιστή της Τελετής, τον Μίσα, που ήταν η μασκότ των Αγώνων.
1984 – ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
– Οι γυναίκες τρέχουν Μαραθώνιο.
– Η Μαροκινή Ναβάλ Ελ Μουταβακέλ στα 400μ. εμπόδια γίνεται η πρώτη γυναίκα από ένα ισλαμικό έθνος, που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
– Η Νεοζηλανδή τοξοβόλος Νέρολι Φέρχολ γίνεται η πρώτη αθλήτρια που αγωνίστηκε με αναπηρικό καροτσάκι σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
– Οι χορηγοί αποκτούν το δικαίωμα να εμφανίζονται μέσω προϊόντων που παράγονται ειδικά για τους Αγώνες.
1988 – ΣΕΟΥΛ
– Διεξάγονται οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά την άρση του υποχρεωτικού ερασιτεχνισμού, που έκανε η ΔΟΕ το 1986.
– Η διοργανώτρια πόλη αναλαμβάνει για πρώτη φορά να διοργανώσει και Παραολυμπιακούς, αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
– Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία του Αθλητισμού, με πρωταγωνιστή τον Καναδό σπρίντερ Μπεν Τζόνσον, νικητή και παγκόσμιο ρέκορντμαν στα 100μ.
– Η Ανατολικογερμανίδα Κρίστα Λούντινγκ-Ροτενμπούργκερ έγινε η πρώτη αθλήτρια στην Ιστορία που κατέκτησε μετάλλιο σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες την ίδια χρονιά. Αρχικά στο Κάλγκαρι πήρε ένα χρυσό κι ένα ασημένιο στο πατινάζ ταχύτητας και έξι μήνες αργότερα κατέκτησε ένα ασημένιο στην ποδηλασία πίστας.
– Οι εκπρόσωποι του Τύπου ξεπέρασαν το «φράγμα» των δέκα χιλιάδων, καθώς διαπιστεύτηκαν 11.331, εκ των οποίων οι 4.978 ήταν του γραπτού Τύπου.
1992 – ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
– Για πρώτη φορά μεταπολεμικά, όλες οι χώρες-μέλη της ΔΟΕ έστειλαν έστω κι έναν αθλητή.
– Πρώτη επίσημη εμφάνιση επαγγελματιών αθλητών του ΝΒΑ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η περίφημη «ντριμ τιμ» έγινε το επίκεντρο της διοργάνωσης κι έφτασε με άνεση στο χρυσό μετάλλιο.
– Στις 6 Αυγούστου η Βούλα Πατουλίδου με τη νίκη της στον τελικό των 100μ. μετ’ εμποδίων, γίνεται η πρώτη Ελληνίδα στην Ιστορία που στέφεται Ολυμπιονίκης.
– Ο Ούγγρος ξιφομάχος Παλ Ζέκερες γίνεται ο πρώτος αθλητής στην Ιστορία, που κατακτά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1988) και σε Παραολυμπιακούς (1992), καθώς στο μεσοδιάστημα ένα αυτοκινητικό ατύχημα τον είχε καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι.
– Πρώτη εμφάνιση της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους και τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων.
1996 – ΑΤΛΑΝΤΑ
– Ο αριθμός των αθλητών που έλαβαν μέρος ξεπέρασε το «φράγμα» των δέκα χιλιάδων (10.318).
– Το ίντερνετ μπαίνει στη «ζωή» των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι, γίνεται η πρώτη άμεση ενημέρωση του κοινού ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.
2000 – ΣΙΔΝΕΪ
– Πρώτη συμμετοχή αθλητή στίβου σε Ολυμπιακούς Αγώνες και διάκριση, ενώ ήδη είχε στεφθεί Παραολυμπιονίκης. Ήταν η περιορισμένης όρασης Αμερικανίδα Μάρλα Ράνιαν, η οποία σε Παραολυμπιακούς το 1992 και το 1996 είχε κατακτήσει πέντε χρυσά μετάλλια, και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ έφτασε μέχρι τον τελικό των 1.500μ., όπου κατετάγη 8η.
