O μεγαλοξενοδόχος και επιχειρηματίας του νησιού μου μετέφερε “σίγουρη πληροφορία”. “Εγώ ξέρω”, μου είπε. Πως, που; “Μου το είπε ο τάδε”, απάντησε με ένα υποδόριο χαμόγελο ικανοποίησης που με έπιανε…αδιάβαστο. Και ανέφερε το όνομα κορυφαίου επιχειρηματικού παράγοντα της χώρας. Γέλασα αβίαστα, υπονοώντας πως δεν τον είχα να μιλάει σε αυτό το επίπεδο. Θίχτηκε και έγινε ακόμα πιο τολμηρός, αναφέροντας το όνομα μέλους της επιχειρηματικής οικογένειας. Έκλεισα ευγενικά τη συζήτηση, επιβεβαιώνοντας μέσα μου πως τα τρολ και τα bots δεν υπάρχουν μόνο στο twitter.
Η συζήτηση αφορούσε το ΠΑΣΟΚ- έτσι αποκαλούσε το ΚΙΝ.ΑΛ και δεν του χάλασα το χατήρι. Και η “πληροφορία” αφορούσε το κατ΄ αυτόν γεγονός (δεδομένο) πως θα συμπράξει με τη Ν.Δ και θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Προσπάθησα να του εξηγήσω τους μηχανισμούς της απλής αναλογικής και το ότι δεν επαρκεί το πρώτο με το τρίτο (εάν είναι τρίτο…) κόμμα και πως μεσολαβεί μία εκλογή ηγεσίας και ένα συνέδριο και άλλα πολλά. Δεν πειθόταν. “Σιγουράκι”, μου είπε. Τελικώς, κατάλαβα πως είχε την βεβαιότητα πως θα εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος -“όλα είναι κανονισμένα”, είπε- και πως πάμε σούμπιτο για συγκυβέρνηση αλλά 2012-15 (άνευ ΔΗΜΑΡ, φυσικά, αλλά με την προσθήκη “προσωπικοτήτων” του εκσυγχρονιστικού λόμπι).
Έχουν πλάκα αυτές οι καλοκαιρινές συζητήσεις και οι βεβαιότητες που διακινούνται. Ξέρω, έμαθα, μου το είπε ο μπατζανάκης της δεύτερης ξαδέλφης του τάδε επιχειρηματία που το έμαθε από τον δείνα υπουργό. Κλπ, κλπ, κλπ…
Οι βεβαιότητες θέριεψαν μετά την ανέλκυση του Σταύρου Μπένου από τα βάθη του πασοκικού παρελθόντος, τα ” Glory, Glory, Hallelujah” της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιώργου Φλωρίδη και άλλων τινών, τις διόλου απαρατήρητες micro επιθέσεις πρόθυμων αναλυτών στη Φώφη Γεννηματά και άλλα σημάδια των καιρών.
Το ενδιαφέρον, βεβαίως, είναι πως αυτό το κόμμα του 6% με το ένδοξο παρελθόν αναδεικνύεται στο πιο περιζήτητο support group στην σύγχρονη ιστορία των (πολιτικών) συναυλιών και συμπράξεων. Το κακό είναι πως πολλοί είναι εκείνοι που το περιγράφουν ετεροπροσδιοριζόμενο, άλλοτε ως προς τη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κι άλλοτε -λιγότερο- προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η περιζήτητη αυτονομία θα διεκδικηθεί πιθανώς από λίγους και θα κριθεί τελικά στις κάλπες.