Το φάντασμα του κορονοϊοχτυπημενου νεοφιλελευθερισμού. Και όλα δείχνουν, και συμφωνούν, ότι μετά και την τελευταία κίνηση του Μπάιντεν, την δημιουργία ενός ΝΑΤΟ του Ινδικού/Ειρηνικού υπό το ακρώνυμο AUKUS, ότι μπήκαμε πλέον και επίσημα σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο ως απαραίτητο όρο για να επιβιώσει ο ύστερος καπιταλισμός.
Αυτό έγινε μετά την αναμενόμενη μετατόπιση του στοχευμενου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς τα Ανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό και την Άπω Ανατολή, μετά την άρον άρον αποχώρηση από το Αφγανιστάν των ΗΠΑ και την ενεργειακή πρόσδεση του Ιράν στην Κίνα. Και με σαφή την επιδίωξη να αποδυναμωθεί η εμπορική συμφωνία της Ζώνης Εμποριου υπό την Κίνα, την μεγαλύτερη στον πλανήτη, που άφησε να αναπτυχθει ο Τραμπ χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ.
Τρεχε τώρα και διόρθωνε…
Οι αντίπαλοι :
Μία εμπορική ζώνη “Πράσινου Καπιταλισμού” εναντίον μιας νέας εμπορικής ζωνης υπό την Κίνα. Ας την πούμε “Κόκκινου Καπιταλισμού” χάριν συντομίας, για να συνεννοούμαστε.
Τα επίδικα διακυβεύματά του:
-Ο έλεγχος της ροής του νέου στρατηγικού καυσίμου, που ότι και να λένε τα πράσινα παπαγαλάκια, θα είναι για τα επόμενα 30-40 χρόνια το φυσικό αέριο (το πετρέλαιο, που καθόρισε την έκβαση του προηγούμενου ψυχρού πολέμου, περιορίζεται σταδιακά μόνο για εφαρμογές πέτροχημείας) και
-Ο έλεγχος της ροής του χρήματος για να κινείται το ενδοζωνικό εμπόριο και τα big data που αυτό παράγει μέσω των κάθε λογης τηλε-δραστηριοτήτων.
Τα πεδία των μαχών:
Παρά την φαινομενική διατήρηση των κλασσικών στρατών και ορατών στρατιωτικών συστημάτων σε ρόλο επίδειξης ισχύος, το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης του νέου ψυχρού γίνεται στο …διαδίκτυο. Αυτό της ver1 που χρησιμοποιούμε σήμερα, τον επιταχυντή της μετεξέλιξης των σημαντικότερων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων (εργασία, εμπόριο, εκπαίδευση, διασκέδαση κλπ) σε κάτι νέο με το πρόθεμα “τηλε-“.
Στον πράσινο καπιταλισμό, στην πρώτη γραμμή αυτού του πεδίου μάχης βρίσκονται πέντε κολοσσιαίες εταιρείες οι Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google υπό το ακρονυμιο FAANG, που θυμίζει κινεζικο όνομα. Με μέγεθος (3,2τρισ$) και τζίρους που κατατάσσουν την FAANG ως την 10η οικονομία του πλανήτη, μια ανάσα πίσω από τον Καναδά, αναπτύσσεται την τελευταία δεκαετία με ρυθμούς 2,5φορες μεγαλύτερους από την οικονομία των χωρών της ζώνης του Πράσινου Καπιταλισμού, ακόμα πιο γρήγορα με την ώθηση που τούς έδωσαν τα lockdowns.
Στην Κίνα, οι αντίστοιχοι τεχνολογικοί γίγαντες Βaidu, .Αlibaba, Tencent και Xiaomi είναι γνωστοί ως BAT-X, που θυμίζει αμερικανιά καρτουνίστικη. Κάνουν πάνω κάτω τα ίδια έχοντας όγκο που πλησιάζει αυτόν των FAANG με μεγαλύτερη όμως ταχύτητα ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της κόκκινης ζώνης. Μυστικό τους, η πολύ γρήγορη ενσωμάτωση καινοτομιών.
Και οι μεν και οι δε, πουλάνε κυρίως αέρα και συλλέγουν πολλά data από υπηρεσίες που προσφέρουν οι περισσότερες δωρεάν. . Επί αυτών των data λειτουργούν μετά αλγόριθμοι τεχνητής ευφυίας (ΑΙ) και διαμορφώνουν ανεξέλεγκτα (!) την προσφορά και την ζήτηση προϊόντων, τους κανόνες διακυβέρνησης, τα κριτήρια τραπεζικής πίστης των αναλυθεντων κλπ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργούν και να εξελίσσονται αυτά τα λογισμικά είναι να μεγαλώνει διαρκώς φούσκα των data που αναλύουν.
