Το αλβανικό Κίνημα Μπέσα που διαθέτει 3 βουλευτές, αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό «Μπορούμε» που ηγήθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ στις εκλογές του 2020 και απέσπασε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση της Βόρειας Μακεδονίας με 62 βουλευτές, σε σύνολο 120.
Αυτό ανακοινώθηκε με ανάρτηση στο Facebook από τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μίτσκοσκι, όπου γράφει πως «έρχεται ένα νέο μέλλον, μια νέα εποχή και μια νέα ελπίδα. Μας περιμένουν δυνατές προκλήσεις, συνειδητοποιημένοι και ευγνώμονες για την υποστήριξη, θα τα καταφέρουμε μαζί. Η Μακεδονία θα τα καταφέρει! Έχουμε μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Το κείμενο συνοδεύεται από μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ότι η πλειοψηφία περιλαμβάνει το VMRO-DPMNE, την Αριστερά, την Συμμαχία για τους Αλβανούς, την Εναλλακτική και το Μπέσα.
Εκτός από τον Μίτσκοσκι, στη φωτογραφία του VMRO-DPMNE φαίνονται ο αντιπρόεδρος Αλεκσάνταρ Νικόλοσκι, ο ηγέτης της Αριστεράς, Ντιμίταρ Απασίεφ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αρμπέν Ταραβάρι, ο γενικός γραμματέας του Μπέσα, Αριανίτ Χότζα, ο πρόεδρος της Εναλλακτικής, Αφριμ Γκάσι, και ο βουλευτής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς Χαλίλ Σνόπτσε.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν λίγες μέρες όλοι οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού του Ζόραν Ζάεφ, συμπεριλαμβανομένου και του Κινήματος Μπέσα, ανακοίνωσαν ότι ο συνασπισμός είναι ενωμένος, τίθεται το ερώτημα τι συνέβη και άλλαξε στρατόπεδο το αλβανικό Μπέσα;
Οι δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, εκτός από την συντριπτική ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και την ανακοίνωση ότι θα παραιτηθεί είχε κι άλλα απόνερα που πυροδότησαν την αμφισβήτηση της κυβερνητικής συμμαχίας.
Η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) της Βόρειας Μακεδονίας για επανάληψη της ψηφοφορίας σε εκλογικό τμήμα στο Δήμο του Ζέλινο όπου εκλέχτηκε Δήμαρχος από το Κίνημα Μπέσα, έβγαλε εκτός εαυτού τον Υπουργό Γεωργίας και ΓΓ του κινήματος Αριανίτ Χότζα.
«Δεν θα καθίσω στο ίδιο τραπέζι σε μια κυβέρνηση με υπουργούς της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ένταξη (DUI). Ίσως η θέση μου να είναι συναισθηματική, όπως λέει ο Αλί Αχμέτι, αλλά θα πω ότι είναι θέμα αρχής γιατί δεν θα επιτρέψω περαιτέρω ασέβεια προς το Μπέσα ως εταίρο του συνασπισμού» δήλωσε ο Χότζα κατηγορώντας ευθέως το DUI ότι παρενέβη στην απόφαση της ΚΕΕ.
Η κόντρα μεταξύ των δυο αλβανικών κομμάτων, του DUI και του Μπέσα, για το ποιο θα επικρατήσει στην ισχυρή αλβανική μειονότητα της Βόρειας Μακεδονίας, χτύπησε και τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Το DUI ως κυρίαρχο κόμμα στην αλβανική μειονότητα, ήταν πάντα ο ρυθμιστής στους κυβερνητικούς συνασπισμούς, καθώς είχε συνεργαστεί και με το VMRO-DPMNE και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Όμως στο πέρασμα του χρόνου, υπήρξαν προσπάθειες αμφισβήτησης του DUI και του ηγέτη του Αλί Αχμέτι, με την δημιουργία μειονοτικών κομμάτων, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα ουσιαστικό.
Η εμφάνιση του Κινήματος Μπέσα το 2014, άλλαξε εν μέρη τα δεδομένα και σχηματίστηκε ένα κόμμα ρυθμιστής μεταξύ των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.
Οι φήμες λένε ότι το Κίνημα Μπέσα είναι χρηματοδοτούμενο από το τουρκικό ΑΚΡ του Ερντογάν και έχει δομηθεί οργανωτικά σύμφωνα με το ΑΚΡ. Καθώς η τουρκική μειονότητα είναι πολύ μικρή στη Βόρεια Μακεδονία, ο εύκολος δρόμος διείσδυσης της Τουρκίας στη χώρα θα ήταν μέσω ενός αλβανικού κόμματος.
Το ζήτημα της απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στο Ζέλινο μπορεί να πυροδότησε την ενδοκυβερντητική κρίση και την απόφαση να αποχωρήσει το κίνημα Μπέσα από την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι ήταν μια κίνηση προγραμματισμένη για να προκληθεί πολιτική κρίση.
Οι δυο συνασπισμοί, όπου ηγούνται το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το VMRO-DPMNE έχουν, ή μάλλον είχαν 46 και 44 βουλευτές αντίστοιχα, από τους οποίους το κόμμα του Ζάεφ έχει 31 δικούς του βουλευτές και το κόμμα του Μίτσκοσκι 34. Το DUI του Αχμέτι έχει 15 βουλευτές και η Συμμαχία για τους Αλβανούς 12. Οι εναπομείναντες 28 βουλευτές ανήκουν στα υπόλοιπα κόμματα που ανήκουν στις συμμαχίες εκτός από τους 2 της Αριστεράς και τον 1 του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών που κατέβηκαν αυτόνομα.
Μπορεί ο Μίτσκοσκι να θεωρεί και να λέει ότι έχει πλειοψηφία, όμως πρέπει αυτό να φανεί και στην Εθνοσυνέλευση είτε μέσω της πρότασης μομφής που είπε ο Μίτσκοσκι ότι θα καταθέσει την Δευτέρα αν δεν παραιτηθεί ο Ζάεφ, είτε με ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά την παραίτηση του σημερινού Πρωθυπουργού.