«Συμπεριφορές που στο αξιακό, ιδεολογικό τους υπόβαθρο, στη ρητορική τους φέρνουν στο προσκήνιο εποχές και σκιές του παρελθόντος που σκοτεινιάζουν και το παρόν και το μέλλον μας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», είπε στον Σκάϊ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξηγώντας τους λόγους της διαγραφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
Τόνισε δε πως «ο κ. Μπογδάνος είχε λάβει μια ξεκάθαρη προειδοποίηση μετά και τη δημοσιοποίηση της λίστας ονομάτων νηπίων και τελικά οι συμπεριφορές κρίνονται σωρευτικά», και συνέχισε: «Μας χωρίζει άβυσσος με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος σε μια σειρά από πράγματα, αλλά δεν μπορεί βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας να λέει ότι οι κομμουνιστές είναι χειρότεροι εχθροί της πατρίδας από τους Τούρκους. Να υπονοεί τέτοια πράγματα χρησιμοποιώντας αναφορές του παρελθόντος σε άλλα πλαίσια και άλλες εποχές».
“Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές”, λοιπόν, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συμπεριφορές τύπου Μπογδάνου. Κατά συμπτωση (…) την ίδια διατύπωση είχε χρησιμοποιήσει και η τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη, όταν ο διαγραφείς πάσχιζε να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενώ αναρτούσε ποστ στο twitter υπέρ της…εισβολής με τάνκς στην ΕΡΤ.
Η Μαρία Σπυράκη έγινε ευρωβουλευτής και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος βρέθηκε κανονικά στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ και εξελέγη πανηγυρικά στην Α’ Αθήνας.
Με αυτό το προηγούμενο δικαίως αναρωτιούνται αρκετοί εάν θα επαναληφθεί το “έργο”. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ενίσχυσε τις υποψίες καθώς ερωτώμενος σχετικά άφησε ανοιχτή την πόρτα επιστροφής του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή. Επικοινωνιακή αστοχία του υπουργού, ή μήπως δεύτερες σκέψεις που μπορεί να γίνουν πρώτες σε έναν προεκλογικό χρόνο και εφόσον ο πρωθυπουργός κρίνει πως χρειάζεται βοήθειες για να προσελκύσει εκλογικό κοινό που θα στρέφεται προς νέα και παλαιά κόμματα στον χώρο της alt right και της ακροδεξιάς;
Σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα πρέπει να προστεθεί και η εξής παράμετρος:
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος διαγράφηκε από την Κ.Ο της Ν.Δ, όχι, όμως, και από μέλος του κόμματος. Τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι μεν ανεκτές τύπου Μπογδάνου για την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι, όμως, για την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με σημαία την εθνική ενότητα και συμφιλίωση και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ; Είναι, δηλαδή, σοβαρό ολίσθημα να αποκαλείς (δια της ρήσης του Γρίβα) “τους κομμουνιστές χειρότερους εχθρούς από τους Τούρκους”, όταν είσαι βουλευτής της Ν.Δ, αλλά δεν είναι εάν είσαι μέλος της Ν.Δ;
Θα ηταν, δε, παράδοξο εάν φτάσουμε στις επόμενες εκλογές και ο κ. Μπογδάνος πολιτευτεί με άλλο κόμμα όντας ακόμα μέλος της Ν.Δ! Μήπως, εις απάντηση της δήλωσης Γεραπετρίτη, έσπευσε να πει πως στη Βουλή η ψήφος του θα προσμετράται στις 157 της Ν.Δ- σαν να μην άλλαξε τίποτε…
Το γεγονός πως δεν διαγράφεται συνολικά αφήνει υπόνοιες ότι επιχειρείται δια του “μέσα-έξω” να τιμωρηθεί (συγκυριακά) μεν ο βουλευτής για όσα είπε στη Βουλή, όχι, ωστόσο, και για όσα πιστεύει και διακηρύσσει.
Για την εκδήλωση στο Βίτσι και τη συμμετοχή (κατά δήλωση του κ. Μπογδάνου) του «γαλάζιου» βουλευτή, Ζήση Τζηκαλάγια και της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε, άλλωστε, ότι πολιτικά στελέχη όπως και οι διοργανωτές θα έπρεπε να αντιδράσουν στη συμμετοχή ακραίων και εγκληματικών οργανώσεων.
Διευκρίνισε ότι είναι άλλης τάξης ζήτημα η συμμετοχή σε εκδηλώσεις τέτοιου τύπου που γίνονται εδώ και χρόνια με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων οργανώσεων και άλλο ζήτημα ότι δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτή η παρουσία εκπροσώπων εγκληματικών οργανώσεων.
Ο δε κ. Μπογδάνος είπε (στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Ant1) πως “ο αντικομμουνισμός είναι συνεκτικό στοιχείο του φιλελευθερισμού”. Επ’ αυτού συμφωνεί ο πρωθυπουργός και η παράταξη της Ν.Δ που οδεύει, μάλιστα, προς ένα συνέδριο πολιτικής ταυτότητας και επιχειρεί διεύρυνση προς το κέντρο;