Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής εμφανίστηκε σε πολιτικές τηλεοπτικές εκπομπές την Κυριακή για να υπερασπιστεί την αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και να προσπαθήσει να συγκρατήσει μια σειρά από συγκρίσεις μεταξύ των χαοτικών σκηνών που εκτυλίσσονται στην Καμπούλ, όπου οι Ταλιμπάν είναι τώρα έτοιμοι να ανακτήσουν την εξουσία και της ταπεινωτικής πτώσης της Σαϊγκόν Πριν 46 χρόνια.
“Αυτό προφανώς δεν είναι Σαϊγκόν”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο ABC’s This Week. «Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με μία αποστολή στο μυαλό, και αυτή ήταν να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους που μας επιτέθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου και αυτή η αποστολή ήταν επιτυχής».
Η απόρριψη του Μπλίνκεν σε κάθε παραλληλισμό με την εικονική εικόνα των ελικοπτέρων που απομακρύνουν το προσωπικό από την αμερικανική πρεσβεία στη Σαϊγκόν τον Απρίλιο του 1975 στο τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ ήρθε καθώς ο ουρανός πάνω από την αφγανική πρωτεύουσα ήταν γεμάτος με Chinooks και Black Hawks που μετέφεραν το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας σε ασφαλή τοποθεσία στο διεθνές αεροδρόμιο. Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε τις παρατηρήσεις του με τις δυνάμεις των Ταλιμπάν που συγκεντρώθηκαν μέσα στην πρωτεύουσα και με τους εκπροσώπους τους να διαπραγματεύονται ήδη μια «ειρηνική μεταφορά» της εξουσίας στο προεδρικό μέγαρο.
Με τη διοίκηση του Μπάιντεν να βρίσκεται όλο και περισσότερο σε άμυνα κατά την εκπληκτικά ταχεία σάρωση των Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα, ο Μπλίνκεν προσπάθησε να δικαιολογήσει την πορεία υποστηρίζοντας ότι η αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε και ότι η διατήρηση των δυνάμεων στη χώρα δεν ήταν επιλογή. «Η Αλ Κάιντα έχει μειωθεί σημαντικά και η ικανότητά της να μας επιτεθεί ξανά από το Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», είπε.
Η διατήρηση στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν πέραν της προθεσμίας της 1ης Μαΐου που είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ θα ήταν να προσκαλέσουμε την αναβίωση των επιθέσεων των Ταλιμπάν εναντίον του αμερικανικού προσωπικού, είπε ο Μπλίνκεν. «Σε εκείνη την περίπτωση θα έπρεπε να εξηγήσω γιατί στέλνουμε δεκάδες χιλιάδες δυνάμεις πίσω στο Αφγανιστάν για να συνεχίσουμε τον πόλεμο που πρέπει να τελειώσει η χώρα μετά από 20 χρόνια».
Όμως, η άχαρη αναμέτρηση για την εκκένωση του προσωπικού της πρεσβείας, σε συνδυασμό με την επανατοποθέτηση 6.000 αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, με την ανατροπή της αποχώρησης που ολοκληρώθηκε ουσιαστικά πριν από λίγες εβδομάδες, έχει αφήσει τον Λευκό Οίκο να κατηγορείται ότι έχει αποτρέψει την αποχώρηση των ΗΠΑ με δυνητικά πολύ καιρό. -προθεσμιακές συνέπειες. Η ανησυχία αυξάνεται επίσης για περισσότερους από 18.000 Αφγανούς και τις οικογένειές τους που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ ως μεταφραστές και σε άλλες ιδιότητες που κινδυνεύουν από αντίποινα των Ταλιμπάν.Τι σημαίνει η επιστροφή των Ταλιμπάν για την Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν;Διαβάστε περισσότερα
Το πρωί της Κυριακής μια ενημέρωση από ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους ηγέτες του Κογκρέσου έγινε οδυνηρή. Ο Κέβιν ΜακΚάρθι, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξερράγη θυμωμένος, χαρακτηρίζοντας την απόσυρση «αμηχανία», σύμφωνα με το Politico .Διαφήμιση
Ο Μακάρθι είπε « Έχω πάθος και έχω θυμό» και ρώτησε «Είμαστε ασφαλείς στο σπίτι τις επόμενες εβδομάδες;» Το ξέσπασμά του ήρθε κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας ώρας κλήσης με τον Blinken, τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin και τον πρόεδρο των κοινών αρχηγών επιτελείου Mark Milley.