– Επιτρέπονται οι επαγγελματίες παίκτες στο μπέιζμπολ.
2004 – ΑΘΗΝΑ
– Η Ολυμπιακή Φλόγα ταξίδεψε μέσω της Λαμπαδηδρομίας και στις πέντε ηπείρους, ενώ για πρώτη φορά πέρασε από Αφρική και Νότια Αμερική, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των 78.000 χιλιομέτρων. Πέρα από τους λαμπαδηδρόμους, χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά της αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο, βάρκα, ποδήλατο και μοτοσικλέτα.
– Ο αριθμός των χωρών που έλαβαν μέρος ξεπέρασε το «φράγμα» των διακοσίων (201).
– Οι εκπρόσωποι του Τύπου ξεπέρασαν το «φράγμα» των είκοσι χιλιάδων, καθώς διαπιστεύτηκαν 21.500.
– Για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή, διεξήχθη αγώνισμα στην Αρχαία Ολυμπία και συγκεκριμένα η σφαιροβολία ανδρών και γυναικών, με νικητές τον Γιούρι Μπιλόνγκ από την Ουκρανία και την Γιουμιλέιντι Κούμπα από την Κούβα.
– Στις 26 Αυγούστου η Εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε σε τελικό ομαδικού αθλήματος, καθώς και η πρώτη που κατέκτησε μετάλλιο (ασημένιο).
2008 – ΠΕΚΙΝΟ
– Εντάσσεται στο πρόγραμμα η κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα.
– Οι Αγώνες αναμεταδίδονται τηλεοπτικά με ψηφιακό σήμα σε High Definition.
– Σπάει για πρώτη φορά η Ολυμπιακή εκεχειρία, καθώς ανήμερα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, Ρωσία και Γεωργία ξεκίνησαν εχθροπραξίες για τη Νότια Οσετία.
2012 – ΛΟΝΔΙΝΟ
– Για πρώτη φορά όλες οι χώρες που μετέχουν (204) περιλαμβάνουν γυναίκες στις αποστολές τους.
– Καθιερώθηκε ο Ολυμπιακός όρκος και από τους προπονητές. Τον εκφώνησε ο Βρετανός προπονητής του κάνοε καγιάκ Έρικ Φάρελ.
– Ο Καναδός ιππέας Ίαν Μίλαρ γίνεται σε ηλικία 65 ετών ο πρώτος στην Ιστορία που φτάνει τις 10 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρωτοεμφανίστηκε στη διοργάνωση του 1972, αλλά λόγω του μποϊκοτάζ που είχε κάνει ο Καναδάς στους Αγώνες της Μόσχας, απουσίασε αναγκαστικά το 1980. Θα μπορούσε δηλαδή να «μετρά» 11 παρουσίες. Σε όλη αυτή τη διαδρομή κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο το 2008.
– Ο 25χρονος Νοτιοαφρικανός Όσκαρ Πιστόριους γίνεται ο πρώτος αθλητής με προσθετικά μέλη (κάτω άκρα), που λαμβάνει μέρος στον στίβο και συγκεκριμένα στα 400μ., όπου κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά, ενώ συμμετείχε και στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4Χ400μ.
– Για πρώτη φορά οι Αγώνες αναμεταδίδονται και με σύστημα τριών διαστάσεων (3D High Definition).
2016 – ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ
– Για πρώτη φορά οι Αγώνες διεξάγονται σε χώρα της Νότιας Αμερικής.
– Θεσπίστηκε από την ΔΟΕ το βραβείο της Ολυμπιακής Δάφνης (Olympic Laurel) και δόθηκε για πρώτη φορά στον Κενυάτη Ολυμπιονίκη του 1968 και 1972 στα 1.500μ. και 3.000μ. στιπλ Κιπ Κέινο, για το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο του και την κοινωνική προσφορά του.
