Κρίσιμο χαρακτήρισε τον ρόλο των ιατρικών συλλόγων για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, Έφη Βαγενά.
Όπως επεσήμανε η κ. Βαγενά, τα θέματα της πανδημίας και οι προβληματισμοί για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν και να λυθούν παραμένουν κοινά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας παράλληλα ότι στη Γαλλία που επιβλήθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός διαπιστώθηκε κατακόρυφη άνοδος των εκούσιων εμβολιασμών.
Κατά την ενημέρωση, που έκαναν μέσω τηλεδιάσκεψης, «επί της ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για την περίοδο Ιουλίου 2020-Ιουνίου 2021», τόσο η κ. Βαγενά και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Τσέκερης όσο και η πρώην πρόεδρος, Ελένη Ρεθυμιωτάκη, έδωσαν έμφαση στην στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια για τον εμβολιασμό, απαντώντας στα επίμονα ερωτήματα των μελών των Επιτροπών Έρευνας και Τεχνολογίας και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
«Σε σειρά θεμάτων που προκύπτουν από την πανδημία, τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητούνται οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει κινητοποίηση και καθολική κάλυψη στον εμβολιασμό. Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν και θα ήταν κρίσιμος και ο ρόλος των ιατρικών συλλόγων στο επίπεδο της ενημέρωσης των πολιτών», ανέφερε.
Απαντώντας στις ερωτήσεις πολλών βουλευτών σχετικά με την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε σχέση και με τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κ. Βαγενά διευκρίνισε ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι μόνο συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός προς την πολιτεία.
Όπως είπε, η πρόταση της Εθνικής Επιτροπής προς την πολιτεία, στο πλαίσιο της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ήταν να εφαρμοστούν κλιμακούμενα μέτρα:
Το πρώτο στάδιο, αφορούσε, στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης για εκούσιο εμβολιασμό ειδικά για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Το δεύτερο στάδιο, περιελάμβανε μέτρα ενθάρρυνσης ή αποθάρρυνσης εργαζομένων και άλλων κοινωνικών ομάδων πληθυσμού, με ενημερωτική εκστρατεία για να οδηγηθούν οι ίδιοι στον εμβολιασμό και
στο τρίτο στάδιο, υπήρχε η πρόβλεψη της υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση αν η πανδημία εξελιχθεί.
«Αυτή ήταν η σύσταση μας προς την πολιτεία», ανέφερε η κ. Βαγενά και συμπλήρωσε: «Είμαστε σε φάση μιας πανδημίας που εξελίσσεται συνεχώς και που η εμπειρία μας διαψεύδει. Σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε είναι δύσκολο να τεθούν χρονοδιαγράμματα γιατί δυστυχώς κυνηγάμε τον ιό από πίσω. Πρέπει να δούμε και σε διεθνές επίπεδο τι συνέβη. Είναι ενδιαφέρον για παράδειγμα να εξετάσουμε τι έγινε σε Γαλλία, Ιταλία ή Μεγάλη Βρετανία που έχουν προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και ότι σε κάποιες χώρες είδαμε εκπλήξεις. Στη Γαλλία είδαμε κατακόρυφη άνοδο του εμβολιασμού. ‘Αρα, κάποιες μορφές υποχρεωτικότητας αυξάνουν τον εμβολιασμό, έχουν όμως δημιουργήσει και θέματα εμπιστοσύνης. Αυτά όλα εμείς τα αναφέραμε στη πολιτεία η οποία πρέπει να τα ζυγίζει στις αποφάσεις της. Η πανδημία έδειξε τις αδυναμίες μας είτε στην υγεία είτε στην παιδεία κλπ. Όμως συγκριτικά με άλλες χώρες, που οι πόροι στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι καλύτεροι, και εκεί είδαμε τα ίδια διλήμματα με την Ελλάδα. Και εκεί τα ποσοστά ανεμβολίαστων είναι υψηλά. Τα θέματα αυτά της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν κοινά».
«Ο ρόλος της Επιτροπής είναι μόνο συμβουλευτικός, γνωμοδοτικός. Δεν είναι αποφασιστικός ούτε έχει ελεγκτικό ρόλο. Μόνο ανάλυση και προτάσεις παρουσιάζει και η πολιτεία από κει και πέρα αποφασίζει. Εμείς αναφερθήκαμε στο τι πρέπει να κάνει, να στηρίξει τις ενημερωτικές καμπάνιες. Ο ρόλος μας παραμένει συμβουλευτικός και μη ελεγκτικός. Με αυτή την έννοια δεν μπορώ να απαντήσω αν προχώρησε η πολιτεία στο τρίτο βήμα της πρότασης μας, αφού εξάντλησε τα άλλα δύο βήματα. Για κάθε δημόσιο σύστημα η πανδημία ήταν η τέλεια καταιγίδα για να αναδειχθούν στο μάξιμουμ τα προβλήματα. Η πανδημία δεν έχει τεθεί σε έλεγχο και είναι συνεχώς απρόβλεπτες οι διαστάσεις της», κατέληξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.
Έμφαση στον συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό ρόλο της Επιτροπής, έδωσε από την πλευρά του και ο κ. Τσέκερης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στις συστάσεις της, η Επιτροπή δεν αναφέρθηκε σε χρόνους εφαρμογής των κινήσεων που πρέπει να γίνουν από την πολιτεία και δεν είναι θέμα δικό της αν εφαρμόστηκαν ή όχι οι προτάσεις της. Συστάσεις κάνουμε χωρίς να σχολιάζουμε την εφαρμογή τους».
Τέλος η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Ελένη Ρεθυμιωτάκη τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας επισημαίνοντας παράλληλα ότι «με την καταστολή και την υποχρεωτικότητα σίγουρα το θέμα αυτό δε λύνεται». «Δεν μπορούμε πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι. Υπάρχουν περιθώρια πειθούς. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε την καρδιά της βιοηθικής, τη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού με ασθενή. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα η πρόσβαση στο εμβόλιο, πριν μιλήσουμε για το αν είναι υποχρεωτικό ή όχι», σημείωσε.