Αναμενόμενη θεωρούνταν από τους γνωρίζοντες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ύστερα από 25 μήνες αδιάληπτης θητείας στη Λ. Κατεχάκη, αν και οι εξωθεσμικές πιέσεις για την παραμονή του ήταν, μέχρι την τελευταία στιγμή ιδιαίτερα έντονες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε τη δική του στρατηγική αντίληψη σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας η οποία στηριζόταν στη μεγάλη εμπειρία του στο υπουργείο έχοντας υπηρετήσει σε αυτό 3 φορές σε 3 διαφορετικές περιόδους, σε διάστημα 22 ετών, από το 1999 έως σήμερα.
Η αλλαγή φιλοσοφίας σε ζητήματα δημόσιας τάξης, εκσυγχρονισμού στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και διαχείρισης του ρόλου των Σωμάτων Ασφαλείας, προκρίθηκαν από τον πρωθυπουργό στον παρόντα χρόνο. Αναμφίβολα, οι καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών βάρυναν περαιτέρω την απόφαση του κ. Μητσοτάκη ωστόσο από τις αρχές του καλοκαιριού υπήρξε εκπεφρασμένη βούληση για αλλαγές στον συγκεκριμένο τομέα.
Πληροφορίες που έρχονται από πηγές εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και από ανθρώπους που δεν… έβλεπαν με καλό μάτι τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ανέφεραν ότι ένα βασικό σημείο της πολιτικής πορείας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά την πρόσφατη θητεία του, δημιούργησε ενόχληση των Σωμάτων Ασφαλείας ως προς τη διαχείριση των αρμοδιοτήτων του. Μια γενικευμένη και επικρατούσα δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του τέως υπουργού σίγουρα δε διευκόλυνε την όποια πιθανότητα να παραμείνει στο πόστο του.
Αναφορικά με τα Σώματα Ασφαλείας, οι ένστολοι φέρεται να διαμαρτύρονταν έντονα για τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά την πανδημία, με μαρτυρίες να αναφέρουν ότι αστυνομικοί μένουν ή αλλάζουν μαζί στις ίδιες κλούβες έως και 50 άτομα, χωρίς την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και με βασική τους αρμοδιότητα να… κόβουν πρόστιμα.
Μάλιστα, πληροφορίες από αστυνομικά τμήματα λένε για συναδέλφους τους που νόσησαν, ενώ ανέφεραν ότι «για αυτούς δεν είμαστε εργαζόμενοι, μόνο αριθμοί»(τα ονόματα και τα στοιχεία των ένστολων προστατεύονται για ευνόητους λόγους).
Με αυτά τα δεδομένα, συν τα πολλά και ουσιαστικά λάθη στη διαχείριση των μαζικών και καταστροφικών πυρκαγιών στην χώρα, λάθη για τα οποία ζήτησε συγγνώμη ο πρωθυπουργός, αλλά όλοι ανέμεναν την «προσωποποίηση» της ανάληψης ευθύνης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που πρόσφατα είπε ότι έπαιξε και το ρόλο του… πυροσβέστη με τη μάνικα στο χέρι, πάει σπίτι του και το μέλλον θα δείξει αν τελικά θα μιλάμε για πολιτική αποστρατεία.
Το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά δεν φαίνεται καθόλου πιθανό να τον δεχτούν πίσω, ενώ κυβερνητικό πόστο είναι απολύτως απίθανο να λάβει σε περίπτωση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ο κ, Χρυσοχοϊδης για άλλους χαρακτηρίστηκε το εξιλαστήριο θύμα, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι εξάντλησε όσο χρόνο ενεργούς πολιτικής του είχε απομείνει και νομοτελειακά φτάνει σε ένα οριστικό τέλος της καριέρας του.
Την θέση του καλύπτει τώρα ο Τάκης Θεοδωρικακος, πρώην υπουργός Εσωτερικών και στενός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από το 2015.