– Η ΔΟΕ εγκαινιάζει το δικό της τηλεοπτικό κανάλι, με σκοπό να μεταδίδει αθλητικά γεγονότα, ειδήσεις, αθλητικές ιστορίες, ιστορικά Ολυμπιακά πλάνα και ταινίες από τα αρχεία της.
– Τα social media κάνουν δυναμική εμφάνιση στους Αγώνες. Το Facebook, το Twitter και το Instagram κυριαρχούν, τα Πρακτορεία Ειδήσεων μεταδίδουν ειδήσεις και αποτελέσματα μέσα από τους λογαριασμούς τους, οι Ομοσπονδίες και οι αθλητές ανεβάζουν καθημερινά χιλιάδες φωτογραφίες και selfie στους προσωπικούς λογαριασμούς, που γνωρίζουν αμέσως τεράστια απήχηση.
– Η ΔΟΕ δημιούργησε μια μικτή «Ομάδα προσφύγων» με δέκα μέλη, 6 αθλητές και 4 αθλήτριες, που αγωνίστηκε υπό την Ολυμπιακή σημαία. Πέντε πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν, δύο από την Συρία, δύο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κι ένας από την Αιθιοπία, μετείχαν σε τρία αθλήματα, τον στίβο, την κολύμβηση και το τζούντο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, η «ταυτότητα» κάθε διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων έχει ως εξής:
ΑΘΗΝΑ 1896
Αγώνες της Ιης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Ελλάδα
Υποψήφιες πόλεις : Παρίσι (Γαλλία)
(σ.σ. ήταν η αρχική επιλογή)
Έναρξη Αγώνων: 6 Απριλίου 1896
Λήξη Αγώνων : 15 Απριλίου 1896
Χώρες : 14
Αθλητές : 241 (241 άνδρες - 0 γυναίκες)
Αθλήματα : 9
Αγωνίσματα: 43
Κεντρικό στάδιο: Παναθηναϊκό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 13 ΠΑΡΙΣΙ 1900
Αγώνες της ΙΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Γαλλία
Υποψήφιες πόλεις : -
Έναρξη Αγώνων: 14 Μαϊου 1900
Λήξη Αγώνων : 28 Οκτωβρίου 1900
Χώρες : 24
Αθλητές : 997 (975 άνδρες - 22 γυναίκες)
Αθλήματα : 19
Αγωνίσματα: 95
Κεντρικό στάδιο: Βελοντρόμ
Εκπρόσωποι Τύπου: Δεν υπάρχουν στοιχεία ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ 1904
Αγώνες της ΙΙΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Υποψήφιες πόλεις : Σικάγο (ΗΠΑ)
Έναρξη Αγώνων: 1 Ιουλίου 1904
Λήξη Αγώνων : 24 Νοεμβρίου 1904
Χώρες : 12
Αθλητές : 651 (645 άνδρες - 6 γυναίκες)
Αθλήματα : 17
Αγωνίσματα: 95
Κεντρικό στάδιο: Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον
Εκπρόσωποι Τύπου: Δεν υπάρχουν στοιχεία ΛΟΝΔΙΝΟ 1908
Αγώνες της ΙVης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Μεγάλη Βρετανία
Υποψήφιες πόλεις : Βερολίνο (Γερμανία), Μιλάνο (Ιταλία),
Ρώμη (Ιταλία)
Έναρξη Αγώνων: 27 Απριλίου 1908
Λήξη Αγώνων : 31 Οκτωβρίου 1908
Χώρες : 22
Αθλητές : 2.008 (1.971 άνδρες - 37 γυναίκες)
Αθλήματα : 22
Αγωνίσματα: 110
Κεντρικό στάδιο: Γουάιτ Σίτι Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 100 (περίπου) ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 1912
Αγώνες της Vης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Σουηδία
