Η χρήση ενός ρομπότ ως δικηγόρου μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας ακόμα, ωστόσο τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία αναβαθμίζουν τη βάση δεδομένων τους και “σκέφτονται” μόνα τους, χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τη νομική κοινότητα. Το σχετικό αφιέρωμα του BBC αναφέρει ονομαστικά μερικές περιπτώσεις.
Μία είναι αυτή του Joshua Browder, ο οποίος ανέπτυξε την εφαρμογή DoNotPay και τη χαρακτηρίζει ως “τον πρώτο ρομποτικό δικηγόρο του κόσμου”. Ο χρήστης λέει στο chatbot ποιο είναι το νομικό του πρόβλημα, για παράδειγμα μία κλήση για παράνομο παρκάρισμα, και η εφαρμογή αποφασίζει την καλύτερη νομική γλώσσα για να συντάξει την υπεράσπιση του πελάτη.
Οι άνθρωποι μπορούν να περιγράψουν τη δική τους άποψη για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα και το software μέσα από ένα μοντέλο εκμάθησης μηχανής, την αναπαράγει με το σωστά νομικά τρόπο που πρέπει να λεχθεί.
Ο 24χρονος Browder έχει πλέον 150.000 επί πληρωμή συνδρομητές του DoNotPay σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, με την εφαρμογή να καλύπτει υποθέσεις όπως ασφαλιστικές αξιώσεις, αιτήσεις για βίζα, επιστολές παραπόνων σε επιχειρήσεις ή τοπικές αρχές, επιστροφές χρημάτων και ακυρώσεις συνδρομών. Η εφαρμογή έχει 80% ποσοστό επιτυχίας και έχει κερδίσει βραβείο από το American Bar Association για την αύξηση της πρόσβασης των πολιτών σε νομικά μέσα. Βέβαια το ποσοστό για τις κλήσεις παρκαρίσματος βρίσκεται στο 65% επειδή όπως λέει και ο ίδιος, “κάποιοι είναι ένοχοι”.
Κι αν νομίζετε ότι οι δικηγόροι θα αισθανθούν απειλημένοι από την άνοδο της AI, πολλοί αισθάνονται ανακουφισμένοι καθώς τα προγράμματα μπορούν να επεξεργαστούν ταχύτατα τεράστιες ποσότητες εγγράφων.
Η δικηγόρος Sally Hobson του The 36 Group, εργάζεται σε ποινικές υποθέσεις και χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να επεξεργαστεί 10.000 έγγραφα σε μία υπόθεση φόνου. Το software ολοκλήρωσε την ανάλυση ένα μήνα πιο γρήγορα από αυτό που θα χρειαζόταν οι άνθρωποι και εξοικονόμησε £50.000 στην εταιρία. Το ίδιο πρόγραμμα χρησιμοποιούν 300 ακόμα εταιρίες σε 55 χώρες και 80 γλώσσες.
Η τεχνητή νοημοσύνη δε βοηθά απλά τους δικηγόρους να επεξεργαστούν στοιχεία, αλλά τους βοηθά να προετοιμάσουν και να δομήσουν την υπόθεσή τους, καθώς και να ψάξουν για νομικά προηγούμενα.
Ανεβάζεις την περίληψη της υπόθεσής σου και η AI θα καταλάβει ποια είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα τα συνδέσει και θα δημιουργήσει ένα χρονολόγιο με σημαντικά περιστατικά και εξηγήσεις για το τί συνέβη και πότε.
Άλλα προγράμματα μπορούν να προβλέψουν την έκβαση των εφέσεων, παρέχοντας μία ποσοτική ανάλυση των πιθανοτήτων επιτυχίας ανάλογα την υπόθεση, έτσι ώστε να διαπιστώσει ο πελάτης αν αξίζει να προχωρήσει.
Θα μπορούσε όμως ποτέ η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει δικηγόρους και δικαστές; Πολλοί λένε όχι, μερικοί όμως στρέφονται στην ολοένα και αυξανόμενη ικανότητα της AI να προβλέπει σωστά τις εκβάσεις των δικαστικών υποθέσεων.
Η Βραζιλία ακόμα και πριν την πανδημία είχε σε αναμονή πάνω από 100 εκατομμύρια δικαστικές υποθέσεις και δεν υπήρχε καμία πιθανότητα άνθρωποι δικαστές και δικηγόροι να επεξεργαστούν υποθέσεις τέτοιου μεγέθους. Αν ένα AI σύστημα μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια (τουλάχιστον 95%) την έκβαση μίας απόφασης, ίσως να ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις προβλέψεις ως δεσμευτικές αποφάσεις, ειδικά σε χώρες που έχουν τεράστιο αριθμό υποθέσεων. – Καθηγητής Richard Susskind, προεδρεύων της συμβουλευτικής ομάδας του Lord Chief Justice of England για την τεχνητή νοημοσύνη
Πηγή: Unboxholics