Επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Συνήθως τέτοιες επαφές δεν ανακοινώνονται από πριν, αλλά μετά την επικοινωνία, ώστε να διαμορφωθούν και οι διαρροές που θα μοιραστούν στα μέσα ενημέρωσης.
Όμως για να γίνει η επαφή που ανακοινώθηκε, σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν σφίξει πάρα πολύ για τον Μητσοτάκη σ’ ότι αφορά τα προβλήματα που θα προκύψουν από το Αφγανιστάν.
Ήδη με διαρροές έγινε σαφές ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ για το προσφυγικό. Γνωρίζει ο Μητσοτάκης ότι με το επιτελείο που έχει στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που είχε καταργήσει και επανίδρυσε, δεν είναι το καλύτερο.
Παρότι τηρείται σιγή ιχθύος για τις ροές που συνεχίζουν να υπάρχουν στον Έβρο και τους δεκάδες πρόσφυγες μετανάστες που περνάν από τον φράχτη που φωτογραφήθηκε η Πρόεδρος, είναι μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτυπώνεται στα ατυχήματα με διακινητές στην Βόρεια Ελλάδα που καταγράφουν αναγκαστικά οι τοπικές αστυνομικές αρχές κι έτσι δημοσιοποιούνται.
Τα μηνύματα από τα Τουρκο-βουλγαρικά σύνορα είναι εφιαλτικά, καθώς δεν υπάρχει πλέον ο Borissov στην ηγεσία της χώρας, για να σταματήσει τις ροές όπως είχε κάνει παλαιότερα σε συνεργασία με τον φίλο του Erdogan.
Επιπρόσθετα η αποδοχή από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν Αφγανούς πρόσφυγες, δημιουργεί ένα επικίνδυνο σενάριο για την Ελλάδα.
Εκτός από τις ροές που μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, ενδεχομένως να γίνει η χώρα διάδρομος μεταφοράς ή στην χειρότερη περίπτωση προορισμός από τους Αφγανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στις γειτονικές χώρες για να επωφεληθούν από μια χώρα της ΕΕ.
Όμως ούτε τα μηνύματα που λαμβάνει από τους συμμάχους του ο Μητσοτάκης είναι ενθαρρυντικά. Η αναβάθμιση της Τουρκίας, επεκτείνεται και η απομόνωση της Ελλάδας μεγαλώνει.
Για άλλη μια φορά δεν κατάφερε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να διαβάσουν τη γεωπολιτική κατάσταση κι απεγνωσμένα τώρα ψάχνουν σανίδα σωτηρίας στον «εχθρό» τους Erdogan, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο άλογο, κι όχι άλογα, καβάλα.
Παρότι στο ανακοινωθέν αναφέρεται στην σθεναρή στάση του Πρωθυπουργού όπου θα κάνει σαφές πως δεν θα ανεχτεί εργαλειοποίηση των Αφγανών μεταναστών κι ότι θα προασπίσει με κάθε τρόπο την εθνική κυριαρχία της χώρας, στην πραγματικότητα θα δώσει γη και ύδωρ ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπος με ένα νέο πρόβλημα στην κατά τα άλλη ανέφελη κυβερνητική του θητεία.
Y.Γ Τι μεταδίδει το ΑΠΕ για τη συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν:
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε μισή ώρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν καθώς Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.
Tην Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.
Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά και είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.