Υποψήφιες πόλεις : -
Έναρξη Αγώνων: 5 Μαϊου 1912
Λήξη Αγώνων : 27 Ιουλίου 1912
Χώρες : 28
Αθλητές : 2.407 (2.359 άνδρες - 48 γυναίκες)
Αθλήματα : 14
Αγωνίσματα: 102
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 500 (περίπου) ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1916
Αγώνες της VΙης Ολυμπιάδας
Δεν διεξήχθησαν λόγω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. ΑΜΒΕΡΣΑ 1920
Αγώνες της VIΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Βέλγιο
Υποψήφιες πόλεις : Άμστερνταμ (Ολλανδία), Λιόν (Γαλλία)
Έναρξη Αγώνων: 20 Απριλίου 1920
Λήξη Αγώνων : 12 Σεπτεμβρίου 1920
Χώρες : 29
Αθλητές : 2.626 (2.561 άνδρες, 65 γυναίκες)
Αθλήματα : 22
Αγωνίσματα: 156
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 200 (περίπου) ΠΑΡΙΣΙ 1924
Αγώνες της VIIΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Γαλλία
Υποψήφιες πόλεις : Άμστερνταμ (Ολλανδία), Βαρκελώνη (Ισπανία),
Λος Άντζελες (ΗΠΑ), Πράγα (Τσεχία),
Ρώμη (Ιταλία)
Έναρξη Αγώνων: 4 Μαϊου 1924
Λήξη Αγώνων : 27 Ιουλίου 1924
Χώρες : 44
Αθλητές : 3.089 (2.954 άνδρες - 135 γυναίκες)
Αθλήματα : 17
Αγωνίσματα: 126
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο Ιβ Ντι Μανουάρ
Εκπρόσωποι Τύπου: 473 ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ 1928
Αγώνες της ΙXης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Ολλανδία
Υποψήφιες πόλεις : Λος Άντζελες (ΗΠΑ)
Έναρξη Αγώνων: 17 Μαϊου 1928
Λήξη Αγώνων : 12 Αυγούστου 1928
Χώρες : 46
Αθλητές : 2.883 (2.606 άνδρες - 277 γυναίκες)
Αθλήματα : 14
Αγωνίσματα: 109
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 614 ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1932
Αγώνες της Χης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Υποψήφιες πόλεις : -
Έναρξη Αγώνων: 30 Ιουλίου 1932
Λήξη Αγώνων : 14 Αυγούστου 1932
Χώρες : 37
Αθλητές : 1.334 (1.208 άνδρες - 126 γυναίκες)
Αθλήματα : 14
Αγωνίσματα: 117
Κεντρικό στάδιο: Κολοσσαίο Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 706 ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1936
Αγώνες της ΧΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Γερμανία
Υποψήφιες πόλεις : Βαρκελώνη (Ισπανία)
Έναρξη Αγώνων: 1 Αυγούστου 1936
Λήξη Αγώνων : 16 Αυγούστου 1936
Χώρες : 49
Αθλητές : 3.963 (3.632 άνδρες - 331 γυναίκες)
Αθλήματα : 19
Αγωνίσματα: 129
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 2.088 ΤΟΚΙΟ 1940 - ΕΛΣΙΝΚΙ 1940
Αγώνες της ΧΙΙης Ολυμπιάδας
Δεν διεξήχθησαν λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. ΛΟΝΔΙΝΟ 1944
Αγώνες της ΧΙΙΙης Ολυμπιάδας
Δεν διεξήχθησαν λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. ΛΟΝΔΙΝΟ 1948
Αγώνες της XIVης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Μεγάλη Βρετανία
