Έκπληξη έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα των εκλογών στα καταμετρημένα ψηφοδέλτια των ψηφοφόρων από το εξωτερικό, όπου το τουρκικό μειονοτικό Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες (ΚΔΕ), ήρθε πρώτο με 38,65% έναντι του 22,19% του κόμματος που κατέλαβε τη πρώτη θέση στο σύνολο των αποτελεσμάτων «Συνεχίζουμε την Αλλαγή».
Πρώτος όμως ήρθε και ο υποψήφιος του κόμματος ΚΔΕ, Μουσταφά Καραντάι, για την θέση του Προέδρου της χώρας με 38,43%, έναντι 37,29% του νυν Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ.
Η ισχυρή στήριξη των ψηφοφόρων του εξωτερικού προς το ΚΔΕ, το ισχυροποίησε και στο κοινοβούλιο ως τρίτη δύναμη, καθώς ξεπέρασε το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Όμως κι εντός της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική εκλογική επιτροπή το 75,2% των Βούλγαρων πολιτών της τουρκικής μειονότητας ψήφισε το Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες.
Σημαντικό ρόλο αν όχι κύριο έπαιξε σίγουρα η κάθοδος του ηγέτη του κινήματος Μουσταφά Καραντάι για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση των πολιτών που είχαν δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Τουρκία, όπου ζουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες Βούλγαροι πολίτες τουρκικής καταγωγής.
Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες που μετέδωσε η βουλγαρική τηλεόραση με τις ουρές που σχηματίστηκαν στα εκλογικά κέντρα που στήθηκαν στην Τουρκία, για τις εκλογές στην Βουλγαρία.
Ένα άλλο σημείο για την κινητοποίηση των πολιτών που ψήφισαν το ΚΔΕ, ήταν η απόφαση των κομμάτων διαμαρτυρίας που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 4ης Απριλίου και 11ης Ιουλίου, να μην συμπεριλάβουν το ΚΔΕ στους σχεδιασμούς τους για μετεκλογική συνεργασία, μαζί με το GERB του Μπορίσοφ και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θεωρώντας το συστημικό κόμμα και άρα διεφθαρμένο.
Όσον αφορά την άλλη έκπληξη στις εκλογές της Κυριακής στη Βουλγαρία και το εθνικιστικό κόμμα Αναγέννηση, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα στο εξωτερικό λαμβάνοντας 6,2% καταφέρνοντας να περάσει το κατώφλι του 4% και να καταγράψει τελικά 4,86%.
Έχοντας επιλέξει μια λαϊκιστική προσέγγιση το ακροδεξιό κόμμα, με ρητορική εύκολα αποδεκτή από τους ψηφοφόρους είτε μέσα από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε από τους οικονομικούς μετανάστες του εξωτερικού αλλά και την απογοήτευση των πολιτών από τα συστημικά κόμματα κατάφεραν να μπουν στην Βουλή, αν και δεν αναμένεται να παίξουν κάποιον ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης. Επιπλέον η πολιτική ανεπάρκεια των κομμάτων διαμαρτυρίας έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να ενισχυθεί το ακροδεξιό αυτό μόρφωμα.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και η κατανομή των εδρών δείχνει ότι θα γίνει σκληρό παζάρι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς τα τρία κόμματα που δημιουργήθηκαν από τα κινήματα διαμαρτυρίας, «Συνεχίζοντας την Αλλαγή», «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» και «Δημοκρατική Βουλγαρία» δεν συμπληρώνουν το πολυπόθητο αριθμό 121 για να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς λαμβάνουν, 69, 24 και 17 έδρες αντίστοιχα φτάνοντας τις 110 έδρες.
Έχοντας ξεκαθαρίσει οι ηγέτες των τριών κομμάτων ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με το GERB-SDS του Μπορίσοφ, το μειονοτικό ΚΔΕ και το ακροδεξιό «Αναγέννηση», η μόνη εναλλακτική είναι το «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» που έχει 27 έδρες.
Φυσικά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο, ως συστημικό, από το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», όμως η υποστήριξη του κόμματος «Συνεχίζοντας την Αλλαγή» προς τον υποψήφιο Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ίσως ανοίξει πιο εύκολα το δρόμο της συνεργασίας και έτσι να σχηματιστεί κυβέρνηση.