Επιστήμονες βρήκαν ένα χαμένο κρίκο στην εξέλιξη των ερπετών. Αυτό το μικροσκοπικό και “εξαιρετικά διακοσμημένο” ερπετό θεωρείται ο πρόγονος των περισσότερων σύγχρονων σαυρών.
Το ερπετό ονομάστηκε Taytalura acloberi. Είναι το πιο αρχαίο φολιδωτό ερπετό που έχουμε βρει και το πρώτο απολίθωμα του είδους του που βρίσκεται στη Νότια Αμερική, ενώ ταυτόχρονα είναι το πιο ολοκληρωμένο απολίθωμα λεπιδόσαυρου που έχει βρεθεί ποτέ.
Το σχεδόν τέλεια διατηρημένο κρανίο Taytalura, μας δείχνει από πού προήλθαν πάνω από 10.000 είδη φιδιών, σαυρών και σφηνόδοντων. – Richardo Martinez, παλαιοντολόγος του National University of San Juan, Αργεντινή
Η ανακάλυψη αλλάζει την αντίληψη των επιστημόνων για τα ερπετά της Μεσοζωικής Περιόδου, η οποία είναι γνωστή μόνο για τα γιγαντιαία ερπετά της, τους δεινόσαυρους.
Το Tayatalura μας διδάσκει πως μας έλειπαν σημαντικές πληροφορίες αφού κοιτάζαμε όχι μόνο μεγαλύτερα ζώα αλλά και επειδή πιστεύαμε πως η προέλευση των σαυρών ήρθε μόνο από το βόρειο ημισφαίριο.
Το απολίθωμα εντοπίστηκε στο Ischigualasto Provincial Park στα βορειοδυτικά της Αργεντινής και είναι 11 εκατομμυρίων ετών πιο αρχαίο από το αρχαιότερο δείγμα λεπιδόσαυρου της Ευρώπης. Το κρανίο έχει μέγεθος μόλις 32 χιλιοστά και είναι εξαιρετικά διατηρημένο.
Η εξαιρετική ποιότητα διατήρησης των απολιθωμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, επέτρεψε κάτι τόσο μικροσκοπικό και εύθραυστο να διατηρηθεί για 231 εκατομμύρια χρόνια.
Η ομάδα εφάρμοσε στατιστικά εργαλεία για να υπολογίσει τις πιθανότητες των εξελιξιακών σχέσεων του Taytalura και να εκτιμήσει χρονικά τις διάφορες εκκινήσεις της εξέλιξης που διακλαδώθηκαν σε άλλες μορφές ζωής. Επίσης η έρευνα δείχνει πως οι αρχαίοι λεπιδόσαυροι μπορούσαν να μεταναστεύσουν πολύ πιο μακριά από ότι πιστεύαμε έως τώρα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.
Πηγή: Unboxholics