«Απόλυτη αναγκαιότητα» χαρακτηρίζει ο Γιάννης Δραγασάκης τον επανασχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μετά και τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές που μαίνονται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα.
Ο ίδιος με παρέμβασή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook σημειώνει ότι πρέπει να προτεραιοποιηθούν οι εν λόγω αλλαγές καθώς το ελληνικό σχέδιο προβλέπει αναδασώσεις 165.000 στρεμμάτων «όταν μόνο μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καεί 500.000, χώρια τα ήδη καμμένα από άλλες χρονιές».
«Χρειάζεται η εκπόνηση οργανωμένων προγραμμάτων τοπικής ανασυγκρότησης, αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης με διεξόδους εργασιακής απασχόλησης, ανθεκτικές υποδομές και αποκατάσταση καταστροφών» υπογραμμίζει ο ίδιος σημειώνοντας ότι «ήδη για τα τομεακά προγράμματα υπάρχει το θετικό προηγούμενο με το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Καταλήγοντας σημειώνει ότι είναι επιτακτικό, να υπάρξει «δημόσια λογοδοσία, κοινωνική συμμετοχή, διακομματική επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση και τον έλεγχο διαδικασιών, στόχων και αποτελεσμάτων».
Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξεκαθαρίζει ότι δε θα επιτραπεί στον Κ. Μητσοτάκη «να αφήσει πίσω του μόνο καμμένη γη και ανθρώπινη δυστυχία».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Γ. Δραγασάκη:
«Δυστυχώς οι φωτιές ακόμα κατακαίνε τη χώρα. Και το επείγον είναι η κατάσβεσή τους, επιτέλους, & η άμεση στήριξη των πληγέντων.
Η μεγάλη καταστροφή που ζούμε όμως κάνει πλέον τον επανασχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης απόλυτη αναγκαιότητα & προτεραιότητα για το σήμερα & το αύριο. Αρκεί μόνο ένα δεδομένο: Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει αναδασώσεις 165.000 στρεμμάτων όταν μόνο μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καεί 500.000. Χώρια τα ήδη καμμένα από άλλες χρονιές.
Παράλληλα, λοιπόν, με την άμεση βοήθεια στους ανθρώπους που έχασαν σπίτια, δουλειές, επιχειρήσεις, το βιός τους & βλέπουν στάχτες τον τόπο τους, χρειάζεται η εκπόνηση οργανωμένων προγραμμάτων τοπικής ανασυγκρότησης, αειφόρου & βιώσιμης ανάπτυξης με διεξόδους εργασιακής απασχόλησης, ανθεκτικές υποδομές & αποκατάσταση καταστροφών. Και ήδη για τα τομεακά προγράμματα υπάρχει το θετικό προηγούμενο με το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το χρονοδιάγραμμα για την απολιγνιτοποίηση -που είναι απόλυτα αναγκαία αλλά με όρους ασφαλούς μετάβασης- & όλος ο σχεδιασμός πρέπει επίσης να αναθεωρηθούν, όπως δείχνει η οδυνηρή εμπειρία αυτών των ημερών στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Και η ιδιωτικοποίηση δημοσίων φορέων ενέργειας πρέπει να σταματήσει.
Είναι επιτακτικό, λοιπόν, να υπάρξει δημόσια λογοδοσία, κοινωνική συμμετοχή, διακομματική επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση & τον έλεγχο διαδικασιών, στόχων & αποτελεσμάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα δικαίωμα αλλά ούτε πρόσχημα πλέον ν’ αγνοεί την πραγματικότητα. Και δεν θα του επιτραπεί ν’ αφήσει πίσω του μόνο καμμένη γη & ανθρώπινη δυστυχία».