Τελικά πρέπει να βρίσκονται αλλού γι’ αλλού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν εξηγείται αλλιώς η διαρροή διπλωματικών πηγών όπου αναφέρεται ότι έγινε ρητή αναφορά του Κινέζου ΥΠΕΞ στην σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «κατά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της Κινεζικής νομοθεσίας σχετικά με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Νότιο Σινική Θάλασσα, τονίζοντας την σημασία που έχει η Ελλάδα, ως ναυτική χώρα, αποδίδει στο σημείο αυτό και ζήτησε να πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες.
«Ο Κινέζος ΥΠΕΞ στην απάντηση του, τόνισε ότι η Κινεζική νομοθεσία είναι συμβατή και σέβεται την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σχετική αναφορά για τον σεβασμό της εν λόγω Σύμβασης έκανε και κατά τις δημόσιες δηλώσεις του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών μετά το πέρας της συνάντησης» αναφέρεται στις διαρροές.
Τεχνηέντως το Υπουργείο Εξωτερικών θέλει μέσω της διαρροής να μας πείσει ότι η Κίνα, σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας κι ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα πορευτεί υπέρ μας στην ελληνοτουρκική διαφορά.
Η Κίνα, που για την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχει παραβατική συμπεριφορά έναντι των Φιλιππίνων, θεωρεί ότι έχει παραδοσιακά δικαιώματα στη νότια Σινική Θάλασσα.
Γι’ άλλη μια φορά το ΥΠΕΞ, πανηγυρίζει για κάτι που όλες οι χώρες πράττουν στις δημόσιες δηλώσεις τους, να αναφέρονται δηλαδή στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ακόμα και χώρες που καταπατούν το σύνολο των άρθρων του.
Προφανώς και ξεχνούν στο ΥΠΕΞ ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος στις δηλώσεις του ζητάει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Χρησιμοποιώντας μάλιστα και συγκεκριμένα άρθρα του καταστατικού Χάρτη των ΗΕ και των διεθνών συμβάσεων.
Την έχουν χάσει τη μπάλα στο ΥΠΕΞ, που αντί να κοιτάξουν να ενεργοποιήσουν εκ νέου μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία όπως των Αρχαίων Πολιτισμών, που την απαξίωσε, ενώ ήταν ένα ισχυρός συνδετικός κρίκος μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, πανηγυρίζουν για το τίποτα.
Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που πανηγυρίζουν για το τίποτα και για το ελάχιστο που έχουν καταφέρει. Έδωσαν δικαιώματα αλιείας στους Ιταλούς ψαράδες εντός της ελληνικής κυριαρχίας και πανηγύριζαν.
Μείωσαν την επήρεια νησιών στις συμφωνίες για την οριοθέτηση των ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και πανηγύριζαν. Έδωσαν το ελεύθερο σε ξένα στρατεύματα να δρουν εντός της ελληνικής επικράτειας και θα στείλουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να δράσουν στην Αφρική, μέσω των συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία και πάλι πανηγύρισαν.
Πανηγύρισαν συμφωνίες που στην πραγματικότητα «εξαγοράστηκαν».
Την συνεχιζόμενη αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική, χωρίς πραγματική στόχευση στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, θα την συναντήσουμε λίαν συντόμως μπροστά μας. Και η συνάντηση δεν θα είναι ευχάριστη.