Η Νάνσι Πελόζι, η ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή, μίλησε επίσης, ευχαριστώντας τον Μπάιντεν για τη «σαφήνεια των σκοπών» του, αλλά προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον των γυναικών στο Αφγανιστάν, ανέφερε το Politico.
Η ισχυρή αναλογία με τον Saigon, ένα από τα πιο άδοξα επεισόδια στη μακρά ιστορία των ξένων επεμβάσεων των ΗΠΑ, γίνεται όλο και περισσότερο εναντίον του Μπάιντεν προσωπικά. Όταν ρωτήθηκε τον Ιούλιο αν υπάρχει ουσία στη σύγκριση του Βιετνάμ, ο πρόεδρος απάντησε : «Καμία απολύτως. Μηδέν … Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περίπτωση να δείτε ανθρώπους να απομακρύνονται από τη στέγη μιας πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν ».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια πολέμου, με περισσότερους από 2.000 νεκρούς από τον αμερικανικό στρατό και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια που δαπανήθηκαν σε μια αποτυχημένη προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας ισχυρής αφγανικής κυβέρνησης και πολεμικής δύναμης ικανής να αντισταθεί στους Ταλιμπάν, ο αμερικανικός λαός είχε αρκετά. Μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο του Σικάγο για τις παγκόσμιες υποθέσεις διαπίστωσε ότι το 70% των ερωτηθέντων υποστήριξαν την απόφαση αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.
Το Σάββατο ο Μπάιντεν απηχεί το συναίσθημα που αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις λέγοντας ότι “μια ατελείωτη αμερικανική παρουσία στη μέση της εμφύλιας σύγκρουσης μιας άλλης χώρας δεν ήταν αποδεκτή για μένα”.
Πρόσθεσε ότι ήταν ο τέταρτος πρόεδρος που προεδρεύει των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν – δύο από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα – και ότι «δεν θα τον μεταφέρω και δεν θα τον περάσω στον πέμπτο».Διαφήμιση
Παρόλο που το σχέδιο αποχώρησης σφυρηλατήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, τον Φεβρουάριο του 2020, οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες δεν κρατούν τίποτα στις επικρίσεις τους για τον τρέχοντα Λευκό Οίκο.
Ο Μάικλ ΜακΚολ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός των εξωτερικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, περιέγραψε τα γεγονότα στην Καμπούλ ως «μια αμείωτη καταστροφή επικών διαστάσεων» και είπε ότι ο Μπάιντεν «θα έχει αίμα στα χέρια του».
Μιλώντας στο CNN’s State of the Union, ο ΜακΚολ είπε ότι η ομάδα του Μπάιντεν «έριξε εντελώς αυτό. Υποτίμησαν πλήρως τη δύναμη των Ταλιμπάν και δεν άκουσαν την κοινότητα των πληροφοριών ».
Γελοιοποιώντας τον ισχυρισμό του Μπάιντεν ότι η αποχώρηση από το Αφγανιστάν δεν συγκρίνεται με το Βιετνάμ, ο ΜακΚολ είπε: «Νομίζουμε ότι θα είναι χειρότερο από τη Σαϊγκόν. Όταν υψώνουν τη μαύρη σημαία των Ταλιμπάν πάνω από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών – σκεφτείτε αυτό το οπτικό ».
Πηγή: TheGuardian,Politico