Μόνο κανονιοβολισμούς από το Λυκαβηττό και πυροτεχνήματα από την Ακρόπολη δεν είδαμε μετά τη χτεσινή ανακοίνωση για ανάπτυξη 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Πρωθυπουργός με tweet του στα αγγλικά παρακαλώ, ενημερώνει τους ξένους επενδυτές για την μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και τους καλεί εμμέσως πλην σαφώς να έρθουν να επενδύσουν σ’ αυτό το οικονομικό θαύμα.
«Η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι επενδυτές συγκινημένοι από αυτή την μεγάλη επιτυχία, σκούπιζαν τα δάκρυα χαράς από τα μάγουλα με τα μεταξωτά τους μαντήλια, ενώ κοιτούσαν τα χαρτοφυλάκια τους για να επενδύσουν στην Ελλάδα και να πάει η ανάπτυξη ακόμα πιο βζιιιιν.
Τώρα το ότι η Τουρκία κατέγραψε ανάπτυξη 21,7% το δεύτερο τρίμηνο και 16,1% η Κροατία για την ίδια περίοδο δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει τους επενδυτές.
Στο ίδιο μήκος χαράς και ευδαιμονίας και ο Χρήστος Σταϊκούρας που με δήλωση του χαιρετίζει αυτή τη μεγάλη ανάπτυξη που καταγράφηκε το 2021 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του κλειστού λόγω περιορισμών 2020.
«Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών» μας είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
Σωστά τα λέει ο Σταϊκούρας, ότι η ορθότητα και η αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έφερε αυτό το αποτέλεσμα.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξάλλου έφερε και την αύξηση του Ελληνικού χρέους που καταγράφηκε τον Ιούλιο κυματίζοντας στην κορυφή του κόσμου με το ακαθάριστο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να φτάνει το 236%, ξεπερνώντας ακόμα και την Ιαπωνία που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε την πρωτοκαθεδρία στο συγκεκριμένο δείκτη με 233%.
Τα πάνω από 388 δισ. ευρώ δημόσιου χρέους είναι η χειρότερη επίδοση στην οικονομική ιστορία της Ελλάδας. Ένα χρέος που όσο περνά ο χρόνος θα γίνεται η θηλειά στην κυβέρνηση αλλά και την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Αν και πανηγυρίζει η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο για την αύξηση της ανάπτυξης από την αδράνεια του 2020 λόγω της πανδημίας, δεν αναφέρεται καθόλου στην αύξηση του χρέους που σπάει κάθε ρεκόρ.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η ενίσχυση από τα Ευρωπαϊκά ταμεία της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος. Ναι θα μπορούσε, αν τα χρήματα αυτά ενίσχυαν την πραγματική ελληνική οικονομία κι όχι τομείς που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την γερμανική παραγωγή και οικονομία.
Άρα προς τι οι πανηγυρισμοί και τα πανηγύρια όταν όπως λεν στο χωριό μου, στην ελληνική οικονομία τρεις λαλούν και δυο χορεύουν;