Πέρσι, το ελληνικό καλοκαίρι κηρύχθηκε state of mind με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Φέτος κηρύχθηκε απλώς ασφαλές και «φυσιολογικό» με φόντο την Ακρόπολη.
‘Ηταν 27 Μαΐου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με background τον Παρθενώνα, δήλωνε στην κάμερα της Bild πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος «θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι». Και καλούσε τους τουρίστες «να έρθουν στην Ελλάδα». «Μετά από αυτή την πανδημία», έλεγε, «είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει, θα θέλει να χαλαρώσει».
Προσώρας, από την πολλή χαλάρωση, ο «φυσιολογικός» Ιούλιος χτυπάει 3.000 κρούσματα ημερησίως. Κι ο, επίσης «φυσιολογικός», Αύγουστος θυμίζει ταινία τρόμου, με βάση τουλάχιστον τις προβλέψεις των επιστημόνων. Ο μετριοπαθής Χαράλαμπος Γώγος λέει ότι πάμε για 5.000 κρούσματα, το μοντέλο Σαρηγιάννη λέει ότι πάμε για 6.400 τον Δεκαπεντάυγουστο, και ο Νίκος Σύψας λέει ότι πάμε για επιδημιολογικό ίλιγγο ακόμη και με 15.000 ή και 20.000 κρούσματα ημερησίως.
Ο Χάρης Θεοχάρης όμως δεν λέει, και δεν βλέπει, τίποτα ανησυχητικό. Παραμένει, μακράν, ο πιο χαρούμενος υπουργός της κυβέρνησης. Και ο πιο αισιόδοξος –o ορισμός του state of mind. Λέει μόνον πως, δεδομένων των συνθηκών, «η χώρα πάει πάρα πολύ καλά», και ο τουρισμός το ίδιο. Λέει πως το άνοιγμα σχεδιάστηκε με απόλυτη ασφάλεια, και λέει ακόμη πως, σε καμία περίπτωση, δεν ευθύνεται ο τουρισμός – ή, τουλάχιστον ΚΑΙ ο τουρισμός – για την έκρηξη των κρουσμάτων.
Για του λόγου το αληθές, παρουσίασε και στατιστικά στοιχεία. Στις 100 χιλιάδες, λέει, δειγματοληψίες που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, ο μέσος δείκτης θετικότητας ήταν μόλις 0,07%.
Ατυχώς, την στατιστική Θεοχάρη, θέτουν υπό αίρεση η Fraport, ο Σωτήρης Τσιόδρας, o Nίκος Χαρδαλιάς, οι επιδημιολόγοι του υπουργείου Υγείας και ο ΕΟΔΥ.
Η Fraport ανακοίνωσε χθες τα στοιχεία για τις αφίξεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Μόνον τον Ιούλιο και μόνον σ’ αυτά τα 14 αεροδρόμια έφθασαν 1 εκατομμύριο τουρίστες. Σ’ αυτό το 1 εκατομμύριο δεν είναι μέσα το Ελευθέριος Βενιζέλος και δεν είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου. Γεννάται προφανές ερώτημα για το πόσο πραγματικά ασφαλές και οργανωμένο είναι το άνοιγμα εάν για όλους αυτούς τους ταξιδιώτες έγιναν μόνον 100.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Τα στοιχεία της Fraport δείχνουν επίσης ότι ο κύριος όγκος των αφίξεων αφορούσε τα αεροδρόμια της Ρόδου (263.373), της Μυκόνου (124.543), της Σαντορίνης (151.962) και της Κω (124.560).
Παρεμπιπτόντως, με βάση επίσης τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟDΥ τρία από αυτά τα τέσσερα νησιά, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κως, βρίσκονται μαζί με το Ρέθυμνο, την Ιο, το Ηράκλειο και την Πάρο στις επτά πλέον επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της χώρας – δηλαδή, είναι οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Παρεμπιπτόνως, επίσης, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά τα κρούσματα στην Μύκονο τετραπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα και εκτοξεύτηκαν σε Πάρο και ‘Ιο. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο πλέον ακόμη και για τοπικά lockdown.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ευθεία και καθαρή προειδοποίηση του καθηγητή Τσιόδρα, στην τελευταία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η Κρήτη και τα νησιά του νότιου Αιγαίου βρίσκονται στο επίκεντρο της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα.
Και σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου «οι νέοι» – οι συνήθεις ύποπτοι – «φέρνουν από τα νησιά την μετάλλαξη Δέλτα και την μεταδίδουν στο οικογενειακό περιβάλλον». Το πρώτο ερώτημα, και για την κυρία Παπαευαγγέλου και για τον κύριο Θεοχάρη ενδεχομένως, είναι πως ακριβώς βρέθηκε στα νησιά η μετάλλαξη Δέλτα πριν την… βρουν και την φέρουν πίσω οι νέοι. Διότι δύο τινά συμβαίνουν – ή οι νέοι την βρίσκουν εκεί που την έφεραν και την άφησαν οι τουρίστες, ή η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτοφυής και ενδημική στα ελληνικά νησιά.
Το δεύτερο ερώτημα είναι στις πόσες φορές καίγεται ο μύθος του ανέμελου ελληνικού καλοκαιριού. Καθώς και γιατί ο «ασφαλής» σχεδιασμός ανοίγματος δεν προέβλεπε εξ αρχης rapid tests στους ανεμαβολίαστους εργαζόμενους και επαγγελματίες στα νησιά. Όπως δεν προέβλεπε και PCR ή rapid τεστ στους εκτός Ε.Ε. τουρίστες που έμπαιναν στην χώρα – μέχρι που το απαίτησε η Μέρκελ, σε επίπεδο ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Κατά τα λοιπά, καλώς να μας βρει ο Αύγουστος. And… just live your myth in Greece…