Βασικό χαρακτηριστικό και των μεν και των δε, η καταστρατήγηση των προσωπικών δικαιωμάτων των πολιτών, ως στοιχείο προόδου, λέει. Και ενίοτε, και ως λόγος “εθνικής ασφάλειας” σε σφαίρες και κόσμους υπεράνω κρατών και εθνών.
Για την εξυπηρέτηση των τηλε-δραστηριοτήτων, και στους δύο συγκρουόμενους αυτούς κόσμους το χρήμα θα πρέπει να είναι ψηφιακό. Όπως αυτό που εμφανίστηκε δια των “κρυπτονομισμάτων” τύπου bitcoin μετά την τραπεζική κρίση του 08, αλλά με άλλους, ως φαίνεται, κανόνες και τρόπους έκδοσης /διάθεσης του.
Στην κόκκινη ζώνη φαίνεται ότι την ευθύνη του ελέγχου του θα διατηρήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες, (κάπως πήγε να αντισταθεί ο Mr Alibaba για να διατηρήσει το Alipay του, μια μορφή πλαστικού χρήματος, αλλά τον έφαγε η μαρμάγκα και συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις, ως καλός και υπάκουος μετακομμουνιστής).
Στην Πράσινη ζώνη, στο τέλος, φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν αναγκαστικά και λόγω της καθυστέρησης της χαμένης τετραετίας Τραμπ, τα ψηφιακά “νομίσματα” που θα εκδίδουν οι μεγάλες big data ψηφιακές πολυεθνικές τύπου Facebook, Amazon ή Google. Οι εμπορικές Τράπεζες σε αυτή την νέα εποχή, σταδιακά θα εξαφανίζονται. Δεν χρειάζονται πλέον!
Στην κούρσα εδώ προηγείται η Facebook με ένα ψηφιακό της ΜΕΤΑνόμισμα, το diem, που προς το παρόν η αξία του είναι συνδεδεμένη 1:1 με το δολάριο. Αν δουν τα σκούρα και το δολάριο να κινδυνεύει, αποσυνδέεται η ισοτιμία με μια απλή απόφαση του ΔΣ της εταιρίας που το ελέγχει μαζί με τα data των καταναλωτών/χρηστών του.
(Ας σημειωθεί ότι οι FAANG είναι οι μόνες εταιρίες που εξαιρέθηκαν από τον παγκόσμιο φόρο του 15% στις υπεράκτιες, που επέβαλε ο Μπάιντεν στην τελευταία σύνοδο των G7).
Τα μπαλαντέρ σε αυτό το παίγνιο :
-Η Ρωσία και η Ινδία. Στο που θα στραφούν τελικά, θα καθορίσει και την πλάστιγγα της έκβασης του νέου αυτού Ψυχρού, που προς το παρόν υπερισχύει η Κόκκινη ζώνη τεχνολογικά, πληθυσμιακά και οργανωτικά.
Η Ινδία ως ανερχόμενη τεχνολογικά (!) νέα υπερδύναμη, η Ρωσία ως προμηθευτής ενέργειας και στις δύο εμπόλεμες ζώνες. Τρέχει τώρα να ξεφορτωθεί από τα αποθεματικά της όσα πετροδολάρια μάζεψε, όσο ετοιμάζει και αυτή το ψηφιακό της ρούβλι, την ίδια ώρα που και η Ινδία ακολουθεί κατά πόδας το παράδειγμα της Κίνας: Έθεσε ήδη και αυτή τα ιδιωτικά κρυπτο-assets τύπου btcoin εκτός νόμου, για να μείνει ο χώρος της εσωτερικής της αγοράς ελεύθερος για την κρυπτο-ρούπια που ήδη ετοιμάζεται πυρετωδώς.
-Η Αφρική ως παραγωγός τροφής και πρώτων υλών. Ιδιαίτερα κρίσιμος ο ρόλος της μιας και απομένουν μόνο 50-55 σοδιές στα αποσαθρωμένα από την εντατική εκμετάλλευση χωράφια της Ευρώπης, της Κίνας και των ΗΠΑ.
-Η ΕΕ, υποφέροντας από νανισμό ηγεσίας, εξέρχεται από σχεδόν μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών λόγω του κοντόφθαλμου των νεοφιλελέ πολιτικών που δογματικά ακολούθησε υπό την Γερμανία. Πολύ δύσκολα θα μπορέσει να παίξει πλέον κάποιο σημαντικό ρόλο στο διεθνές μπραβντε φερ, αφού στερείται ενέργειας. Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθεί τις εντολές των υπερΑτλαντικων της συμμάχων, όντας ενεργειακά στρυμωγμένη ανάμεσα στις δύο πρώην υπερδυνάμεις, που της ανοιγοκλείνουν τις στρόφιγγες όπως τους συμφέρει.
