Η επίσκεψη του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέφο Πενταρόφσκι στην Αθήνα πραγματοποιείται λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων, ενώ την ίδια ώρα τα μνημόνια συνεργασίας, που αποτελούν απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών, παραμένουν ένα “αγκάθι” για τη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για μια αντίφαση στην πολιτική εφαρμογής της συμφωνίας που θεωρούσε επιζήμια η Ν.Δ και οφείλεται στην απροθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναμετρηθεί με την πιθανή καταψήφισή τους από τον Αντώνη Σαμαρά, τον Κώστα Καραμανλή και κάποιους βουλευτές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου σκέφτηκαν να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας, την επόμενη εβδομάδα μετά, δηλαδή, την ψήφιση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας που προβάλλεται ως εθνική επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Σε ένα κλίμα ενθουσιασμού θεωρήθηκε πως θα ήταν ευκολότερο να περάσει η κυβέρνηση τον σκόπελο.
Άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ωστόσο, εισηγούνται να καθυστερήσει περαιτέρω η ψήφιση, πιθανώς και μετά τις εκλογές κι αφού έχει απομακρυνθεί ο σχετικός κίνδυνος. Ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να κλείσει ευδοκίμως τον πολιτικό βίο του και να μην είναι ξανά υποψήφιος, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση πιέζεται και ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον κ. Πενταρόφσκι στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Λουμπλιάνα, όπου σήμερα συνέρχονται οι ηγέτες της ΕΕ και αύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος παρουσία και των αρχηγών των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου, το Μαυροβουνίου, της Σερβίας και βεβαίως της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει ουσιαστικά μια Realpolitik σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια -κάτι που εισηγήθηκε και εφαρμόζει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είναι υπέρ της ψήφισης των μνημονίων- και είναι χαρακτηριστικά όσα είπε προ ημερών.
“Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για τη διεύρυνση. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι -σε 10, 15 χρόνια, όσο χρειαστεί- τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη”, είχε δηλώσει ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη, προσθέτοντας με νόημα ότι διαφορετικά: “Το κενό θα καταληφθεί από άλλους παίκτες”.
Οι “άλλοι παίκτες” είναι η Τουρκία -και δευτερευόντως η Ρωσία- που προφανώς επιχειρεί να αξιοποιήσει υπέρ της το κενό της ελληνικής παρουσίας στη Βόρεια Μακεδονία.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου πληθαίνουν οι διστακτικοί καθώς θυμούνται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως αναμένει στην ψηφοφορία για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία “158 συγγνώμες” για τη στάση που τήρησε έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών η Ν.Δ ως αξιωματική αντιπολίτευση.