Προερχόμενοι από ένα εκ των πολλών χωριών της παλιάς Ελλάδας, κάπου στα 850 μέτρα υψόμετρο οι απόδημοι εις Αμερική, όταν άκουγαν πως κάποιος θα επέστρεφε για παραθερισμό στο χωριό, έστελναν χαιρετίσματα. Παντού, σε γνωστούς και φίλους αλλά κυρίως στον Πλάτανο, το αιωνόβιο και κεντρικό δέντρο της μοναδικής πλατείας του χωριού. Για να καλύψουν τους πάντες, όπως τα κλαδιά του κάλυπταν κάθε γωνιά της πλατείας.
Ο Κώστας Μπακογιάννης, μετά την υπερπετυχημένη παρέμβαση εν μέσω πανδημίας στην Πανεπιστημίου που “βγήκε και δεν βγήκε” αποφάσισε να φυτέψει πλατάνια. Έργο 2 εκ. ευρώ το πρώτο, κόστος 3 εκ ευρώ η παρέμβαση του πλάτανου εν συνεχεία.
Πλήθος τα λογύδρια υπεράσπισης της ζαρντινιέρας-φοίνικα στο κέντρο της Αθήνας με υπερπληθές το σώμα των πολιτών που ήταν αντίθετο με αυτή την “προσωρινή παρέμβαση” όπως τη χαρακτήρισε αργότερα ο Δήμαρχος. Τακτοποιόντας τις ζαρντινιέρες για να κάνει χώρο για τους πλάτανους ο Δήμαρχος και διαχειριστής εκατομμυρίων ευρώ δηλώνει πως αυτές θα μετακινηθούν σε γειτονιές της Αθήνας. Μελετημένα και οργανωμένα λογικά θα τοποθετηθούν σε μέρη που έχουν λυθεί προβλήματα κάδων απορριμμάτων, διαβάσεων και πεζοδρομίων με σήμανση τυφλών.
Παντού υπάρχει πρόγραμμα. Άλλωστε οι πλάτανοι όπως λέει και ο Δήμαρχος, εκτελούν και αντιπλημμυρικό έργο σιωπηρά. Κάτι θα ξέρει παραπάνω για να το δηλώνει. Θα “βγει” άραγε κι αυτό ή δεν θα “βγει”;
“Τα πλατάνια είναι ένα δέντρο φυλλοβόλο, που σημαίνει ότι λειτουργεί καλά τον χειμώνα”. Με πλήρη εμπιστοσύνη στην δεντρομαντεία θα μπορούσε κάποιος να σημειώσει πως τα φυλλοβόλα το χειμώνα κάτι φύλλα έχουν ρίξει και περιμένουν την Άνοιξη για να ενεργοποιηθούν εκ νέου. Αλλά και πάλι εμπιστεύεται ο πολίτης τον Δήμαρχο καθώς αυτόν ψηφίζει και αυτόν εκλέγει.
Συνυπολογίζοντας στα 82 πλατάνια και τους υπόλοιπους 4 ιονιστές στην Ομόνοια που αντιστοιχούν σε 33 δέντρα έκαστος, βάλε και λίγο κοκοφοίνικα για το εξωτικό της αισθητικής βελτίωσης της Αθήνας, δεν ξέρεις πια σε ποιο αυτοφυές δέντρο πρέπει να στείλεις χαιρετίσματα· τον ιονιστή, τον φοίνικα ή τον πλάτανο;