Οι φάλαινες δεν ήταν πάντα αυτό που ξέρουμε σήμερα. Μέσα στην πάροδο εκατομμυρίων ετών η εξέλιξή τους ήταν δραματική και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες εξελίχθηκαν από φυτοφάγα χερσαία θηλαστικά σε σαρκοφάγα πλάσματα του ωκεανού. Η εξέλιξη αυτή ήταν φυσικά αργή και μόλις τώρα ανακαλύψαμε ένα πολύ σημαντικό κρίκο.
Μία ομάδα Αιγύπτιων επιστημόνων ανακάλυψε στην έρημο Σαχάρα, τα απολιθώματα από μία τετράποδη αμφίβια φάλαινα 43 εκατομμυρίων ετών, της οποίας το είδος έχει προφανώς εξαφανιστεί. Ναι, καλά διαβάσατε, μία φάλαινα με πόδια.
Το πλάσμα ονομάστηκε Phiomicetus Anubis, προς τιμήν του θεού Άνουβις ο οποίος είχε κεφάλι σκύλου και σχετιζόταν με τη μεταθανάτιο ζωή. Η φάλαινα είχε “μοναδικά χαρακτηριστικά στο κρανίο” και η σιαγόνα της υποδεικνύει ένα “αποδοτικό μηχανικά σύστημα δαγκώματος”, που σημαίνει πως είχε τροφικές συνήθειες αρπακτικού, ενώ ήταν μάλλον ο κορυφαίος θηρευτής της εποχής, όπως η όρκα σήμερα. Εκτιμάται πως ζύγιζε 600 κιλά και είχε μήκος τριών μέτρων, ενώ μπορούσε να περπατήσει στη στεριά και να κολυμπήσει στη θάλασσα.
Ανακαλύψαμε πόσο τρομακτικά και θανατηφόρα ήταν τα πανίσχυρα σαγόνια της, ικανά να κατασπαράξουν ένα μεγάλο εύρος θηραμάτων. Αυτή η φάλαινα ήταν ο θεός του θανάτου για όλα τα ζώα που ζούσαν στην περιοχή της.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B.
Πηγή: Unboxholics