Οι στιγμές που βιώνουν οι πολίτες στο Αφγανιστάν τα τελευταία 24ώρα είναι δραματικές και το μυαλό όλων μετά τη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πηγαίνει στη τύχη που θα έχουν οι νέες γυναίκες της χώρας.
Οι Ταλιμπάν μετά από πολύμηνες συζητήσεις με τις ΗΠΑ τελικά μπήκαν στη Καμπούλ πριν λίγες ημέρες και κατέλαβαν μετά από 20 χρόνια την εξουσία στο Αφγανιστάν αλλάζοντας ξανά τις ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας.
Η φυγή των Αμερικανικών στρατευμάτων έφερε τους Ταλιμπάν και την ηγεσία τους ξανά στην εξουσία μετά το 2001 και οι σκηνές που βγαίνουν στη δημοσιότητα μέσω των σόσιαλ μίντια είναι δραματικές.
Πολίτες που όπως και η πλειοψηφία του λαού δεν ανήκουν στους υποστηρικτές των Ταλιμπάν προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα με κάθε τρόπο και στα αεροδρόμια πραγματικά γίνεται χαμός με ανθρώπους να φτάνουν ακόμα και στο σημείο να κρεμιούνται από τα αεροσκάφη και να χάνουν τη ζωή τους πέφτοντας από τον αέρα στο κενό.
Βέβαια μέσα σε όλα αυτά τα γεγονότα που θα φέρουν εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας εξαιτίας ενός νέου κεφαλαίου όσον αφορά το προσφυγικό, αυτό που πρέπει να κάνει η Δύση είναι να δώσει μία μεγάλη μάχη για τις γυναίκες και μάλιστα τις νεότερες στο Αφγανιστάν.
Όποιος θυμάται ή έχει διαβάσει ιστορία θα γνωρίζει ότι η άποψη των Ταλιμπάν για τη τύχη της γυναίκας είναι απάνθρωπη. Δεν επιτρέπεται να δουλεύει πουθενά πέρα από το νοσοκομεία, να πηγαίνει σχολείο μετά τα 10 χρόνια, να ντύνεται χωρίς μπούργκα και να κυκλοφορεί εκτός σπιτιού χωρίς κάποιον άνδρα συγγενή μαζί της.
Αν σκεφτεί κανείς ότι μετά από τόσα χρόνια αγώνων με θύματα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν οι οποίοι κατόρθωσαν να κερδίσουν σπουδαία δικαιώματα τα τελευταία χρόνια και ξεκίνησαν να δουλεύουν και να σπουδάζουν, πλέον αυτή η πραγματικότητα και ουσιαστικά η ζωή τους θα ανατραπεί ξανά.
Με την κατάληψη της εξουσίας και πάλι από τους Ταλιμπάν πολλές γυναίκες στη χώρα υπό το φόβο τους και γνωρίζοντας τι θα έρθει τον επόμενο καιρό, παραιτήθηκαν από τους δουλειές τους, παράτησαν τις σπουδές και τα πανεπιστήμια τους και κρύβουν βιβλία και CD με μουσική τα οποία είναι απαγορευμένα από τους νέους κατόχους της εξουσίας.
Η Δύση επιβάλλεται να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες να ζήσουν υπό όσο πιο κανονικές συνθήκες γίνεται και να μην παρατηθούν στη σκληρή μοίρα που τις περιμένει με το νέο καθεστώνς.
Μπορεί για κάποιους όλα αυτά να ακούγονται υπερβολικά για μία χώρα το 2021, όμως για το Αφγανιστάν και τις γυναίκες του τόπου θα είναι μία σκληρή πραγματικότητα και είναι υποχρέωση όλων των δυνάμεων να τους βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόποε.