Όταν δεν έχεις διάθεση ή δεν μπορείς να παράγεις πολιτική, παράγεις «εχθρούς». Είναι η εύκολη λύση για την απεμπόληση ευθυνών κατασκευάζοντας αποδιοπομπαίους τράγους που θα επωμισθούν το βάρος λαθών, παραλείψεων και εσκεμμένων, αλλά τελικά κατακριτέων, επιλογών.
Το πολιτικό κόστος είναι ισχυρότερο από την πολιτική ευθύνη και η μεταβίβαση ευθυνών προτιμότερη από την ανάληψη τους. Γιατί στην τελική, αξία έχει η εξουσία κι όχι η ουσία.
Δυστυχώς γι’ άλλη μια φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ελλειμματική απέναντι στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Και δεν είναι η μόνη καθώς οι επιλογές της είναι πολλές φορές σε συνάρτηση με τις επιλογές της «μητέρας» μπορεί και «μητριάς» Ευρώπης.
Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο και δεν έμαθε από τα λάθη της επαναλαμβάνοντας μέτρα που έχουν αποδειχτεί στο πεδίο αναποτελεσματικά και πολλές φορές επικίνδυνα.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής της Κύπρου, Dr. Κωνσταντίνος Τσιούτης σε άρθρο του «φαίνεται να μη θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η πανδημία έχει απρόοπτα, ότι δεν μπορείς να προβλέψεις, παρά μόνο να προσπαθείς και να προετοιμάζεσαι».
Αλήθεια πόσο προετοιμάστηκε και προσπάθησε μετά το πρώτο κύμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Εκ του αποτελέσματος καθόλου.
Συνεχίζοντας ο Dr. Τσιούτης σημειώνει ότι «εκείνο που βλέπουμε είναι να μην μαθαίνουμε απ’ τα λάθη μας και να τα επαναλαμβάνουμε. Τρία lockdown, τρεις φάσεις χαλάρωσης που έφεραν ανεξέλεγκτη έξαρση, χώροι συναθροίσεων να βάζουν το κέρδος πάνω από την προστασία του συνόλου, κόσμος να αγνοεί τα βασικά ατομικά μέτρα προστασίας επειδή «κουράστηκε». Να μην θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η πανδημία έχει απρόοπτα, ότι δεν μπορείς να προβλέψεις, παρά μόνο να προσπαθείς και να προετοιμάζεσαι: πάντα γνωρίζαμε για τον κίνδυνο των μεταλλάξεων, τα εμβόλια έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα από αυτήν που περιμέναμε κι ας παρατηρούμε έκπτωση της αποτελεσματικότητας μετά από κάποιο διάστημα και έναντι μεταλλάξεων. Να μην καταλαβαίνουμε ότι όλα γίνονται για να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην φορτώνεται το σύστημα υγείας σε σημείο που να μην μπορεί να εξυπηρετεί ούτε τα επείγοντα (όχι μόνο COVID-19 αλλά και άλλα)».
Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής της Κύπρου σημειώνει ότι αντί «να έχουμε μία ασφαλή και λειτουργική καθημερινότητα, αυτό που βλέπουμε είναι να συνεχίζεται ο κοινωνικός ρατσισμός και να βρίσκουμε αποδιοπομπαίους τράγους. Στις αρχές ήταν οι Κινέζοι, μετά έγιναν τα «κρούσματα», μετά έγιναν οι τουρίστες, μετά έγιναν οι Λεμεσιανοί, μετά έγιναν τα σχολεία, μετά έγιναν οι νέοι, τώρα έγιναν οι ανεμβολίαστοι».
«Η πόλωση, η ένταση, οι χαρακτηρισμοί, η κουλτούρα μίσους, σίγουρα δεν βοηθάνε. Αν θέλεις να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου, πρώτα να φερθείς ώριμα και υπεύθυνα και να συμβάλεις στο δικαίωμα της υγείας για όλους», συνεχίζει ο Τσιούτης.
Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, από τις επιλογές και τις πράξεις μας, όμως πρώτιστα η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στην Κυβέρνηση. Την κάθε κυβέρνηση, που προσπαθώντας να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες, αποζητά αποδιοπομπαίους τράγους, απλά και μόνο για να σώσει το τομάρι της.
«Ο περιορισμός και το κλείσιμο χώρων δεν φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα αν δεν καταλάβουμε τις συνέπειες των επιλογών και πράξεων μας, ώστε να κρατούμε την επανεκκίνηση ασφαλή» καταλήγει στο άρθρο του ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής της Κύπρου Dr. Κωνσταντίνος Τσιούτης.