Στη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παρατηρούν έκδηλο εκνευρισμό στο πρωθυπουργό αλλά ταυτόχρονα και φόβο για την απώλεια της νεότερης γενιάς ψηφοφόρων. Εκείνο, όμως, που έχει ενδιαφέρον είναι πως το “τέλος κάθε προσπάθειας συναίνεσης” -αν και κάτι τέτοιο μάλλον δεν υπήρξε- δεν απευθύνθηκε, ως μήνυμα, μόνο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δευτερογενώς είχε στόχο τόσο το ΚΙΝΑΛ, όσο και την Ελληνική Λύση. Ως προς τούτο, οι Φώφη Γεννηματά και Κυριάκος Βελόπουλος παρότι δεν έχουν τίποτε κοινό, μοιράζονται τις “παρενέργειες” των επιλογών του πρωθυπουργού.
Η απάντηση κρύβεται στις μη δημοσιοποιούμενες δημοσκοπήσεις που φθάνουν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι μετρήσεις που φτάνουν στη Κουμουνδούρου παρουσιάζουν έναν εκ διαμέτρου αντίθετο κλίμα από αυτόν των δημοσιοποιημένων δημοσκοπήσεων, όπως αφήνουν να εννοηθεί συνεργάτες του κ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διαφορά σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές έχει μειωθεί αισθητά με το ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται να αυξάνει οριακά τα ποσοστά του κατά 2 και σε κάποιες άλλες στις 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Πτώση αν και όχι η αναμενόμενη σε σχέση με τις εξελίξεις του τελευταίου μήνα καταγράφεται για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Στα αξιοσημείωτα ωστόσο ποιοτικά ευρήματα βρίσκεται το γεγονός ότι αυτή η δυσαρέσκεια που πλήττει τη ΝΔ δεν κατευθύνεται στο μέσο της κυβερνητικής θητείας όπως θα ανέμενε κανείς στον άλλο πόλο, ούτε καν στην μεγάλη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.
Τάση ανόδου καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής ενώ σαφή προσανατολισμό σε εθνικιστικά και πατριωτικά κίνητρα αποκτά ένα διόλου αμελητέο παράγοντα αστάθειας για τη ΝΔ. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι από τους τυχερούς της φετινής σεζόν και το αντιεμβολιαστικό κίνημα, όσο και η σκληρή δεξιά έως και ακροδεξιά “γεωγραφία” φαίνεται πως βλέπει θετικά μια ψήφο στην Ελληνική Λύση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πεδίο συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλοντας σκληρή αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Βάζοντας δε από τώρα το δίλημμα “ή αυτοδύναμος ή ξανά κάλπες” επιδιώκει να ανακόψει τους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους του, που ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην ψηφίσουν αλλά πιθανώς να επιλέξουν δεξιά- ακροδεξιά κόμματα διαμαρτυρίας ή να απέχουν.
Κάποιες πληροφορίες φέρουν το κόμμα του κ. Βελόπουλου να φθάνει σε αρκετά υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά -ακόμα και κοντά στο 10% σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας-, απότοκο της στάσης που κράτησε και κρατά στην πανδημία και ειδικότερα για τα εμβόλια. Το δε ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως μπορεί να αυξήσει κάπως το ποσοστό του με μία ηγεσία που θα έχει αντιδεξιό πρόσημο, ενώ στην άλλη περίπτωση με ηγεσία Ανδρέα Λοβέρδου φαίνεται πως πολλοί προεξοφλούν την συγκατοίκησή του με τη Ν.Δ και ως εκ τούτου θεωρείται αμφίβολο εάν θα το επιλέξουν σε ένα πλαίσιο οξείας προεκλογικής πόλωσης.