“Χαμένοι στη μετάφραση” ή… χαμένοι στο διάστημα μεταξύ διπλωματίας, επικοινωνίας και πραγματικότητας;
Διότι, όπως όλα δείχνουν κάποιοι βάλθηκαν να μας τρελάνουν νομίζοντας ότι πάσχουμε με βαρύτατη αμνησία. Πως αλλιώς κανείς να βάλει σε μία λογική σειρά, εξηγώντας ποιος λέει την αλήθεια και ποιος όχι:
«Και είναι ώρα να σοβαρευτούμε, διότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή. Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια. Για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος».
Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – 5 Οκτωβρίου 2021 (στην ελληνική Βουλή με αφορμή το επεισόδιο με Κ. Μπογδάνο)
«Τα προβλήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, ο υβριδικός χαρακτήρας των απειλών και η γενικότερη γεωπολιτική ρευστότητα δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας μεταβάλλονται σε καθημερινή βάση και απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση. Για την κυβέρνηση, καθώς και για το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας»
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος – 27 Οκτωβρίου 2021 (στη δήλωσή του για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου)
Στον αντίποδα αυτών των δηλώσεων, των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, διαβάζουμε αυτό:
«Είμαστε ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή. Στο τέλος της ημέρας νομίζω ότι (η Τουρκία) θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά. Νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει τις συμμαχίες μας. Έχουμε χαράξει τις γραμμές μας πολύ ξεκάθαρα, και ελπίζω ότι κάποια στιγμή, η Τουρκία θα συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί μας για να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα που εκκρεμεί, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης – 26 Οκτωβρίου 2021 (κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία).
Ολα μαζί δεν μπορεί να συμβαίνουν.
Είτε αντιμετωπίζουμε σοβαρή απειλή είτε δεν την αντιμετωπίζουμε και μπορούμε να ζούμε ανέμελα και αμέριμνα. Διγλωσσία και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο δεν μπορεί να υπάρχει καθώς όπως πολύ σωστά τονίζει ο Υπουργός Αμυνας, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
Εάν κάποιος -και πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός- “δεν νομίζει ότι υπάρχει απειλή” τότε είτε δεν επικοινωνεί με το ΥΠΕΞ και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είτε απλώς δεν τους πιστεύει. Και τα δύο ενδεχόμενα οδηγούν προς μία και μόνη κατεύθυνση: την καταστροφή! Οπως ΚΑΘΕ φορά που δεν υπάρχει ενιαίο εθνικό μέτωπο. Πολύ περισσότερο όταν αυτό δεν υπάρχει ΕΝΤΟΣ της κυβέρνησης.