O διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης που λύγισε από το “burn out” μπροστά στις κάμερες παραδόθηκε στην χλεύη των ανθρωποφάγων τρολ στα social media, η (νεοδημοκράτισσα) Ματίνα Παγώνη βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή τόλμησε να αποκαλύψει πως στην εφημερία του “Γεννηματάς” οι γιατροί αναγκάστηκαν να “δανειστούν” ράντζα από το “Σωτηρία”, ο πρόεδρος των γιατρών της Μαγνησίας δηλώνει απελπισμένος πως το “Αχιλλοπούλειο” καταρρέει και οι ροές οξυγόνου σε ασθενείς δεν αντέχουν πια, ο Καπραβέλος του “Παπανικολάου” φωνάζει πως δεν υπάρχουν ΜΕΘ ούτε για δείγμα και μεταφέρονται ασθενείς σε άλλους νομούς (από τη δεύτερη πόλη της χώρας).
Όχι, το ΕΣΥ δεν αντέχει, όπως αρμοδίως επισημαίνεται με κατηγορηματικό τρόπο. Διότι, όπως ορθώς είπε η Παγώνη, για να έχεις πραγματική άποψη πρέπει να φορέσεις τις αντι-Covid στολές για 12 ώρες αδιάκοπα και να κρατήσεις χέρια ετοιμοθάνατων διασωληνωμένων τις νύχτες των εφημεριών στα νοσοκομεία. Οι διορισμένες διοικήσεις των μάνατζερ που πιάνουν δουλειά στις 9 και φεύγουν στις 5 αρκούνται μόνο στην διεκπεραίωση ανακοινώσεων διάψευσης και στην διαχείριση μιας καθημερινότητας που παραμένει ίδια εδώ και μήνες.
Ακόμα και η εφιαλτική και αυθόρμητη (με την αγωνία της γιατρού και όχι τον καθωσπρεπισμό της υφυπουργού) δήλωση της Μίνας Γκάγκα πως εάν συνεχιστεί η επέλαση της πανδημίας “θα αναγκαζόμαστε να κάνουμε διαλογή μεταξύ ασθενών Covid και εγκαφαλικών” αντιμετωπίστηκε από συναδέλφους της στην κυβέρνηση με τον κυνισμό του “γίνεται παντού στον κόσμο διαλογή ασθενών”. Ναι, συνέβη όντως στο Μπέργκαμο της πρώτης φάσης της πανδημίας. Έκτοτε, τα δημόσια συστήματα υγείας πιέζονται μέχρις εξουθενώσεως σε αρκετές χώρες, σύμφωνα, ωστόσο, με όσα γίνονται γνωστά ούτε ράντζα δανείζονται, ούτε οι ροές οξυγόνου καταρρέουν, ούτε διαλογή γίνεται. Εκτός εάν υπονοείται πως είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τη Ρουμανία (με 70% ανεμβολίαστους) όπου έβγαζαν φιάλες οξυγόνου στο πάρκινγκ του νοσοκομείου και κρατούσαν τους μολυσμένους με αναπνευστική ανεπάρκεια στα αυτοκίνητα επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες. Ναι, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τη Ρουμανία.
Η Παγώνη, ο Παπανικολάου του “Γ.Ν Νίκαιας”, ο Σιώρας του “Ευαγγελισμού, ο Καπραβέλος του “Παπανικολάου”, ο Συρίγος και η Κουτσούκη του “Σωτηρία” και πολλοί άλλοι ήταν οι ήρωες της αρχής της πανδημίας και γίνονται σάκοι του μποξ την ώρα που οι υγειονομικές αποφάσεις πολιτικοποιούνται και οι ειδικοί αυτοπεριορίζονται σε προβλέψεις τρόμου.
Η πολιτική της υγείας επαναπαύεται στην αντίληψη πως έχουμε (μόνο) “πανδημία ανεμβολίαστων” και ως εκ τούτου η κρατική αντίληψη και μέριμνα αρκεί να διαχωρίσει τον πληθυσμό σε αστυνόμους και παραβάτες. Οι μεν ελέγχουν, οι δε περιορίζονται σε ένα lockdown που ισχύει αλλά δεν κατονομάζεται.
Η Αθηνά Λινού -που χαίρει του σεβασμού /ή της ανοχής των πάντων- είπε, ωστόσο, κάτι που δεν τολμούν να πουν τα μέλη της επιτροπής ειδικών αν και το υπονοούν: βασική παράμετρος της έξαρσης της πανδημίας, είπε, είναι τα περίπου 1,5 εκατ ανεμβολίαστα παιδιά (δηλαδή, σχολεία…) και το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Το δεύτερο ισχύει και είναι σαφές πως συμβαίνει επειδή δημιουργήθηκε η αντίληψη πως το εμβόλιο είναι η απόλυτη και μοναδική λύση. Όταν, για παράδειγμα, δημιουργούσαμε την αίσθηση πως κάνοντας εμβόλιο πετάς τη μάσκα και φεύγεις διακοπές. Όταν μόλις πριν από ένα μήνα (9 Οκτωβρίου) ο υπουργός Υγείας ανακοίνωνε την πλήρη άρση μέτρων για εμβολιασμένους επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω.
Η ίδια η κ. Λινού είπε επίσης (Real fm) πως εάν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα είχαμε 3.000 νεκρούς λιγότερους. Επί περίπου δύο χρόνια, το θέμα των εστιών υπερμετάδοσης του ιού που δημιουργούνται στα λεωφορεία και το μετρό επισημαίνεται δεόντως και η απάντηση είναι πως αυτά συμβαίνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Προφανώς, το σοβαρότερο όλων είναι το πρόβλημα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Το γεγονός πως ένας στους τρεις και σε ορισμένες περιοχές ακόμα και ένας στους δύο συμπολίτες μας δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Αυτούς δεν τους εγκαταλείπουμε με το σαθρό και απάνθρωπο επιχείρημα “αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους”. Όσο, όμως, προσπαθούμε να τους πείσουμε, εντείνουμε τα μέτρα προστασίας όλων των υπολοίπων και ενισχύουμε τα νοσοκομεία μας. Και όταν οι ήρωες με τις λευκές μπλούζες που χειροκροτούσαμε στα μπαλκόνια εκδηλώνουν την αγωνία τους δεν εκδίδουμε ανακοινώσεις για να τους καταγγέλουμε…
Φωτό: Φιάλες οξυγόνου σε πάρκινγκ ρουμανικού νοσοκομείου προκειμένου για ασθενείς Covid