Εντονα συμπτώματα κεϋνσιανισμού εμφάνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ το περασμένο σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες ενδείξεις εμφανίστηκαν λίγο μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τα συμπτώματα έγιναν οξύτερα μετά τον ανασχηματισμό ενώ σαφώς κακοδιάθετος ήταν και κατά την παρουσία του στη Μητρόπολη. Τα rapid δημοσκοπικά τεστ επέτειναν την ανησυχία.
Η ραγδαία άνοδος της τιμής του ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων, του καφέ και πολλών βασικών αγαθών, οδήγησαν στην ανάλογη πτώση των νεοφιλελεύθερων αντισωμάτων παρά την στήριξή τους από την έκθεση Πισσαρίδη.
Ποιά είναι όμως τα σοβαρά συμπτώματα κεϋνσιανισμού που εμφάνισε ο πρωθυπουργός τόσο κατά την ομιλία του, όσο και κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ;
Πρώτον, μία έντονη τάση επιδοματικής πολιτικής -αυτήν που σε άλλες εποχές καταδίκαζε μετά βδελυγμίας- με μέτρα όπως η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έως το τέλος του 2021, η επέκταση για 3 μήνες της επιδότησης δόσεων δανείων πληγέντων από την πανδημία, η επιδότηση κενών θέσεων στον πολιτισμό, η επέκταση, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, της χορήγησης στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ. Βέβαια, κάποιοι κακοθελητές, ισχυρίζονται ότι τα περισσότερα από αυτά τα επιδόματα ίσχυαν ή είχαν ήδη εξαγγελθεί εδώ και καιρό. Αυτό όμως δεν μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Δεύτερον, μία ισχυρή τάση κρατικής παρέμβασης σε βασικούς τομείς της ελεύθερης (;) αγοράς με επιδότηση τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, για το σύνολο του πληθυσμού και για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 ευρώ/MWh αλλά και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% φέτος.
Τρίτον, έναν από τα βασικά συμπτώματα του κεϋνσιανισμού που είναι η κρατική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ανεργίας με το περίφημο πια «Πρώτο ένσημο» για τους νέους, Ευτυχώς το πράγμα δεν είναι τόσο σοβαρό όσο αρχικά νομίζαμε καθώς ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την επιδότηση για 6 μήνες 100 ευρώ στην επιχείρηση και 100 ευρώ στον εργαζόμενο. Επίσης ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις.
Τέταρτον, μείωση φορολογίας, ασφαλιστικών εισφοράς και ΦΠΑ σε μία σειρά από τομείς όπως: αναστολή ειδικής εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα το 2022, μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και το 2022, μείωση του ποσού επιστροφής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Βεβαίως ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς μιλούσε για μείωση των φόρων σε εποχές κρίσης και ύφεσης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κάνει σε εποχή μεγάλης -όπως λέει- ανάπτυξης που θα φτάσεις το 5,9% φέτος. Αρά και πάλι δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε και για αυτό το σύμπτωμα!
Εκεί που πρέπει όμως όλοι οι νεοφιλελεύθεροι να ανησυχούν είναι με το πέμπτο σύμπτωμα κεϋνσιανισμού που εμφάνισε ο πρωθυπουργός και αφορά την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάμων. Εδώ τα πράγματα είναι όντως πολύ σοβαρά καθώς εξαγγέλθηκε η αναδιανομή 50 giga data σε όλους τους νέους έως 29 ετών αλλά και η μείωση στο τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20%.
Το σύμπτωμα της αναδιανομής μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές και από απλός κεϋνσιανισμός να μετατραπεί σε οξύ παπανδρεϊσμό. Ευτυχώς για τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο έσπευσε να χορηγήσει θεραπεία αντισωμάτων η οποία περιλαμβάνει: μείωση κατά 50% του φόρου στην συγκέντρωση κεφαλαίου, κατάργηση του φόρου γονικών παροχών- δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ αλλά και μείωση φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων -σε μόνιμη βάση- από το 24% στο 22%,
Ο πρωθυπουργός δίνει μια πραγματική μάχη για να ξεπεράσει σύντομα αυτή την αδιαθεσία έτσι ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του μετά τις επόμενες εκλογές. Ως τότε μπορεί ο ίδιος και το επιτελικό του κράτος να ελπίζει πως δεν θα προσχωρήσουν στη σοσιαλδημοκρατία όπως συμβαίνει στη Γερμανία και ότι θα είναι και ο Άνταμ Σμιθ ολάκαιρος και ο Τζον Κέυνς χορτάτος…
Περαστικά μας!