Την προανήγγειλαν μαζί οι υπουργοί Προστασίας Πολίτη και Παιδείας, τη διαφήμισαν, της ετοίμασαν στολές, χτύπησαν τις πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις εναντίον της, ξεκίνησαν προσλήψεις, αλλά εντέλει το νέο ακαδημαϊκό έτος θα ξεκινήσει χωρίς την πολυσυζητημένη Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η είσοδος της οποίας στα ΑΕΙ φαίνεται πως “παγώνει” και μετατίθεται για το ερχόμενο έτος -και βλέπουμε. Ουσιαστικά αποκαθηλώνεται όπως και ο εμπνευστής της, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά επιβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία οδεύει για μια ακόμα φορά στις καλένδες:
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Οικονόμου είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται και η στελέχωση αφού υπάρχει ιδιαιτερότητα στον τομέα αυτό, θα κάνει την δουλειά για την οποία ιδρύθηκε.
“Αντιλαμβάνονται όλοι την ιδιαιτερότητα που υπάρχει και την πολύ καλή εκπαίδευση που πρέπει να έχουν σε διάφορες πτυχές όσοι άνθρωποι κληθούν να εκτελέσουν αυτό το ρόλο”, είπε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι ο ίδιος άνθρωπος τον περασμένο Μάϊο, όταν είχαν πρωτοκυκλοφορήσει οι πληροφορίες περί παγώματος της Π.Α, το είχε διαψεύψει: «Οι διαδικασίες τρέχουν κανονικά και τη Δευτέρα βγαίνει η προκήρυξη», ανέφερε και τόνισε ότι δεν προβλέπεται καμία αναστολή στη διαδικασία για τη φύλαξη των πανεπιστημίων”, είχε πει τότε.
Προφανώς στην κυβέρνηση δεν έχουν κανένα πρόβλημα να λένε άλλα πράγματα το Μάϊο κι άλλα τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, ο λόγος για το “πάγωμα” της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επισήμως έχει να κάνει με τις διαδικασίες των ενστάσεων προσώπων που δεν επελέγησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί, με την εκπαίδευσή τους και την ανεπαρκή υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μέχρι σήμερα. Επισήμως αυτά, γιατί στην πραγματικότητα η απόφαση έχει περισσότερο να κάνει με την πολιτική συγκυρία, κατά την οποία η κυβέρνηση στριμωγμένη από όλες τις πλευρές, θέλει πάσει θυσία να αποφύγει να ανοίξει και νέο μέτωπο στην Παιδεία, αφού ήδη θα έχει να απολογείται για τις αναμενόμενες περιπέτειες με τον κορονοϊό στα σχολεία και τις ακατανόητες αποφάσεις της κ.Κεραμέως (η οποία μάλιστα σήμερα απείλησε με απουσίες όσους γονείς φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά σχολείο λόγω κρουσμάτων!) να μην κλείνουν τμήματα αν δεν εκδηλωθούν κρούσματα στο 50%+1 των μαθητών…
Τα αποτελέσματα
Να σημειωθεί ότι μετά από την προηγούμενη πληροφορία για “πάγωμα”, η κυβέρνηση είχε τρέξει το διαγωνισμό πρόσληψης και τα ονόματα όσων πληρούν τα προσόντα της προκήρυξης για την πρόσληψη των 400 ειδικών φρουρών που θα κληθούν να στελεχώσουν το σώμα της Πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ είχαν ανακοινωθεί τον Ιούλιο. Στα αποτελέσματα περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα όσων πληρούν τα προσόντα πρόσληψης κατά φθίνουσα σειρά βάσει των μορίων που συγκεντρώνουν. Με τον πίνακα που θα αναρτηθεί μετά τις ενστάσεις οι 400 πρώτοι είναι αυτοί που θα διοριστούν στο σώμα της Πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον τους για την συγκεκριμένη προκήρυξη και τις 400 θέσεις ειδικών φρουρών εκδήλωσαν συνολικά 4.697 άτομα.
Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη, υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον εξακοσίων (600) από τη λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παραστεί ανάγκη εντός εννέα (9) μηνών από την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων.
Μετά την δημοσιοποίηση των πινάκων υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός ενστάσεων, οι αποφάσεις επί των οποίων ακόμη εκκρεμούν οι αποφάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην περίπτωση που αποφανθεί το ΣτΕ, οι προσληφθέντες θα μπουν στις αστυνομικές σχολές για την βασική τους εκπαίδευση, η διάρκεια της οποίας συμπτύχθηκε στους τέσσερις από τους έξι μήνες.
Έτσι το νέο πιθανό χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αναφορικά με το χρονικό διάστημα, τοποθετείται στην Άνοιξη του 2022 καθώς δεν είναι εύκολο να ειπωθεί ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Πηγή: Alfavita.gr