Η συμφωνία Βόρειας Μακεδονίας – Τουρκίας για στρατιωτικο-οικονομική συνεργασία, που υπογράφηκε την Τρίτη μεταξύ της Radmila Sekerinska και του Hulusi Akar, προκάλεσε την επανεμφάνιση των πολέμιων της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σάρισες και περικεφαλαίες βγήκαν από τα μπαούλα και κονδυλοφόροι ανέλαβαν να υπερασπιστούν με την γραφίδα τους τα ιερά και όσια που παρέδωσε η Συμφωνία στους βόρειους γείτονες μας, σε χρόνο dt.
Έτσι κι αλλιώς δια πάσα νόσο και πάσα μαλακία στην Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών είναι υπεύθυνη. Έτσι και τώρα μια διμερής συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκία και φυσικά φταίνε οι Πρέσπες.
Τώρα ότι η αυτή η συμφωνία με την Τουρκία δεν έχει καμιά σχέση με την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που ακόμα βρίσκεται στις καλένδες προς ψήφιση ως τιμωρία, είναι άλλο θέμα.
Το ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι διμερής διεθνής συμφωνία και δεν αφορά τις άλλες διμερείς συμφωνίες που μπορεί να συνάψει η Βόρεια Μακεδονία, είτε με την Ρωσία, είτε με τις ΗΠΑ, είτε με την Κίνα είτε με την Τουρκία, δεν μας αφορά. Όπως δεν αφορά και τα Σκόπια τι συμφωνίες συνάπτει η Αθήνα με άλλες χώρες.
Αυτό όμως που αφορά και τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας, που διευθέτησε μια διαμάχη σχεδόν τριών δεκαετιών.
Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι περισσότεροι είναι ότι με την μη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δίνεται χώρος σε άλλες δυνάμεις και εισέλθουν εκεί όπου εμείς θα έπρεπε να βρισκόμαστε, να επιβλέπουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας, να πρωτοστατούμε στην διευθέτηση των σχολικών εγχειριδίων, των εμπορικών σημάτων, την αλλαγή ονομάτων σε δημόσιους οργανισμούς.
Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει την δυνατότητα να διαμορφώσει η Ελλάδα τις διμερείς σχέσεις τις με τη Βόρεια Μακεδονία όπως θέλει.
Η Τουρκία που μέχρι πριν δυο χρόνια είχε πραγματικά αποκλειστεί από την περιοχή των Βαλκανίων αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, σήμερα με την ανυπαρξία Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής γίνεται εκ νέου κυρίαρχος των Βαλκανίων, διεισδύοντας εκεί όπου μέχρι πρότινος κυριαρχούσε η Ελλάδα με τις πρωτοβουλίες της.
Η Τουρκία δεν θα πετάει πάνω από την Βόρεια Μακεδονία για να προστατεύει τον εναέριο χώρο, όμως μπορεί να αντικαταστήσει και με το παραπάνω την Ελλάδα σε όλα τα θετικά που εξασφάλισε η Συμφωνία των Πρεσπών για την Αθήνα στη Βόρεια Μακεδονία.
Η πολιτική αστάθεια στην περιοχή σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο Σλοβενία και Βοσνία Ερζεγοβίνη, μόνο θετικά μηνύματα δεν εκπέμπει. Η μόνη πολιτικά σταθερή και αξιόπιστη Σερβία, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, απομακρύνεται από τον κύκλο των φίλιων χωρών, ελέω Κοσσυφοπεδίου.
Όσες φορές η εξωτερική πολιτική εξασφάλιζε μόνο τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων επιχειρηματιών, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τίθενται σε κίνδυνο.