Έχει καταντήσει ρουτίνα να μας εκπλήσσει δυσάρεστα το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας. Τα δυο νέα περιστατικά δείχνουν την ανικανότητα του ΥΠΕΞ στη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής.
Το πρώτο περιστατικό αφορά στη Λιβύη, όπου ο κύριος συνομιλητής του Νίκου Δένδια, η ομόλογος του Νάιλα αλ Μανγκούς, αποπέμφθηκε από το Προεδρικό Συμβούλιο της χώρας ενώ της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Το δεύτερο αφορά την Βόρεια Μακεδονία και αυτά που συνέβησαν στις τελετές ανάληψης των καθηκόντων τους από τα νέα δημοτικά συμβούλια, όπου σ’ αρκετούς Δήμους υπογράφηκαν οι δηλώσεις ανάληψης των καθηκόντων σε έγγραφα με το όνομα Δημοκρατία της «Μακεδονίας».
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά όμως.
Μετά το φιάσκο με την «επένδυση» από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη στον Στρατάρχη Χαφτάρ στην Λιβύη, ως αντίβαρο στην τουρκική διείσδυση στη χώρα, ο Νίκος Δένδιας επένδυσε στην σχέση του με την ομόλογο του της Λιβύης, η οποία ήταν ανήκε στο περιβάλλον Χαφτάρ και ήταν πρόταση του. Καμιά καινοτομία όπως φαίνεται.
Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης έπαυσε των καθηκόντων της, την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς, κατηγορώντας την ότι δεν συντονίζει την εξωτερική πολιτική με το συμβούλιο.
Το τριμελές σώμα, μέρος της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που υπηρετεί στη θέση του προέδρου της Λιβύης, απαγόρευσε επίσης στην Μανγκούς να ταξιδέψει στο εξωτερικό εν αναμονή της έρευνας για την υποτιθέμενη μονοπώληση της εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από το Συμβούλιο.
Η επένδυση για διείσδυση στη Λιβύη μέσω της Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, πέφτει στο κενό μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μένοντας η Ελλάδα και πάλι ξεκρέμαστη σ’ ότι αφορά την Λιβυκή κρίση.
Ανικανότητα κι ανυπαρξία του ΥΠΕΞ ή ατυχία; Νομίζω ότι εύκολα δίνεται η απάντηση, ανικανότητα και ανυπαρξία. Δεν μπορούν να συμβαίνουν μόνο ατυχή γεγονότα για την Ελλάδα στον διπλωματικό τομέα, κάτι γίνεται λάθος κι αυτό αποτυπώνεται στα αποτελέσματα.
Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με την ανάληψη των καθηκόντων από τους νικητές των δημοτικών εκλογών, που οι περισσότεροι ανήκουν στο VMRO-DPMNE, και η υπογραφή των δηλώσεων ανάληψης σε έγγραφα με το όνομα Δημοκρατία της «Μακεδονίας» χωρίς να υπάρχει αντίδραση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υποδηλώνει αν μη τι άλλο, ότι δεν υπάρχει καμιά παρακολούθηση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Επίσημα καμιά δήλωση ή ενημέρωση ή αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Κάτι διαρροές αμφιβόλου προέλευσης.
Επιπλέον μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία με την ανακοίνωση περί παραίτησης του Πρωθυπουργού Ζάεφ, η αδράνεια από την ελληνική πλευρά για τις εκκρεμείς συμφωνίες που παραμένουν στις καλένδες της Βουλής των Ελλήνων, δείχνει ότι μάλλον ότι έχουν χάσει τα αβγά και τα πασχάλια. Ειδάλλως θα είχαν ήδη προχωρήσει άμεσα για την κύρωση των συμφωνιών από τη Βουλή.
Οψόμεθα ότι το Υπουργείο και ο Υπουργός Εξωτερικών θα ξυπνήσουν από το όνειρο της μετάβασης του Νίκου Δένδια στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ως τον πιο δημοφιλή Υπουργό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα ασχοληθούν με την εξωτερική πολιτική.