Υποψήφιες πόλεις : Βαλτιμόρη (ΗΠΑ), Λοζάνη (Ελβετία),
Λος Άντζελες (ΗΠΑ), Μινεάπολη (ΗΠΑ),
Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ)
Έναρξη Αγώνων: 29 Ιουλίου 1948
Λήξη Αγώνων : 14 Αυγούστου 1948
Χώρες : 59
Αθλητές : 4.104 (3.714 άνδρες - 390 γυναίκες)
Αθλήματα : 17
Αγωνίσματα: 136
Κεντρικό στάδιο: Γουέμπλεϊ
Εκπρόσωποι Τύπου: 2.000 ΕΛΣΙΝΚΙ 1952
Αγώνες της XVης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Φινλανδία
Υποψήφιες πόλεις : Λος Άντζελες (ΗΠΑ), Άμστερνταμ (Ολλανδία),
Μινεάπολη (ΗΠΑ), Ντιτρόιτ (ΗΠΑ), Σικάγο (ΗΠΑ),
Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ)
Έναρξη Αγώνων: 19 Ιουλίου 1952
Λήξη Αγώνων : 3 Αυγούστου 1952
Χώρες : 69
Αθλητές : 4.955 (4.436 άνδρες - 519 γυναίκες)
Αθλήματα : 17
Αγωνίσματα: 149
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 1.848 ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 1956
Αγώνες της XVΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Αυστραλία
Υποψήφιες πόλεις : Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), Ντιτρόιτ (ΗΠΑ),
Λος Άντζελες (ΗΠΑ), Σαν Φρανσίσκο (ΗΠΑ),
Σικάγο (ΗΠΑ), Μινεάπολη (ΗΠΑ), Φιλαδέλφεια
(ΗΠΑ), Μέξικο Σίτι (Μεξικό)
Έναρξη Αγώνων: 22 Νοεμβρίου 1956
Λήξη Αγώνων : 8 Δεκεμβρίου 1956
Χώρες : 72
Αθλητές : 3.314 (2.938 άνδρες - 376 γυναίκες)
Αθλήματα : 17
Αγωνίσματα: 151
Κεντρικό στάδιο: Κρίκετ Γκράουντ
Εκπρόσωποι Τύπου: 768
* Τα αγωνίσματα της Ιππασίας έγιναν στη Στοκχόλμη
από 10 έως 17 Ιουνίου.
ΡΩΜΗ 1960
Αγώνες της XVIΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Ιταλία
Υποψήφιες πόλεις : Λοζάνη (Ελβετία), Ντιτρόιτ (ΗΠΑ),
Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Βρυξέλλες (Βέλγιο),
Μέξικο Σίτι (Μεξικό), Τόκιο (Ιαπωνία)
Έναρξη Αγώνων: 25 Αυγούστου 1960
Λήξη Αγώνων : 11 Σεπτεμβρίου 1960
Χώρες : 83
Αθλητές : 5.338 (4.727 άνδρες - 611 γυναίκες)
Αθλήματα : 17
Αγωνίσματα: 150
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 1.442 ΤΟΚΙΟ 1964
Αγώνες της XVIIΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Ιαπωνία
Υποψήφιες πόλεις : Ντιτρόιτ (ΗΠΑ), Βιέννη (Αυστρία),
Βρυξέλλες (Βέλγιο)
Έναρξη Αγώνων: 10 Οκτωβρίου 1964
Λήξη Αγώνων : 24 Οκτωβρίου 1964
Χώρες : 93
Αθλητές : 5.151 (4.473 άνδρες - 678 γυναίκες)
Αθλήματα : 19
Αγωνίσματα: 163
Κεντρικό στάδιο: Εθνικό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 1.891 ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΙ 1968
Αγώνες της XIXης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Μεξικό
Υποψήφιες πόλεις : Ντιτρόιτ (ΗΠΑ), Μπουένος Άιρες (Αργεντινή),
Λιόν (Γαλλία)
Έναρξη Αγώνων: 12 Οκτωβρίου 1968
Λήξη Αγώνων : 28 Οκτωβρίου 1968
Χώρες : 112
Αθλητές : 5.516 (4.735 άνδρες - 781 γυναίκες)
Αθλήματα : 18
Αγωνίσματα: 172
