Δεν θα μπορούσαν να διαλάθουν της προσοχής οι τρεις δημόσιες παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου σε σύντομο χρονικό διάστημα που είχαν έντονη αντιπολιτευτική χροιά. Δύο εξ’ αυτών, μάλιστα, έτυχαν θερμής αποδοχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτέλεσαν τον καμβά, στην μία περίπτωση της απόφασης για καταψήφιση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, στην άλλη της επερώτησης στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.
Φυσικά, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που αρέσκεται να προβάλλεται περισσότερο ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά από το 2012 έως το 2015, δεν …έπαθε ΣΥΡΙΖΑ. Εξακολουθεί να επιτίθεται σφοδρά στον -όπως λέει- “λαϊκισμό” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να υπομένει στωϊκά την απομάκρυνσή του από τον φυσικό πολιτικό του χώρο με την σχετική απόφαση της Φώφης Γεννηματά, δηλώνει, όμως, δικαιωμένος για τις εξελίξεις και, αναμφίβολα, δεν προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα από την κεντρική πολιτική σκηνή.
Οι φανατικοί υποστηρικτές του στα μίντια συνηθίζουν να λένε πως το ειδικό πολιτικό του βάρος και η ρητορική του δεινότητα απουσιάζουν από τα έδρανα της Βουλής, ο ίδιος αξιοποιώντας ως όχημα τον “Κύκλο Ιδεών” συνηθίζει να παρεμβαίνει αν και για εξειδικευμένα θέματα με θεσμική και νομική υφή.
Το γεγονός, ωστόσο, πως δε τρεις εβδομάδες παρενέβη τρείς φορές προκαλεί την προσοχή και το ενδιαφέρον, παρότι τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπάθησαν να περιορίσουν τον αντίκτυπο των παρεμβάσεών του. Κάτι μάλλον σπάνιο για έναν αγαπημένο των μίντια. Ίσως επειδή οι τοποθετήσεις του ενόχλησαν και προκάλεσαν απορία στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να πάρει θέση και να εξηγήσει τι συμβαίνει στη χώρα και η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να λάβουν αποφάσεις στηριζόμενοι επί των ιατρικών δεδομένων» τόνισε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.
«Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο, με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, και η Πορτογαλία με δύο νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με τέσσερις» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, και πρόσθεσε:
«Η επιστημονική κοινότητα να πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά. Πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. ‘Αρα, δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα».
Την ίδια μέρα (χθες) ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την διαχείριση της πανδημίας στο πνεύμα των δηλώσεων Βενιζέλου.
«Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνει πως πέρυσι, αρχές Οκτώβρη, με συνολικό αριθμό θυμάτων 400 άτομα, σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας όμως, έναν χρόνο μετά έχουμε φτάσει στους 15.000 νεκρούς χωρίς το θέμα να απασχολεί με την ίδια ζέση το Κοινοβούλιο.
«Τις μέρες αυτές η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας» σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας και παραθέτει ακόμα ένα ανησυχητικό στοιχείο το γεγονός πως «σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά» ενώ την ίδια στιγμή «ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει πως «τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας».
Το τρίτο αλλά πρώτο χρονικά “χτύπημα” Βενιζέλου ήταν οι επικρίσεις του στην κυβέρνηση για την επιθετική στάση της στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Κι εκεί μάλλον ταυτίστηκε με την παρέμβαση του Γιώργου Κατρούγκαλου.
Ελληνογαλλική συμφωνία
Πριν μερικές μέρες, την ώρα που η κυβέρνηση ανέβαζε τους τόνους για την “ιστορική συμφωνία” με τη Γαλλία, πάλι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν που φύτεψε τον σπόρο της αμφισβήτησης και εστίασε στα “ψιλά” γράμματα της συμφωνίας.
«Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2.
Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook.
