Τη δεκαετία του 1960, ένας αριθμός έκανε την εμφάνιση του στους τοίχους και τα χείλη χιλιάδων νέων. Το ένα- ένα – τέσσερα (1-1-4) , δεν ήταν απλά ένας αριθμός αλλά το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος, το οποίο έλεγε ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Κάτω από αυτήν την αρχή οι φοιτητές ξεκίνησαν αγώνες για την παιδεία, τη δημοκρατία και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, σε μια περίοδο όπου το Κυπριακό, οι εκλογές βίας και νοθείας της ΕΡΕ η αποστασία και άλλα προμήνυαν την κατάλυση της Δημοκρατίας, που δεν άργησε να έρθει από τους Συνταγματάρχες.
Ένας τριψήφιος αριθμός που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά έμελλε να ξεχαστεί ελέω της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 και του αντιδικτατορικού αγώνα.
Στο διάβα του χρόνου, με την ευρεία χρήση των τηλεπικοινωνιών, οι τριψήφιοι αριθμοί από μήνυμα αγώνα και αντίστασης έγιναν νούμερα χρηστικά για τους πολίτες σε περιπτώσεις ανομίας, υγείας και καταστροφών.
Το 100 ήταν και είναι η άμεση πρόσβαση στην Αστυνομία, το 166 για την άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας και μεταφοράς στο νοσοκομείο, ενώ το 199 ήταν και είναι το νούμερο για την Πυροσβεστική.
Αν με ρωτήσει κάποιος πως μπορεί να συνδεθεί το 114 με το 112 θα σας πω πως δεν συνδέεται με τη λογική. Αλλά σ’ αυτούς τους παράλογους καιρούς που ζούμε τα πάντα μπορούν να συνδεθούν.
Μπορεί το 1-1-4 να έμεινε μόνο στη μνήμη όσων ασχολούνται με τα κινήματα και τους αγώνες για δημοκρατία, όμως το 112 είναι μια κατάκτηση της χώρας όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τις πυρκαγιές που έκαψαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα.
Το 112 συνδέθηκε με αχρείαστες εκκενώσεις περιοχών, μόνο και μόνο για να μην στοιχειωθεί και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ανθρώπινες απώλειες, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Μάτι.
Ήταν ένα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα. Το είπε και ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο CNN, «Μία από τις προσωπικές μου δεσμεύσεις όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν από δύο χρόνια, αφορούσε τη συγκρότηση ενός συστήματος που θα χρησιμοποιούσε τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης, το «112». Μπορεί να στέλνει μηνύματα SMS με ηχητική ειδοποίηση σε όλα τα κινητά τηλέφωνα σε μία προκαθορισμένη περιοχή, με πολύ σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες. Έτσι μπορούμε να τους προειδοποιούμε, μπορούμε να τους δώσουμε οδηγίες εκκένωσης. Είναι πολύ διαπεραστικός ο ήχος που ακούς όταν καταλαβαίνεις ότι θα λάβεις μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, που πρέπει να του δώσεις μεγάλη προσοχή».
Σαφέστατος ο Πρωθυπουργός ακόμα και για παιδιά προσχολικής ηλικίας, που ενδεχομένως να θεωρεί ότι απευθύνεται. Πάλι καλά που δεν είπε στον δημοσιογράφο του CNN ότι κάνει μπιιιπππ το μήνυμα του 112 όπως κάνει βζιιινννν η ανάπτυξη του Άδωνη.
Βέβαια το αφήγημα αυτό έχει και τα τρωτά του σημεία. Πρώτον λειτουργεί σε smartphone κι όχι συμβατικά κινητά. Οι περισσότεροι παππούδες και γιαγιάδες που ζουν στα χωριά φυσικά και δεν έχουν τέτοια κινητά, ίσως ούτε καν κινητά. Αλλά δεν έχει σημασία.
Το ότι στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου αυτό το σύστημα λειτουργεί εδώ και χρόνια, δεν λέει και τίποτα για τον Κορτέζ του Επιτελικού Κράτους που μοιράζει γυαλάκια στους Έλληνες ιθαγενείς.
Ούτε βέβαια ότι αυτός ο αριθμός χρησιμοποιείτε και στην Ελλάδα, τον έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά για δήλωση δυστυχήματος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Σημασία έχει ότι έγιναν οι εκκενώσεις, έγκαιρα και δεν θρηνήσαμε θύματα. Βέβαια οι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι πήγαιναν οι αστυνομικοί και τους φώναζαν ή τους χτυπούσαν την πόρτα για να φύγουν κι όχι το μήνυμα του 112, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Το 112 ήρθε και θα μείνει και θα γραφτεί στην ιστορία. Όχι σαν το 1-1-4 που ξεχάστηκε και μόνο κάτι υπέργηροι το θυμόμαστε που και που για να γράφουμε κανένα κείμενο σαν αυτό εδώ.