Κεντρικό στάδιο: Ουνιβερσιτάριο
Εκπρόσωποι Τύπου: 4.377 ΜΟΝΑΧΟ 1972
Αγώνες της XXης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Δυτική Γερμανία
Υποψήφιες πόλεις : Ντιτρόιτ (ΗΠΑ), Μαδρίτη (Ισπανία),
Μόντρεαλ (Καναδάς)
Έναρξη Αγώνων: 26 Αυγούστου 1972
Λήξη Αγώνων : 11 Σεπτεμβρίου 1972
Χώρες : 121
Αθλητές : 7.134 (6.075 άνδρες - 1.059 γυναίκες)
Αθλήματα : 21
Αγωνίσματα: 195
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 4.880 ΜΟΝΤΡΕΑΛ 1976
Αγώνες της ΧΧΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Καναδάς
Υποψήφιες πόλεις : Λος Άντζελες (ΗΠΑ), Μόσχα (Σοβιετική Ένωση)
Έναρξη Αγώνων: 17 Ιουλίου 1976
Λήξη Αγώνων : 1 Αυγούστου 1976
Χώρες : 92
Αθλητές : 6.084 (4.824 άνδρες - 1.260 γυναίκες)
Αθλήματα : 21
Αγωνίσματα: 198
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 8.500 ΜΟΣΧΑ 1980
Αγώνες της XXIΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Σοβιετική Ένωση
Υποψήφιες πόλεις : Λος Άντζελες (ΗΠΑ)
Έναρξη Αγώνων: 19 Ιουλίου 1980
Λήξη Αγώνων : 3 Αυγούστου 1980
Χώρες : 80
Αθλητές : 5.179 (4.064 άνδρες - 1.115 γυναίκες)
Αθλήματα : 21
Αγωνίσματα: 203
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 5.615 (2.685 γραπτού - 2.930 ηλεκτρονικού) ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1984
Αγώνες της XXIIΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Υποψήφιες πόλεις : -
Έναρξη Αγώνων: 28 Ιουλίου 1984
Λήξη Αγώνων : 12 Αυγούστου 1984
Χώρες : 140
Αθλητές : 6.829 (5.263 άνδρες - 1.566 γυναίκες)
Αθλήματα : 21
Αγωνίσματα: 221
Κεντρικό στάδιο: Κολοσσαίο Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 9.190 (4.327 γραπτού - 4.863 ηλεκτρονικού) ΣΕΟΥΛ 1988
Αγώνες της XXIVης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Νότια Κορέα
Υποψήφιες πόλεις : Ναγκόγια (Ιαπωνία)
Έναρξη Αγώνων: 17 Σεπτεμβρίου 1988
Λήξη Αγώνων : 2 Οκτωβρίου 1988
Χώρες : 159
Αθλητές : 8.397 (6.203 άνδρες - 2.194 γυναίκες)
Αθλήματα : 23
Αγωνίσματα: 237
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 11.331 (4.978 γραπτού - 6.353 ηλεκτρονικού) ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1992
Αγώνες της XXVης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Ισπανία
Υποψήφιες πόλεις : Άμστερνταμ (Ολλανδία), Παρίσι (Γαλλία),
Βελιγράδι (Γιουγκοσλαβία), Μπρισμπέιν
(Αυστραλία), Μπέρμιγχαμ (Μ.Βρετανία)
Έναρξη Αγώνων: 25 Ιουλίου 1992
Λήξη Αγώνων : 9 Αυγούστου 1992
Χώρες : 169
Αθλητές : 9.356 (6.652 άνδρες - 2.704 γυναίκες)
Αθλήματα : 25
Αγωνίσματα: 257
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 13.082 (5.131 γραπτού - 7.951 ηλεκτρονικού) ΑΤΛΑΝΤΑ 1996
Αγώνες της XXVΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Υποψήφιες πόλεις : Αθήνα (Ελλάδα), Βελιγράδι (Γιουγκοσλαβία),
Μάντσεστερ (Μ.Βρετανία), Μελβούρνη
