Τα Τίρανα επισκέπτεται σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Διαδικασίας του Βερολίνου».
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όπως είναι γνωστό σε όλους είχε την υπογραφή της Γερμανίας και πιο συγκεκριμένα του Καγκελάριου Helmut Kohl, μέντορα της σημερινής Καγκελαρίου Angela Merkel στο CDU.
Το «κορίτσι του Kohl» όπως την αποκαλούσαν, συνέχισε την πολιτική του μέντορα της για τα Βαλκάνια προωθώντας Σλοβενία και Κροατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τιμωρώντας την εχθρό τους Σερβία και ανακατεύοντας την τράπουλα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Η πρώτη προσέγγιση της Γερμανίδας καγκελαρίου προς την περιοχή είχε λίγο από το γνωστό αυταρχισμό της πολιτικής της Γερμανίας προς τις άλλες χώρες, ξεκαθαρίζοντας στον τότε Πρόεδρο της Σερβίας Boris Tadic, ότι η Σερβία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ, όσο υποστηρίζει του Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και δεν δίνει το «πράσινο φως» για την ένταξη του σε διεθνείς οργανισμούς.
Όπως ήταν φυσικό αυτή η συμπεριφορά μόνο θετικά σχόλια δεν αποκόμισε από την Σερβική ηγεσία αλλά και τους πολίτες της χώρας, διαμορφώνοντας ένα αρνητικό τοπίο για τις Σερβο-γερμανικές σχέσεις.
Το πάθημα έγινε μάθημα για την Γερμανίδα πολιτικό και η επαναπροσέγγιση στην περιοχή αναπροσαρμόστηκε.
Με τις «προστατευόμενες» Σλοβενία και Κροατία στην ΕΕ από το 2004 και 2013 αντίστοιχα, το 2014 η Angela Merkel θεσπίζει την πρωτοβουλία «διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον κοινό και τακτικό διάλογο μεταξύ των χωρών αυτών.
Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία αυτή, παρόλα τα ζητήματα και τις εντάσεις μεταξύ κάποιων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, άνοιξε το δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους, αλλά και την ευρωπαϊκή τους προοπτική.
Άρρηκτα συνδεδεμένα τα Δυτικά Βαλκάνια οικονομικά από την ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία και την Αυστρία, είναι εύκολο να πιεστούν ως χώρες για να ακολουθήσουν τις επιταγές της Ένωσης προς τον εκδημοκρατισμό τους.
Με την λογική του μαστίγιου και του καρότου η Merkel κατάφερε μέχρι στιγμής να συμβάλει στην προσπάθεια για μεγαλύτερη προενταξιακή βοήθεια προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ενέκρινε νέα κονδύλια ύψους 14,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα εκταμιευθούν μέχρι το 2027.
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η απουσία των Ευρωπαϊκών χωρών της Βαλκανικής από τις πρωτοβουλίες για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με τις χώρες των Βαλκανίων έχουν παγώσει αν δεν έχουν εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη και τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ.
Όμως ούτε οι άλλες Βαλκανικές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν εμπλακεί στην ουσία με τη γειτονιά τους αφήνοντας το παιχνίδι να παίζεται από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία.