Ο ωκεανός που ονομάστηκε «ειρηνικός», γνωστός από τον Μαγγελάνο, τον πλοίαρχο Κουκ, τα νησιά του Γκωγκέν και του Μάρλον Μπράντο, της Ιβοζίμα και της Blue Hawai, oρίζεται από την σπονδυλική στήλη της Αμερικής, την Ανταρκτική, την Ινδονησία και τη χερσόνησο του Μαλάκα (παραδοσιακή γεννήτρια γέλιου από Έλληνες μαθητές Δημοτικού, την Ωκεανία από Τασμανίας στην Κελέβη και από τις χώρες Κορεατών, Ιαπώνων και Κινέζων.
Χαιρετίσματα πως χαμπέμους τριπλή συμμαχία βρεττανών, αμερικάνσκη και aussies. Kόντρα στην Κινα και σε όποιους λαούς μαζέψει η χώρα αυτή στο στομάχι της. Με πρώτη υποψήφια, το Αφγανιστάν.
Για να καταλάβουμε που το πάνε οι διαδικοι, είναι απαραίτητη μια σημειωτική φιλοσοφία των αντιπάλων. Δηλαδή, να επισκεπτόμεθα όμορες χώρες ακόμη και αιώνες πριν, ώστε να κυαλάρουμε προθέσεις, ενδιάθετα και πόθους. Μόνον έτσι θα γίνει κατανοητό το φλερτ του Τραμπ με την βόρεια Κορέα,η ταύτιση των πολιτικών χειρισμών Τραμπ και Μπάιντεν, το «άδειασμα» της Γερμανίας που πωλεί οπλα, αλλά δεν χύνει το αίμα των παιδιών της, την βροντώδη απουσία παντός Ρωσικού ή κρυπτοσοβιετικού αλυτρωτισμού.Περισσότερο ιδεολόγημα περιέχει ο Ιβάν ο Τρομερός του Ταρκοφσκι, παρά η τραυλιζουσα αμηχανία του Λαβρόφ.
Ας επιχειρήσω, όσο πατάει η γάτα, μιαν απλοϊκή ανάλυση.Οι χώρες που έχουν πυρηνικο οπλοστάσιο διαφέρουν από τις χώρες που διαθέτουν περιορισμένη πυρηνική ισχύ. Αλλά η Ινδία και το Πακιστάν, την έχουν, και ίσως γι αυτό ο Μακρόν, επίσης πυρηνικάρχης,ανοίγει, κάπως σπασμωδικά, τον φάκελο «Γαλλία-Ινδία-Συμμαχία».
Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρεττανία κατέχουν, μαζί με την Γαλλία, πυρηνικά αποθέματα, μαζί με τη Ρωσία.Ο τριπλος συντονισμός(κι όχι συμμαχία) Αυστραλιας, Βρεττανίας και ΗΠΑ θα τραβήξει όσο γίνεται το σχέδιο του Μακάρθουρ, ανάμεσα στο «θα επιστρέψω» και στον θρίαμβο της συνθηκολογησης της Ιαπωνίας. Τότε, ο στρατηγός άδραξε με το τσιμπιδάκι ΟΛΑ τα διαθέσιμα νησιά του Ειρηνικού έως την ώρα της Ιβοζίμα, του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα. Τώρα;
Η Κίνα πρέπει να έχει κρυμμένους άσσους στην κωλότσεπη.Γνωρίζει πως η οδός της Μετάξης είναι και στρατιωτικη οδός, όπως η «Ιερά οδός» των Γάλλων οδηγεί στα σφαγεία των Αρδεννών.
Αν η Κίνα μιμηθεί την Ιαπωνία, την παραδοσιακή της εχθρά,τώρα που θα υπάρχει πυρηνικη ισορροπια του τρόμου, θα μετατρέψει σε τιφτίκι την Αυστραλια όχι δύσκολα, ενώ τα νερά όπου βυθίστηκε ο «Πριγκηψ της Ουαλίας» (φωτογραφια) είναι πάντοτε διαθέσιμα.
Η Ελλάς, κατά τα συνήθη, θα αγωνιστεί να μείνει σε απόσταση,ενώ τα χερσαία της σύνορα θα μοιάζουν με τρυπητό, επειδή η Ελλάς περιφρονεί την Βαλκανικη χερσόνησο που τη θεωρεί φωλεά κουτοπόνηρων τσίπηδων, πράγμα που θεωρώ βαση της τραγικής πολιτικής της.
Και η Τουρκία, ακομη και υπό την διακυβέρνηση Ιμάμογλου, που καλατσεύει και τα ποντιακά, δεν θα υποχωρήσει μη διεκδικώντας τους ψαρότοπους του Αιγαίου. Αλλ΄αυτά, είναι αυτονόητα.
Θα έλεγα πως «κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε» αν, όλως τυχαίως, δεν περνάμε χρονικώς την επανάληψη της ολέθριας δεκαετίας του 1920, που δεν ήταν μόνο Τσάρλεστον και μπλουζ, αλλά και Λεοναρδόπουλος, Πάγκαλος και παγκόσμιο Κραχ.