Στέλιος Πέτσας, Χρήστος Ταραντίλης, Αριστοτελία Πελώνη, Γιάννης Οικονόμου. Τέσσερις κυβερνητικοί εκπρόσωποι για μια διακυβέρνηση δύο ετών και με φαραωνική μιντιακή υποστήριξη αποτελεί, δίχως άλλο, πολιτικό ρεκόρ. Το ερώτημα, ωστόσο, γιατί δεν επιβιώνουν οι “επικοινωνιάρχες” στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει αναπάντητο.
Ο πρώτος (Πέτσας) ήρθε από το πουθενά. Συνεργάτης κάποτε του Χρήστου Σταϊκούρα (αμφότεροι έλκουν την καταγωγή τους από την Φθιώτιδα) και ικανός στα φοροτεχνικά, ήταν μία από τις εκπλήξεις στην αρχή της διακυβέρνησης. Αν και για τους γνωρίζοντες η τοποθέτησή του κρίθηκε ως μια ασφαλής επιλογή δεδομένου ότι ήταν (και συνεχίζει να είναι) στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Έκτοτε ακολούθησαν πολλά και αποχώρησε δια της αναβαθμίσεως σε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών. Κι αυτό παρότι του χρεώθηκε η κακή διαχείριση των μιντιακών κονδυλίων της πανδημίας -η γνωστή “λίστα Πέτσα”.
Ακολούθησε ο Χρήστος Ταραντίλης, καθηγητής, διανοούμενος και βαθιά νεοδημοκράτης, ο οποίος άντεξε μόλις ένα μήνα επειδή του χρεώθηκαν οι λανθασμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί στην πολύκροτη υπόθεση Λιγνάδη και στο επικοινωνιακό φιάσκο με τη Λίνα Μενδώνη. Με μια λιτή ανακοίνωση ο Ταραντίλης έθεσε εαυτόν εκτός κυβερνητικού σχήματος:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τη μεγάλη τιμή να με ορίσετε Υφυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Οικογενειακοί λόγοι που προέκυψαν έκτοτε δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ασκώ αυτά τα καθήκοντα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από τα βουλευτικά έδρανα θα συνεχίσω να είμαι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα, τιμώντας πάντοτε την εμπιστοσύνη που μου δείξατε.
Με τιμή, Χρήστος Ταραντίλης»
Η Αριστοτελία Πελώνη, η οποία είχε τοποθετηθεί ως αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος από την εποχή Πέτσα κλήθηκε να καλύψει το κενό. Από την πρώτη στιγμή κρίθηκε ως προσωρινή, ελλείψει, όμως, άλλου προσώπου που να θέλει να αναλάβει τον ρόλο παρέμεινε εκεί για περίπου 8 μήνες.
Είναι το σταθερό επικοινωνιακό “ασανσέρ” του Μαξίμου καθώς αναβαθμίζεται ή υποβαθμίζεται ανάλογα τις περιστάσεις. Παρότι διαθέτει φίλους στα ΜΜΕ (προέρχεται άλλωστε από τα Νέα και την Καθημερινή) αλλά ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ,το ΚΙΝΑΛ και το εκσυγχρονιστικό λόμπι -από την εποχή που έκανε πολιτικό και διπλωματικό ρεπορτάζ-, δεν έτυχε της συμπάθειας των νεοδημοκρατών. Οι επιθετικές έως ακραίες αναρτήσεις της στο twitter εναντίον του κυβερνώντος κόμματος έπληξαν την εικόνα της, ωστόσο παρέμενε στο Μαξίμου ως εφεδρεία. Και κάνουν λάθος να υποτιμούν κάποιοι τους “παίκτες πάγκου”. Τι θα γίνει, δηλαδή, εάν σπάσει το συμβόλαιό του, ή τραυματιστεί ο βασικός;
Ο Γιάννης Οικονόμου που διορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ένα πρόσωπο που αν και προέρχεται από την ηγεσία της ΔΑΠ έγινε γνωστός επί κυβερνήσεων Καραμανλή, όταν τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή.
Πάντοτε στο ευρύτερο περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη, την ακολούθησε στο κόμμα που ίδρυσε (Δημοκρατική Συμμαχία), και το 2017 ανέλαβε σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκ Φθιώτιδας κι αυτός, όπως ο Στέλιος Πέτσας, και γεωπόνος, καλείται τώρα να αναμορφώσει την τραυματισμένη επικοινωνιακή έκφραση της κυβέρνησης μετά τις πυρκαγιές.
Είναι απορίας άξιο, πάντως, πως με την υπεροπλία της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης δεν καθίσταται εφικτό να διατηρήσει παραπάνω από έξι μήνες ένα πρόσωπο στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου (τέσσερις σε δύο χρόνια).
Ίσως επειδή, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός, “η επικοινωνία είναι ουσία”. Ίσως πάλι επειδή κανείς δεν τολμά να θίξει την ουσία πίσω από την επικοινωνία. Δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό στους παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ, μπορεί ο εκάστοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος να είναι το πρόσωπο της κυβέρνησης προς τα μίντια, την πραγματική επικοινωνία, ωστόσο, εκπονεί και αποφασίζει ένα ευρύτερο team στο Μέγαρο Μαξίμου. Δημοσιογράφοι, αναλυτές, επικοινωνιολόγοι, δημοσκόποι και λοιποί που ενίοτε έχουν αντικρουόμενες απόψεις αλλά ισχυρή επιρροή.