Πριν 900 χρόνια, μελετητές και αστρονόμοι παρατήρησαν μία έντονη λάμψη στον ουρανό, πάνω από την Κίνα και την Ιαπωνία, αλλά εξαιτίας της έλλειψης επιστημονικών οργάνων και γνώσης, παρέμενε μυστήριο το τι ακριβώς είχε συμβεί.
Πλέον μία νέα έρευνα έρχεται να λύσει το μυστήριο, αποκαλύπτοντας πως πρόκειται για το νεφέλωμα Pa30, το οποίο ταιριάζει στο φαινόμενο που παρατηρήθηκε το 1181 μ.Χ., μελετώντας τη σημερινή θέση, κατάσταση και ταχύτητα επέκτασης.
Οι υπολογισμοί δείχνουν πως το νεφέλωμα επεκτείνεται με 1.100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, υποδεικνύοντας πως προέρχεται από ένα κεντρικό σημείο 1.000 χρόνια πριν, πιθανότατα από έκρηξη supernova.
Η ιστορική αναφορά τοποθετεί το άγνωστο άστρο μεταξύ δύο κινεζικών αστερισμών, των Chuanshe και Huagai. Το Pa30 ή Parker’s Star, ταιριάζει καλά εκεί, τόσο για τη θέση όσο και για το χρόνο του γεγονότος του 1181. – Albert Zijlstra, αστροφυσικός
Οι αναφορές του παρελθόντος κάνουν λόγο για ένα αντικείμενο στον ουρανό τόσο φωτεινό όσο ο Κρόνος, ενώ ήταν ορατό για έξι μήνες. Το Pa30 θεωρείται πως δημιουργήθηκε από τη σύντηξη δύο μικρών και πυκνών λευκών νάνων, ένα σπάνιο φαινόμενο που αφήνει πίσω του μία supernova τύπου Iax ή αλλιώς ένα άστρο-ζόμπι.
Περίπου μόνο το 10% των supernova είναι αυτού του τύπου και ακόμα δεν τις καταλαβαίνουμε καλά. Το γεγονός πως ήταν αχνή αλλά εξαφανίστηκε πολύ αργά ταιριάζει σε αυτόν τον τύπο. Είναι το μόνο περιστατικό που μπορούμε να μελετήσουμε τα απομεινάρια του νεφελώματος και το άστρο και επίσης να έχουμε μία περιγραφή από την ίδια την έκρηξη.
Από το 1006 π.Χ., έχουν υπάρξει μόνο πέντε έντονες supernova στο γαλαξία μας που εντοπίστηκαν στον ουρανό και οι επιστήμονες έχουν ταυτοποιήσει τις υπόλοιπες τέσσερις.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astrophyiscal Journal Letters.
Πηγή: Unboxholics