Η πρώτη θέση του μειονοτικού τουρκικού κόμματος Κίνημα για Δικαιώματα κι Ελευθερίες στους ψηφοφόρους του εξωτερικού και η τρίτη θέση στην Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση, προκάλεσε αντιδράσεις στη Σόφια, με αποκορύφωμα τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών έξω από την τουρκική πρεσβεία και την οικία του Τούρκου Πρέσβη.
Οι διαδηλωτές άνοιξαν μια μεγάλη σημαία στη λεωφόρο Βασίλ Λέφσκι φωνάζοντας «Βουλγαρία, Βουλγαρία». Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν αφίσες του νυν Προέδρου και του εκ νέου υποψήφιου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών Ρούμεν Ράντεφ, ενώ κάποια πλακάτ έγραφαν, «η Τουρκία είναι ένας επικίνδυνος, άπιστος και απρόβλεπτος γείτονας».
Νωρίτερα η Έκτακτη και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Σόφια Εϊλεεν Σεκιζκόκ, είχε κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών για Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας και βουλευτές στις 14 Νοεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένου του επικείμενου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 21 Νοεμβρίου 2021.
Η βουλγαρική πλευρά επέστησε την προσοχή στην τουρκική σε περιπτώσεις εμπλοκής αξιωματούχων, Τούρκων πολιτικών αρχηγών, ομογενειακών οργανώσεων και ΜΜΕ με την προεκλογική εκστρατεία και εκκλήσεις στην Τουρκική Δημοκρατία να ψηφίσουν υπέρ πολιτικού κόμματος στη Βουλγαρία, εκφράζοντας την προσδοκία ότι οι τουρκικοί θεσμοί και αξιωματούχοι θα απόσχουν κατηγορηματικά από προπαγανδιστικές ενέργειες και πολιτικά μηνύματα σχετικά με την εκλογική διαδικασία στη Βουλγαρία κατά τον επικείμενο δεύτερο γύρο των εκλογών για Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας στις 21 Νοεμβρίου 2021.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι οι Βούλγαροι ψηφοφόροι χειραγωγήθηκαν από τις τουρκικές αρχές κατά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου στη Βουλγαρία και θεώρησε ως απαράδεκτη την κλήση της Πρέσβειρας στο Βουλγαρικό ΥΠΕΞ. Παράλληλα κάλεσε επειγόντως τον Βούλγαρο Πρέσβη στην Άγκυρα όπου ενημερώθηκε ότι η τουρκική πλευρά αναμένει ότι η ψηφοφορία στην Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθεί για κατάχρηση στη βουλγαρική εσωτερική πολιτική και δόθηκε νότα με επεξηγήσεις σ’ αυτά τα ζητήματα.
Η διπλωματική νότα εξέφραζε επίσης την αντίδραση της Τουρκίας σε ανάρμοστες διαδηλώσεις και συμπεριφορές πολιτών μπροστά από την πρεσβεία της στη Σόφια.
Ο υπηρεσιακός Βούλγαρος Υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ είχε ανακοινώσει επίσης ότι το τουρκικό κράτος παρεμβαίνει ανοιχτά στις εκλογές στη χώρα και τα τοπικά ΜΜΕ συμμετείχαν ανοιχτά στην εκστρατεία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών υπέρ ενός εκ των υποψηφίων.
Η ισχυροποίηση του Κινήματος για Δικαιώματα κι Ελευθερίες από την ψήφο της Διασποράς, θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως μια φυσική συνέπεια, καθώς για πρώτη φορά κατέβηκε υποψήφιος τουρκικής καταγωγής και μάλιστα ο ηγέτης του μειονοτικού κόμματος.
Επιπρόσθετα στις προηγούμενες προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης τα κόμματα διαμαρτυρίας δεν συμπεριέλαβαν το μειονοτικό κόμμα στις διεργασίες για κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς κατηγορήθηκε ως συστημικό και διεφθαρμένο κόμμα.
Αυτός ήταν και ο λόγος για την κάθοδο του ηγέτη του κινήματος Μουσταφά Καραντάι στις Προεδρικές εκλογές, συσπειρώνοντας την τουρκική μειονότητα τόσο εντός της Βουλγαρίας όσο κι εκτός, ιδιαίτερα στην Τουρκία.
Η Τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας αριθμεί περίπου 600 χιλιάδες εντός της χώρας, 370 χιλιάδες εντός της Τουρκία και περίπου 50 χιλιάδες ζουν σε άλλες χώρες.
Παρότι η διαφορά μεταξύ του Ρούμεν Ράντεφ και του Αναστάς Γκερτζίκοφ είναι τεράστια, ο φόβος να χάσει τις εκλογές ο νυν Πρόεδρος δεν είναι αβάσιμος.
Η χαμηλή προσέλευση των πολιτών που μόλις και ξεπέρασε το 40% σε σύγκριση με το περίπου 56% το 2016, τις κάνεις απρόβλεπτες ως αναφορά το αποτέλεσμα, καθώς στον πρώτο γύρο υπήρχαν και οι βουλευτικές εκλογές που κινητοποίησαν αρκετούς από τους πολίτες που ήθελαν να στηρίξουν την πολιτική αλλαγή στη χώρα.
Στο δεύτερο γύρο με το ενδιαφέρον να έχει ατονήσει για την εκλογική αναμέτρηση, μια ισχυρή κινητοποίηση από την πλευρά της τουρκικής μειονότητας υπέρ του ανεξάρτητου, υποστηριζόμενου από το GERB, Γκερντζίκοφ, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και η μεγάλη διαφορά των 700 χιλιάδων περίπου ψήφων, να εξαφανιστεί με την αποχή και ο Καραντάι με τις πάνω από 300 χιλιάδες ψήφους που έλαβε, να διαμορφώσει ένα άλλο εκλογικό αποτέλεσμα.
Αυτός ενδεχομένως να είναι και ο λόγος της διπλωματικής έντασης με την Τουρκία, καθώς ο Βούλγαρος Πρόεδρος έχει ερείσματα εντός της υπηρεσιακής κυβέρνησης και προσπαθεί μ’ αυτό τον τρόπο να αποκλείσει κάποια δυσάρεστη έκπληξη για τον ίδιο.