Είθισται όταν ένας ασθενής παρουσιάζει εκτεταμένες αρρυθμίες να επισκέπτεται τον γιατρό για να λύσει το πρόβλημα που μπορεί να επιφέρει στην χειρότερη περίπτωση μέχρι και αιφνίδιο θάνατο.
Όταν μια κυβέρνηση παρουσιάζει σοβαρές αρρυθμίες, τότε ο μόνος ειδικός για να βρει λύση είναι ο Πρώτος των Υπουργών, ο Πρωθυπουργός.
Στην περίπτωση του ασθενή με αρρυθμίες θα χρειαστεί παρέμβαση είτε με βηματοδότη, είτε επέμβαση με αλλαγή βαλβίδας ή by pass.
Στις κυβερνητικές αρρυθμίες το ρόλο του γιατρού αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός για την πολιτική ίαση. Αυτός έχει εξάλλου το νυστέρι του ανασχηματισμού για τη λήξη των αρρυθμιών.
Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι το χέρι του να είναι σταθερό και να μην δειλιάσει να κάνει τις τομές που είναι αναγκαίες.
Μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δώσει δείγματα γραφής τόσο για τις ικανότητες του ως Πρώτος Υπουργός στα δυο χρόνια διακυβέρνησης του, αλλά και ως ιατρός στους μικρούς ανασχηματισμούς που πραγματοποίησε.
Οι αρρυθμίες που έχουν αναπτυχθεί στο Επιτελικό Κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν χτυπήσει κόκκινο. Θα έπρεπε, αν ήταν ασθενής η κυβέρνηση, να έχει μπει στην εντατική, αν όχι στο χειρουργείο για άμεση επέμβαση.
Δεν υπάρχει Υπουργείο που να έχει επιτελέσει κάποιο ουσιώδες έργο, πέρα από το Ψηφιακής Πολιτικής.
Μπορεί να επαίρεται ο Μητσοτάκης για τα δεκάδες νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή και κατά μεγάλο ποσοστό υποστήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως στην πράξη αυτός ο νομοθετικός οργασμός, ήταν ένα ολίσθημα στο μακρινό παρελθόν, με νόμους και ρυθμίσεις σκοτεινών εποχών.
Οι τελευταίες δε εξελίξεις σε σειρά ζητημάτων, φωτιές, πανδημία, οικονομία, προσφυγικό, παιδεία, αστυνόμευση και τόσα άλλα, έχουν απομειώσει την έπαρση που χαρακτήριζε τους πρώτους μήνες τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η πραγματικότητα είναι σκληρή και ο Πρωθυπουργός μοιάζει μαλθακός στο να πάρει αποφάσεις.
Εγκλωβισμένος στο ακροδεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, που ενίσχυσε με την στάση του ως αντιπολίτευση, ο Μητσοτάκης, μοιάζει αδύναμος να το διαχειριστεί, κάτι που συνεπάγεται κι αδυναμία στη λήψη αποφάσεων.
Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, είναι εμφανής στο εσωτερικό του κόμματος και οι διαχωριστικές γραμμές σε αρκετά ζητήματα έχουν μπει από τους Σαμαρικούς και του Καραμανλικούς που δεν είναι αμελητέοι στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο ανασχηματισμός που όλο και περισσότερο παίζει στις ειδήσεις, θα έμοιαζε μονόδρομος αν ο Μητσοτάκης είχε διάθεση και θάρρος να προβεί σε ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για την απάλειψη των αρρυθμιών.
Η διατήρηση των ισορροπιών εντός του υπουργικού συμβουλίου, ο φόβος της δημιουργίας νέων εστιών εσωκομματικής αντιπολίτευσης και η προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών προς τους Υπουργούς του, όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού, μου δημιουργούν την αίσθηση ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός θα είναι μια από τα ίδια με τους προηγούμενους.
Η μόνη περίπτωση να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι αν σκέφτεται να πάει σύντομα σε εκλογές.
Σ’ αυτή την περίπτωση έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει όσους θεωρεί αποτυχημένους, ενώ τα μέσα ενημέρωσης που τον στηρίζουν θα επιτίθονται ανερυθρίαστα στους καρατομημένους πρώην Υπουργούς, απαλλάσσοντας αυτόν από τις αποτυχίες της κυβέρνησης του και φορτώνοντας τα πάντα στους πρώην Υπουργούς του.
Στην ιδιωτική κλινική της Νέας Δημοκρατίας το νυστέρι το κρατά ο Πρωθυπουργός και μένει να φανεί τι θα αποφασίσει για τον Επιτελικό Ασθενή.
Φωτό: “Μία Τρελή Τρελή Οικογένεια” (1965) Μ. Αρώνη, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Α. Αλεξανδράκης – Η Πάστα Φλώρα έχει αρρυθμίες…