Λίγες ημέρες μετά, η επισήμανση Βενιζέλου ήταν μία από τις δύο (η άλλη αφορά το άρθρο 18 παράγραφος (ι) για την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ εφόσον ζητηθεί) διορθώσεις που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, μάλιστα, αναφέρθηκε θετικά στην παρέμβαση Βενιζέλου (“όταν λέει κάτι σωστό δεν μπορούμε να μην συμφωνήσουμε”, είπε στον Real fm).
Τι έχει στο μυαλό του;
Τι συμβαίνει; Είναι μόνο η τάση αυτοαναφορικότητας που έχει έκπαλαι ο εκ Θεσσαλονίκης καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ή κάτι περισσότερο;
Μέχρι πριν λίγο καιρό το όνομα Βενιζέλος ακουγόταν έντονα στο Μέγαρο Μαξίμου ως μια χρυσή πολιτική εφεδρεία που κάποια στιγμή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έκρυψε ποτέ την προτίμησή του για την πολιτική που ασκεί ο πρωθυπουργός έναντι εκείνης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ είναι γνωστό πως παραμένει φίλος και συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε το χαρτί Βενιζέλος καθώς αποτελεί κόκκινο πανί για τους καραμανλικούς. Το γεγονός ότι στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό βρίσκονται ήδη δικά του παιδιά, όπως ο Κυριάκος Πιερακκάκης, κρίθηκε αρκετό.
Από την άλλη σενάριο επιστροφής στο ΚΙΝ.ΑΛ δεν τίθεται. Η Φώφη Γεννηματά έχει διαρρήξει τους δεσμούς μαζί του και εφόσον επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές οι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί. Ούτε, φυσικά, ο Γιώργος Παπανδρέου θα τον ήθελε. Ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν για κάτι τέτοιο εάν κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι παραδοσιακά έχει καλές σχέσεις μαζί του. Είναι αλήθεια πως ο Βενιζέλος θεωρείται μαγνήτης προβλημάτων και αντιθέσεων. Θεωρητικά η μοναδική ελπίδα που θα υπήρχε για μια επιστροφή θα ήταν υπό την ηγεσία του Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο είχε υιοθετήσει πολιτικά παλαιότερα, η δε Εύα Καϊλή που προσχώρησε στην ομάδα Λοβέρδου χρωστά την πολιτική της σταδιοδρομία στον Θεσσαλονικιό πολιτικό.
Κάποιοι προβάλλουν εσχάτως ένα “τρελό” σενάριο που θέλει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προσβλέπει στο “χάος” που θα προκαλέσει η πρώτη αναμέτρηση με απλή αναλογική και να σκέπτεται την ίδρυση κεντρώου κόμματος ώστε να μπει “σφήνα” και να διεκδικήσει ρυθμιστικό ρόλο. Είναι πιθανό, λένε, σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει χάσει τις εκλογές για την ηγεσία στο ΚΙΝ.ΑΛ να προκύψουν συμμαχίες υπό την καθοδήγηση Βενιζέλου. Αυτό θα συνιστούσε ένα ρόλο τύπου Χανς Ντίτριχ Γκένσερ ( μόνιμος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ηγέτης του μικρού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος που συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τους Χριστιανοδημοκράτες).
Μάλλον απέχει πολύ από την πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο, ωστόσο οι ευφάνταστοι το διακινούν εσχάτως με αφορμή τις δημόσιες παρεμβάσεις του.
Άλλοι πάλι λένε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει απλώς παρών αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα χρειαστούν “ενδιάμεσες” πολιτικές προσωπικότητες εφόσον το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις. Την εκδοχή αυτή φαίνεται πως “αγοράζουν” και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εάν κρίνουμε από την ανάρτηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη στο twitter.
Το γεγονός, πάντως, πως έστω και τυχαία ο δημόσιος λόγος του τις τελευταίες εβδομάδες ταυτίστηκε με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αλλαγή σελίδας. Κι αυτό διότι πριν μερικά χρόνια ήταν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έθεταν ως όρο οιαδήποτε συνεννόηση με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ να εκλείψουν τα “βαρίδια” -όπως έλεγαν- τύπου Βενιζέλου. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέδειξε πως μπορεί να μην είναι “βαρίδι”…