‘Ηταν το 2007, όταν ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη εδραιωνόταν για τα καλά στον χώρο της σκληρής δεξιάς και ελάχιστα απήχε από την πιο ακραία εκδοχή της που αργότερα απέκτησε τους γνωστούς πρωταγωνιστές που σήμερα βρίσκονται στη φυλακή. Με σκληρό αντιμεταναστευτικό λόγο -πριν καλά καλά ξεσπάσει η προσφυγική κρίση- αλλά με το λούστρο της ανοχής ή και αποδοχής από το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο.
Στη δημόσια συζήτηση περί πιθανής σύμπλευσης του σχετικά νεοπαγούς μικρού αλλά δυναμικού κόμματος με την Νέα Δημοκρατία, ο ισχυρός, τότε, Κώστας Καραμανλής ήταν κατηγορηματικός: “Ποτέ με τα άκρα”. Καθιστώντας σαφές πως η συντηρητική παράταξη της ανεξίτηλης καραμανλικής παράδοσης δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει τη διαχωριστική γραμμή και να νομιμοποιήσει την εγχώρια εκδοχή του alt right κινήματος που είχε ήδη αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πολιτική παιδεία του Καραμανλή δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2009, με τον τότε πρωθυπουργό αντιμέτωπο με το φάσμα της πολιτικής του αποδόμησης και τις εκλογές μπροστά να αποτελούν βεβαιότητα ήττας. Το θέμα της σύμπλευσης επανήλθε στη δημόσια σφαίρα για να αναγκάσει την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να επαναφέρει την κατηγορηματική ρήση Καραμανλή “ποτέ με τα άκρα”. Οι φήμες επέμεναν, ο Γιώργος Καρατζαφέρης έτεινε χείρα συνεργασίας στη Ν.Δ, και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ρωτήθηκε σχετικά και κλήθηκε να πάρει θέση.
‘Εγραφε, τότε, στην “Ελευθεροτυπία”, η Χριστίνα Κοραή και αξίζει να το θυμηθούμε:
Η κίνηση του Μαξίμου να κόψει βίαια το φλερτ ΛΑΟΣ – Ν.Δ. μετά το πλήγμα που δέχθηκε η στρατηγική του μεσαίου χώρου, έφερε τον Γιώργο Καρατζαφέρη λάβρο απέναντι στην κυβέρνηση.
Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιεί αποκαλύπτουν βέβαια πόσο ευκαιριακή ήταν η συναίνεση που επέδειξε στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης και πόσο εύθραστη θα ήταν η συνεργασία των δύο κομμάτων ιδιαίτερα σε κυβερνητικό επίπεδο αν θα πραγματοποιούνταν το σενάριο να βγει πρώτο κόμμα η Ν.Δ. αλλά όχι αυτοδύναμο και να ζητούσε το δεκανίκι του ΛΑΟΣ. Οι «ένοικοι της ίδιας πολυκατοικίας», κατά τον Π. Ψωμιάδη, όχι μόνο σταμάτησαν το φλερτ, αλλά άρχισαν και πόλεμο.
«Καλά και γκρίζα»
«Από την Κυριακή που εξελέγην, είπα στα καλά μαζί, στα γκρίζα απέναντι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης (στον Realfm). «Αυτά ήταν από την αρχή ο γνώμονας και ο πυλώνας που θα ακολουθούσα. Σε αυτή την κρίση δεν μπορούσα να πετάω πέτρες στην τζαμαρία. Πίστευα όμως ότι απέναντι υπάρχει ασφαλής συνομιλητής. Διαπίστωσα ότι εκεί τελικά είναι φέουδα. Η Ν.Δ. βρίσκεται σε μία κατάσταση κώματος, που οι κληρονόμοι δεν κοιτούν μήπως κάνουν καμία ένεση και επαναφέρουν τον ασθενή, αλλά πώς θα μοιράσουν τα διαμερίσματα, τα οικόπεδα. Πολύ φοβούμαι ότι δεν υπάρχει σωτηρία ούτε για εκείνους ούτε για την Ελλάδα».
Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε τη Ν.Δ. την οποία φλέρταρε «γεροντοκόρη». «Εδώ άκουσα ότι η κ. Μπακογιάννη έχει προβληματισμό μήπως πάω και διεκδικήσω την ηγεσία της Ν.Δ.», είπε. «Οταν έχεις κάτι φρέσκο και ωραίο, πας να αγκαλιάσεις μια γεροντοκόρη;»
Θυμίζουμε ότι το φλερτ άρχισε μετά τη συνάντηση Καραμανλή – Καρατζαφέρη στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο την αναζήτηση συναίνεσης για την κρίση.
«Να θεωρείς 161»
Ο Γ. Καρατζαφέρης φέρεται να του είπε: «Να θεωρείς ότι έχεις 161 βουλευτές, μπορούμε να πάμε μαζί μέχρι το 2011, αλλιώς κινδυνεύουμε να δούμε αυτοδύναμο τον Παπανδρέου». Ακολούθησαν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. και του ίδιου του Καραμανλή, με τις οποίες απέφευγαν να χαρακτηρίσουν τον ΛΑΟΣ «ακραίο» και αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας για «τώρα» (όχι, δηλαδή, και για αργότερα).
Η Ντόρα Μπακογιάννη όμως, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο του Καρατζαφέρη, απαίτησε από το Μαξίμου να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στον ΛΑΟΣ και ακολούθησε η δήλωση Αντώναρου που έβαλε τέλος στο φλερτ παραπέμποντας σε παλαιότερη δήλωση του Κ. Καραμανλή, ότι η Ν.Δ. δεν συνεργάζεται με τα άκρα.
Οι “αστέρες” του Καρατζαφέρη
Οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης και Κυριάκος Βελόπουλος, ήταν τότε οι σωματοφύλακες του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ανερχόμενοι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί αστέρες, μια κατηγορία ο καθένας από μόνος του.
Η Πολιτική, όμως, και ο λαός, ξεχνούν. Ο Κώστας Καραμανλής είναι εδώ και χρόνια μεταξύ πολιτικής αποστρατείας και αδιαφορίας, η δε Ντόρα Μπακογιάννη αδύναμη να ανακαλέσει και να επιβάλλει όσα έλεγε το 2009. Δώδεκα χρόνια μετά, ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη Ν.Δ και ελέγχει σημαντικό τμήμα του μηχανισμού και του εκλογικού σώματος, ο δε…λαός της παράταξης αποθεώνει εκείνους που ο Καραμανλής θεωρούσε “άκρα”.
Ο Μάκης Βορίδης είναι αναμφίβολα ο θεωρητικός εκείνου του ρεύματος που από το περιθώριο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος της παράταξης που κατηγορούσε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς (τα βιντεάκια υπάρχουν ακόμα στο You Tube), ο Θάνος Πλεύρης του αντιμεταναστευτικού κρεσέντου ( ο Χρήστος Δεϊμέτης καταγράφει στο news247.gr εκείνες τις δηλώσεις) έγινε υπουργός Υγείας, και ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει πια το δικό του κόμμα.
Δεν αφορά, φυσικά, μόνο τη Ν.Δ αυτή η μετάλλαξη. Ανάλογα πράγματα έχουν συμβεί στο αντιδεξιό ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ του 4% που έφτασε στη διακυβέρνηση και εγκαταστάθηκε για τα καλά ως κόμμα εξουσίας. Στην περίπτωση, ωστόσο, του Καρατζαφέρειου υβριδίου που προσέφερε “μετανάστες” στη Ν.Δ που μεταβλήθηκαν σε συνιδιοκτήτες της ιδεολογικής της ταυτότητας, το παράδειγμα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον…
Υ.Γ Αλλά, μήπως, και ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν ξέχασε αβίαστα το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αποκαλούσε προ τριετίας…Σπαντιδάκη και έλεγε τότε πως “δεν ξεχνάει τις προσβολές”;