Πάνω από 20 “hotspot πείνας” όπως χαρακτηρίζονται, αναμένεται να αντιμετωπίσουν ακραία επισιτιστική ανασφάλεια του επόμενους τέσσερις μήνες, σύμφωνα πάντα με μία νέα αναφορά των Ηνωμένων Εθνών.
Δύο ξεχωριστά όργανα των Η.Ε. προειδοποιούν πως αυτά τα hotspots θα αντιμετωπίσουν καταστροφικές ελλείψεις τροφής από τώρα έως και το Νοέμβριο, λόγω εμποδίων στην παροχή βοήθειας.
Οικογένειες που βασίζονται σε ανθρωπιστικές δράσεις για να επιβιώσουν, κρέμονται από μία κλωστή. Αν δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αυτούς, η κλωστή θα κοπεί και οι επιπτώσεις δε θα είναι τίποτα λιγότερο από καταστροφικές. – David Beasley, διευθυντής World Food Programme.
Η επισιτιστική ανασφάλεια έχει εκτοξευτεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με το 2020 να βρίσκει 155 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφής, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2019. Η νέα πρόβλεψη λέει πως 41 εκατομμύρια άνθρωποι είναι στα όρια του λιμού, καταγράφοντας 23 περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπως η Αιθιοπία και η Μαδαγασκάρη.
Οι πλειοψηφία αυτών στο όριο, είναι αγρότες. Έως τώρα, η υποστήριξη της αγροτικής δραστηριότητας ως τρόπος αποφυγής του λιμού παραβλέπεται συνήθως από τους δωρητές. Χωρίς την υποστήριξη στην αγροτική δραστηριότητα, οι ανθρωπιστικές ανάγκες θα συνεχίσουν να αυξάνονται δραματικά. – QU Dongyu, γενικός διευθυντής Food and Agriculture Organization
Οι περιοχές που απειλούνται διαφέρουν. Άλλες έχουν ένοπλες συγκρούσεις, ξηρασίες, άλλες φυσικές καταστροφές και οικονομική εξαθλίωση την οποία επιβάρυνε η πανδημία. Οι περισσότερες βρίσκονται στην Αφρική, στη Νότια Αμερική και στη Μέση Ανατολή.
Η ανθρωπιστική πρόσβαση δεν είναι κάποια αφηρημένη έννοια. Σημαίνει πως οι αρχές πρέπει να εγκρίνουν τα χαρτιά εγκαίρως ώστε τα τρόφιμα να μεταφερθούν γρήγορα, σημαίνει πως οι έλεγχοι θα αφήνουν τα φορτηγά να περνούν και να φτάνουν στον προορισμό τους, σημαίνει πως αυτοί που έρχονται να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια δε γίνονται στόχοι, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους και τη δουλειά τους που σώζει ζωές. – David Beasley
Πηγή: Unboxholics