Ο καύσωνας “λιώνει” τα όνειρα για την πρόωρη απολιγνιτοποίηση της χώρας καθώς δεν είναι ακόμη εφικτό να υποκατασταθεί αυτή η πηγή ενέργειας από άλλες και ιδιαίτερα σε έκτακτες περιπτώσεις όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα.
Δεκαέξι από τις συνολικά 20 εγκατεστημένες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν προγραμματιστεί να δουλεύουν σήμερα με φουλ τις γεννήτριες τους και υπό αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αναστήθηκαν…
Έτσι, τρεις λιγνιτικές μονάδες, από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου εντάχθηκαν στο σύστημα σήμερα (στοιχεία μέχρι τις 2 το μεσημέρι) και ετοιμάζεται να βάλει μπροστά και η 4η, όπως επίσης και η Μελίτη, προκειμένου να κρατηθούν οι υψηλές ανάγκες σε ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα.
Όπως σχολίασε σχετικά μιλώντας στον e-ptolemeos.gr ο γενικός γραμματέας του «Σπάρτακου» Σάκης Μάστορας: «Όταν το σύστημα χρειάζεται ενίσχυση, ο λιγνίτης είναι πάντα εδώ και θα στηρίζει για να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα. Οι μονάδες φαίνεται ότι χρειάζονται».
Ο «κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει εδώ και δύο μέρες από τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ, όπως έκανε γνωστό χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον Ρυθμιστή και τον Διαχειριστή να έχει ζητήσει από όλους τους συμμετέχοντες στην ηλεκτροπαραγωγή, ΔΕΗ και ανεξάρτητες εταιρίες, να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Σύμφωνα με στοιχεία από το διαχειριστή του συστήματος, μέχρι και τις 2 το μεσημέρι ο λιγνίτης ήταν σε ποσοστό 11% στο σύστημα (σε σύνολο 7109 MW είχε 819 MW), το φυσικό αέριο σε ποσοστό 52% (3664 MW), τα υδροηλεκτρικά σε ποσοστό 9% και Φ/Β-ανεμογεννήτριες σε ποσοστό 25%. Οι εισαγωγές έφταναν τα 220 MW.
Με την επέλαση του καύσωνα τα επόμενα 24ωρα, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί και η ζήτηση στο σύστημα.
Η ζήτηση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τη σημερινή μέρα που κάνει ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να χτυπήσει το «κόκκινο». Και όχι μόνο τις μεσημβρινές και τις βραδινές ώρες αλλά από το πρωί. Οι προβλέψεις του Διαχειριστή δείχνουν από τις 10 το πρωί η αιχμή του φορτίου, δηλαδή το ανώτατο σημείο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, να αγγίζει τα 10.000 MW και από τις 11.30 το πρωί να το σπάει ανεβαίνοντας στα 10.010 MW και στις 12 και 12.30 το μεσημέρι να εκτινάσσεται στα 10.137 MW. Μεγέθη που έχουν να καταγραφούν πολλά χρόνια.
Χθες το πραγματικό φορτίο, όχι η πρόβλεψη, ξεπέρασε μετά τις οκτώ το βράδυ τα 9.121 MW.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Αγορά Επόμενης Ημέρας) για σήμερα το 45,42% της παραγωγής θα προέλθει από τις μονάδες φυσικού αερίου, το 18,4% από τις ΑΠΕ, πάνω από το 13% από τις λιγνιτικές μονάδες, οι εισαγωγές θα δώσουν ηλεκτρική ενέργεια ίση με το 13% του συνόλου, ενώ το 9,33% θα προέλθει από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.
Θερμοπληξία, όμως, προκαλούν και οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς. Σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή θα εκτιναχθεί στα 96,97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν χθες ήταν στα 84,95 ευρώ, ενώ η μέγιστη τιμή θα χτυπήσει τα 160,35 ευρώ έναντι 142,35 ευρώ.
Ξεκίνησε σήμερα η εθελουσία από τη ΔΕΗ
Την ίδια ημέρα, ανακοινώθηκε ότι μπαίνει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα εθελουσίας στη ΔΕΗ. Εκτιμάται πως περίπου 500 εργαζόμενοι άνω των 51 ετών θα αποχωρήσουν από τις λιγνιτικές μονάδες. Στα 42.000 και 57.000 ο μέσος όρος των μπόνους που θα δοθούν.
Κύκλοι της επιχείρησης αναφέρουν πως αν και το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.283 εργαζόμενους άνω των 51 ετών με προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών, εκτιμάται ότι θα ενταχθούν μόλις 500 εργαζόμενοι, κυρίως άνω των 55 ετών για τους οποίους τα κίνητρα είναι μεγαλύτερα.
Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 30 Οκτωβρίου και προβλέπεται επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ για όσους δηλώσουν συμμετοχή τον πρώτο μήνα ισχύος του προγράμματος, έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι αποχωρήσεις θα γίνουν από τις 30 Νοεμβρίου ως το τέλος του χρόνου.