Ερωτηματικά και πολυποίκιλα σχόλια στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ και σε όσους γνωρίζουν πολλές παραμέτρους της έρευνας για τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν έχει προκαλέσει η εκτός τόπου, χρόνου και λογικής, βράβευση-φιέστα που οργανώθηκε στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη.
«Η βράβευση αστυνομικών πρέπει να γίνεται σε πραγματικές επιτυχίες τους, εύστοχες έρευνές τους και όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι κοινός τόπος στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ, αλλά και σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ότι η αστυνομική έρευνα στην υπόθεση της δολοφονίας των Γλυκών Νερών ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λάθος κατεύθυνση και υπήρξαν πολλά ερευνητικά σφάλματα, παρά το αίσιο τέλος. Παραβιάσθηκε ο κανόνας της σφαιρικότητας της έρευνας κι επί εβδομάδες δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική αναζήτηση για τις αντιφάσεις του πιλότου (χέρια μπρος-πίσω δεμένα) , στους ισχυρισμούς για … δίωρη λιποθυμία του, στο αν είχε τα 10.000 ευρώ που υποστήριζε ότι του έκλεψαν οι ληστές (σ.σ αποδείχθηκε ανύπαρκτο ποσό), πως δεν υπήρχε κανένα ίχνος των δραστών και τουλάχιστον 15-20 προβληματικά σημεία. Ούτε καν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής – από αστυνομικούς με σημαντικές επιτυχίες και τεράστια εμπειρία κι εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό – η προβληματική συμπεριφορά του 33χρονου πιλότου που είχε δημιουργήσει υποψίες σε εκατομμύρια πολίτες. Διατυπώνονταν από αστυνομικούς απόψεις ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν ύποπτη , απλώς … ντρεπόταν που δεν μπόρεσε να αποτρέψει το κακό. Ούτε ρίχθηκε μια ουσιαστική ματιά στα ημερολόγια της Καρολάιν που έδειχναν το κίνητρο του εγκλήματος. Υπήρχε λόγω εσφαλμένης αυτοψίας και για τουλάχιστον έναν μήνα η επιμονή και η μονόπλευρη έρευνα προς την εκδοχή της ληστείας με προσαγωγές κι εξετάσεις αλλοδαπών, παρεισφρήσεις σε συμμορίες κλπ. Με παράλληλη επικήρυξη των ληστών με 300.000 ευρώ. Κι είναι ευτύχημα ότι ο πιλότος που εκθείαζε διαρκώς την ΕΛΑΣ και μιλούσε για την άψογη συνεργασία με αστυνομικούς δεν σκέφθηκε να απαλλαγεί από την συσκευή του κινητού του, η οποία του ζητήθηκε να την παραδώσει μόλις την 31η Μαΐου, 20 ημέρες μετά την δολοφονία της Καρολάιν. Αν το είχε κάνε , με οποιαδήποτε πρόφαση, νωρίτερα δεν θα προέκυπταν κρίσιμα ενοχοποιητικά στοιχεία (ΣΣ με την κινητικότητα που παρουσίαζε ενώ ήταν δεμένος) από την εξαιρετικά σημαντική έρευνα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. Κι ίσως η υπόθεση να μην εξιχνιαζόταν ποτέ λόγω των κακών αρχικών εκτιμήσεων. Κι όλο αυτό δεν μπορεί να βαφτίζεται «επιτυχία» για …βράβευση , κάτι που θα μπορούσε να γίνει για ορισμένους μόνο αξιωματικούς που δεν παρασύρθηκαν στο λάθος και για τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ που εξέτασαν σωστά τα ευρήματα».
Σε αυτές τις αναφορές προχωρούν, σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, και το Βήμα, στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη που παρακολούθησαν την εξέλιξη της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ για την πολυσυζητημένη υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον 33χρονο σύζυγό της που έχει ήδη φυλακισθεί στον Κορυδαλλό.
Όπως σημειώνουν «είναι ενδεικτικό της παρανόησης ότι για πολλές εβδομάδες υπήρχαν διαρκείς αναφορές από αξιωματούχους για βέβαιη επιδρομή ληστών , καθώς κι ότι ο … Μπάμπης είναι θυμωμένος με ορισμένα δημοσιεύματα που άφηναν ερωτηματικά για τον ρόλο του. Ακόμη είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο δολοφόνος σε μηνύματα που έστελνε επέκρινε ορισμένα ΜΜΕ για τα ερωτηματικά που έθεταν . Μετέφερε δε … διαβεβαιώσεις των αστυνομικών που ερευνούσαν την υπόθεση ότι εκείνοι δεν είχαν διατυπώσει κανένα ερωτηματικό σε βάρος του. Και ότι μνημονευόταν σε ΜΜΕ ήταν αυθαίρετες απόψεις, χωρίς οι αστυνομικοί να έχουν υπόνοιες για τον ίδιο. Με τον εφησυχασμένο πιλότο να προχωρά εκείνες τις ημέρες που ουδείς αστυνομικός ενδιαφερόταν για τον ρόλο του σε διαπραγματεύσεις για ανέγερση οικοδομής κλπ. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο 33χρονος στην απολογία του ζήτησε συγνώμη από αστυνομικούς που ερεύνησαν την υπόθεση του , καθ ότι του είχαν δείξει εμπιστοσύνη όπως υποστήριξε».
Με τα ίδια στελέχη να σημειώνουν ότι «μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι αρμόδιοι αστυνομικοί είχαν από την αρχή υπόνοιες για τον πιλότο κι αναζητούσαν όλο αυτό το διάστημα ακράδαντα στοιχεία για να τον πιέσουν να ομολογήσει. Καθώς κι ότι το πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων με το βιομετρικό ρολόι, τα βήματα του πιλότου κλπ ήταν το τελικό όπλο τους. Όμως είναι γνωστό σε όσους ενημερώνονταν για την πρόοδο και το περιεχόμενο των ερευνών, όπως κι από την ανάλυση της δικογραφίας ότι αυτό δεν ευσταθεί κι ότι είχαν εισέλθει για πολλές εβδομάδες στην στενωπό και το αδιέξοδο του σεναρίου της ληστείας. Καθώς κι ότι το προαναφερόμενο πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων δεν ήταν η επιβεβαίωση των υπονοιών τους, αλλά κάτι το απρόσμενο κι απροσδόκητο που τουςέδειξε ότι ήταν όλο αυτό τον καιρό , σε λάθος κατεύθυνση».
Σημειώνεται ότι δεκάδες νυν και πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που έχουν σχετική εμπειρία στην διερεύνηση τέτοιου είδους υποθέσεων , σημείωναν ότι «αν οι ερευνητές της υπόθεσης εξέταζαν επαρκώς από την αρχή τον ρόλο του πιλότου, τα κενά στις αναφορές του, τα μηδενικά ευρήματα θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν από τα πρώτα 24ωρα, με προσεκτική μεθοδική ανάκριση, στην ομολογία του φόνου . Προτού η υπόθεση λάβει τέτοιες διαστάσεις . Επιπλέον λόγω καθυστερημένης εστίασης στο πρόσωπο του πιλότου δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα για τα ακριβή κίνητρα του φόνου, τι διαμειβόταν το τελευταίο κρίσιμο τρίμηνο στο εσωτερικό του ζευγαριού κι άλλα πολλά…».