Προς το παρόν η ΕΕ ηγείται μιας μάχης οπισθοφυλακών του παλιού συστήματος, αυτό που χτίστηκε γύρω από τις Τράπεζες. Βρήκαν αφορμή για κάποια Πράσινη Ανάπτυξη και βάλθηκαν, δια νέου μεγακύκλου δανείων στα κράτη, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, να φουσκώσουν ακόμα περισσότερο την φούσκα των τοξικών παραγώγων των δανείων, επί των οποίων κινείται ο καζινοκαπιταλισμός της νεοφιλελέ περιόδου.
Καμία η τύχη αυτής της προσπάθειας, και το ξέρουν!
Και γιατί γνωρίζουν στοιχειωδώς φυσική αλλά και γιατί γνωρίζουν ότι ΔΕΝ είναι δυνατή η επικράτηση των ΑΠΕ χωρίς την ψηφιοποίηση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας και των συναλλαγών παραγωγών-καταναλωτών χωρίς κάποια ψηφιακά εναλλακτικά νομίσματα, που ήδη αναδύονται!
Οι κανόνες του νέου Ψυχρού Πολέμου:
Δεν υπάρχουν!
Μετά την κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού, που άνθισε μόνο μετά την κατάρρευση της Σοβιετιας και του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου λόγω της παντοκρατορίας του δολαρίου, τα πάντα είναι πνέον ανοιχτά και κάθε τι που θα κερδίσει γεωπολιτικούς πόντους επιτρέπεται! Για ένα όμως μικρό χρονικό διάστημα, αφού στις νέες εμπόλεμες συνθήκες, που ήδη γίνονται κυρίως μέσω κυβερνο-επιθέσεων και προπαγάνδας ένθεν κεκείθεν, το μέγα θύμα μπορεί να είναι η ήδη λαβωμένη δημοκρατία και οι θεσμοί της.
Συνήθως σε τέτοιου είδους πολέμους κερδίζει ο τεχνολογικά πιο έτοιμος και ο πιο γρήγορος. Πλέον όχι αυτός που θα έχει τα περισσότερα χρήματα, αυτό ήδη θεωρείται …μειονέκτημα!
Και μην σας φανεί παράδοξο άν την νίκη θα την κερδίσει τελικά αυτός που θα είναι σε θέση να καταστρέψει τις υποδομές παραγωγής ψηφιακού χρήματος του αντιπάλου! (σε αυτό το σημείο είναι υπερβολικά ευάλωτη η Κίνα και όσοι την ακολουθούν)
Εμείς τι να κάνουμε;
Η θέση μας στον χάρτη και η ιστορία μας, μας επιβάλλουν ένα διπλό ρόλο :
-Του θύλακα-θεματοφύλακα της Δημοκρατίας, αφού λέει είναι δική μας ανακάλυψη η προέλευσή του Διαφωτισμού και
-Του κόμβου μεταφοράς ενέργειας και πρώτων υλών προς την ζώνη όπου ανήκουμε.
Ως εκ τούτου, κάθε νέο “κοινωνικό συμβόλαιο”, που θα πρέπει να αντικαταστήσει το παλιό του 74/81, με το οποίο πορευτήκαμε μέχρι σήμερα εντός του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου και της περιόδου του νεοφιλελευθερισμού που ακολούθησε, θα πρέπει να δει τον κόσμο ανάποδα. Από τα έξω προς τα μέσα και με βάση μια ανάλυση κοινής αποδοχής επί των πιο πάνω. Με εξωστρέφεια και χωρίς φόβο των αποτελεσμάτων της.
Προς τούτο θα απαιτηθούν κόμματα -πολιτικά υποκείμενα νέου τύπου για την εφαρμογή του νέου αυτού Κοινωνικού Συμβόλαιου, ικανά να εμπνεύσουν τους νέους δια του παραδείγματος τους. Χωρίς με πολλά κοινά στοιχεία με εκείνα τα ιεραρχικά “νέου τύπου” του προηγούμενου αιώνα, που τα μοντέλα τους δεν διαφέρουν και πολύ ως προς εκείνα των FAANG ή των BAT-X ως προς τον τρόπο που λαμβάνουν αποφάσεις οι διοικήσεις τούς και ως προς το πως ελέγχονται (;) μετά γι αυτές.
Διαφορετικά, σε κάθε άλλη περίπτωση, αν παραμείνουμε ουραγοί της ουραγού ΕΕ, τεχνολογικά και πολιτικά καθυστερημένοι, χωρίς στόχευση και όραμα απλοί θεατές των τεκταινόμενων, θα είναι όλα Ψυχρά και ανάποδα εντός του ΜΕΤΑκαπιταλισμού που οδεύουμε ολοταχώς. Που όπως και να τον δείς, καπιταλισμός παραμένει, παρ όλο που δεν μπορεί να ανακόψει πλέον το ίδιο εύκολα, όπως πρίν, την ανάπτυξη νέων συνεργατικών σχημάτων και της Κοινωνικής Οικονομίας εντός του, κλείνοντας απλώς τις στροφιγγες χρηματοδότησης τους από τις Τράπεζες.
Τι δεν καταλαβαίνεις;