Οι χτεσινές σκηνές έντασης και βίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ήρθαν να θυμίσουν γι’ άλλη μια φορά ότι στα Βαλκάνια οι σπίθες έντασης παραμένουν ζωντανές.
Μια λάθος κίνηση ή απόφαση μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να αναζωπυρώσει τη φωτιά που θα κάψει την περιοχή και μαζί και την Ευρώπη.
Η σιγουριά της ΕΕ, ότι με ζεστά ευρώ μπορούν να κρύβουν κάτω από το χαλί την απροθυμία τους να εντάξουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή αγκαλιά, δεν προοιωνίζει ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.
Ο εκνευρισμός που έχει προκληθεί από τη στασιμότητα στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, είναι εμφανής σε κάποιους ηγέτες των χωρών αυτών.
Βυθισμένη στην εσωστρέφεια της και χωρίς πραγματικό όραμα για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου, οι ηγέτες της ΕΕ, κλείνουν τα μάτια σε όσα διαδραματίζονται στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η ευρωπαϊκή απραξία οδηγεί με μαθητική ακρίβεια σε ενδυνάμωση όλων εκείνων που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την προσχώρηση στην Ένωση και την παράδοση μέρους της εθνικής τους κυριαρχίας.
Η εθνικιστική έξαρση, με ευρωπαϊκή βοήθεια, ήταν εξάλλου ο λόγος διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Η επιλεκτική μνήμη κάποιων ευρωπαίων ηγετών, το παραχάιδεμα κάποιων άλλων προς ορισμένες χώρες και τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται για άλλους, προκαλούν μια πολυφωνία που καταλήγει σε ασυμφωνία για τον κοινό βηματισμό των ηγετών της Ένωσης.
Τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ πολιτών του Κοσσυφοπεδίου σερβικής καταγωγής με την κοσοβάρικη αστυνομία, σε επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου δεν είναι τυχαία.
Η ένταση είχε ξεκινήσει λίγες βδομάδες πριν, με την εισαγωγή από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου της υποχρέωσης των αυτοκινήτων από τη Σερβία να αλλάζουν τις πινακίδες τους με προσωρινές, στα σερβο-κοσοβάρικα σύνορα.
Οι αποκλεισμοί των συνοριακών διελεύσεων από διαφωνούντες πολίτες και οι μετακινήσεις ενόπλων τμημάτων αστυνομίας και στρατού και από τις δυο πλευρές, προκάλεσαν ανησυχία για σύρραξη.
Η εσπευσμένη πρόσκληση στις Βρυξέλλες των διαπραγματευτικών ομάδων για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, η παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και η προσμονή για ευχάριστα νέα από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Brdo, εκτόνωσαν για λίγο την κρίση.
Όμως τα μηνύματα από το Brdo δεν ήταν ευχάριστα. Μόνο υποσχέσεις και χρήματα, που όμως δεν είναι ικανά για να ξεπεραστούν και να σβήσουν οι εντάσεις.
Η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων, λειτουργεί ανασταλτικά και οι εντάσεις όπως είπαμε πιο πάνω αυξάνονται.
Επιπρόσθετα πολλοί ηγέτες των προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, θεωρούν ότι η ΕΕ, λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά για την περιοχή.
Ενώ γίνονται αποδεκτές από την ΕΕ, αποφάσεις κρατών μελών που είναι αντίθετες με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, ζητούν τον ουρανό με τ’ άστρα από τις βαλκανικές χώρες, στα προαπαιτούμενα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή το άνοιγμα κεφαλαίων.
Ακόμα και στη διάθεση των κονδυλίων, όπως λένε οι βαλκάνιοι ηγέτες, υπάρχει υποτίμηση στις ανάγκες των χωρών τους, καθώς μοιράζονται αναλογικά πολλά περισσότερα χρήματα σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, απ’ ότι στις δικές τους.
Η δυσαρέσκεια και οι καθυστερήσεις δεν είναι καλός σύμβουλος για χώρες απεγνωσμένες για την επιβίωση τους, σε όλους τους τομείς.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό αν όχι πιστευτώ ότι δεν απέχει και πολύ η πραγματικότητα από αυτό που είπε κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.
«Είτε θα έχουμε ευρωπαϊκή προοπτική ή πάμε σε πόλεμο. Όχι όπως τη δεκαετία του ‘90, αλλά πόλεμο σαν την Συρία».