(Αυστραλία), Τορόντο (Καναδάς)
Έναρξη Αγώνων: 19 Ιουλίου 1996
Λήξη Αγώνων : 6 Αυγούστου 1996
Χώρες : 197
Αθλητές : 10.318 (6.797 άνδρες - 3.521 γυναίκες)
Αθλήματα : 26
Αγωνίσματα: 271
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 15.108 (5.695 γραπτού - 9.413 ηλεκτρονικού) ΣΙΔΝΕΪ 2000
Αγώνες της XXVIΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Αυστραλία
Υποψήφιες πόλεις : Πεκίνο (Κίνα), Βερολίνο (Γερμανία),
Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Μάντσεστερ
(Μ.Βρετανία)
Έναρξη Αγώνων: 15 Σεπτεμβρίου 2000
Λήξη Αγώνων : 1 Οκτωβρίου 2000
Χώρες : 199 (*)
Αθλητές : 10.651 (6.582 άνδρες - 4.069 γυναίκες)
Αθλήματα : 28
Αγωνίσματα: 300
Κεντρικό στάδιο: Στάδιο Αουστράλια
Εκπρόσωποι Τύπου: 16.033 (5.298 γραπτού - 10.735 ηλεκτρονικού)
* Αγωνίστηκαν και 4 αθλητές του Ανατολικού Τιμόρ ως ανεξάρτητοι. ΑΘΗΝΑ 2004
Αγώνες της XXVIIΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Ελλάδα
Υποψήφιες πόλεις : Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), Ρώμη (Ιταλία),
Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική), Στοκχόλμη (Σουηδία)
Έναρξη Αγώνων: 13 Αυγούστου 2004
Λήξη Αγώνων : 29 Αυγούστου 2004
Χώρες : 201
Αθλητές : 10.625 (6.296 άνδρες - 4.329 γυναίκες)
Αθλήματα : 28
Αγωνίσματα: 301
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 21.500 (5.500 γραπτού - 16.000 ηλεκτρονικού) ΠΕΚΙΝΟ 2008
Αγώνες της XXΙΧης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Κίνα
Υποψήφιες πόλεις : Παρίσι (Γαλλία), Τορόντο (Καναδάς),
Οζάκα (Ιαπωνία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)
Έναρξη Αγώνων: 8 Αυγούστου 2008
Λήξη Αγώνων : 24 Αυγούστου 2008
Χώρες : 204
Αθλητές : 10.942 (6.305 άνδρες - 4.637 γυναίκες)
Αθλήματα : 28
Αγωνίσματα: 302
Κεντρικό στάδιο: Εθνικό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 24.562 ΛΟΝΔΙΝΟ 2012
Αγώνες της XXΧης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Μεγάλη Βρετανία
Υποψήφιες πόλεις : Παρίσι (Γαλλία), Μαδρίτη (Ισπανία),
Μόσχα (Ρωσία), Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)
Έναρξη Αγώνων: 27 Ιουλίου 2012
Λήξη Αγώνων : 12 Αυγούστου 2012
Χώρες : 204
Αθλητές : 10.768 (5.992 άνδρες - 4.776 γυναίκες)
Αθλήματα : 26
Αγωνίσματα: 302
Κεντρικό στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εκπρόσωποι Τύπου: 21.000 ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ 2016
Αγώνες της XXΧΙης Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια χώρα: Βραζιλία
Υποψήφιες πόλεις : Σικάγο (ΗΠΑ), Τόκιο (Ιαπωνία), Μαδρίτη (Ισπανία)
Έναρξη Αγώνων: 5 Αυγούστου 2016
Λήξη Αγώνων : 22 Αυγούστου 2016
Χώρες : 207
Αθλητές : 11.238 (6.181 άνδρες - 5.057 γυναίκες)
Αθλήματα : 28
Αγωνίσματα: 306
Κεντρικό στάδιο: Μαρακανά
Εκπρόσωποι Τύπου: 25.000