Το δίδυμο Ράντεφ-Γιότοβα κέρδισε στο δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, σχεδόν με νταμπλ σκορ σύμφωνα με τα exit polls, καθώς ο Ρούμεν Ράντεφ έλαβε περίπου 66% και ο Αναστάς Γκερντζίκοφ περίπου 32%.
Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική αναμέτρηση, όπως είχαμε γράψει στο ΑΝ, ήταν απογοητευτικό, με μόλις 32% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες για τον Πρόεδρο της χώρας.
Ο 58χρονος Ρούμεν Ράντεφ, πρώην αρχιστράτηγος του Βουλγαρικού Στρατού και μέλος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κόμμα συνέχεια του παλιού κομμουνιστικού, ανανέωσε την πενταετή θητεία του και από εδώ και πέρα θα κάνει παιχνίδι.
Ένα παιχνίδι που δεν του βγήκε όπως το είχε σχεδιάσει ανοίγοντας πόλεμο με τον πρώην Πρωθυπουργό και ηγέτη του GERB Μπόικο Μπορίσοφ, ώστε να τον ρίξει από την εξουσία και να προωθήσει το κόμμα του, το Σοσιαλιστικό, το οποίο όμως ήρθε τέταρτο στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου.
Παρότι δεν κατάφερε να φέρει στην εξουσία το Σοσιαλιστικό κόμμα, κατάφερε να αφήσει εκτός εξουσίας τον Μπορίσοφ, μέσω των κομμάτων διαμαρτυρίας, που δημιουργήθηκαν από τις διαδηλώσεις που για πάνω από ένα χρόνο λάμβαναν χώρα στη Βουλγαρία, κι αυτός υποκίνησε.
Η εμμονή του Ράντεφ απέναντι στον Μπόικο Μπορίσοφ, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια συνταγματικών εκτροπών, ανάγκασε την Βουλγαρία να πάει τρεις φορές σε εκλογές μόνο και μόνο για να τον πετάξει εκτός εξουσίας.
Αναζητώντας τα αίτια αυτής της κόντρας θα πρέπει να γυρίσουμε στο 2015, όταν η Βουλγαρία του Μπορίσοφ κάνει το μεγάλο βήμα και προσκολλάται στις ΗΠΑ, αφήνοντας τις στενές σχέσεις με τη Ρωσία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ως στρατιωτικός που θήτευσε στη χώρα, που ήταν όχι απλά δορυφόρος της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά ο πιο πιστός της σύμμαχος, οι φιλορωσικές του αισθήματα δεν κρύφτηκαν ποτέ.
Το 2017, ως Πρόεδρος της χώρας, κάλεσε την ΕΕ να μην συνεχίσει τις κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, όταν ο Μπορίσοφ ήταν υπέρμαχος.
Το 2019 άσκησε βέτο στην απόφαση της κυβέρνησης για την αγορά F-16, λέγοντας ότι ως πρώην πιλότος και διοικητής της πολεμικής αεροπορίας θεωρεί ότι η συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον της Βουλγαρίας. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο στόλος των μαχητικών της Βουλγαρίας έχει 29 MIG ενώ έχει παραγγείλει και 16 F-16. Επίσης από τα υπόλοιπα πτητικά μέσα προέρχονται τα περισσότερα από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ
Όμως αντίστοιχη διαφοροποίηση υπήρχε και στις σχέσεις της χώρας του με τη Τουρκία, καθώς πολλές φορές είχε επιτεθεί στην πολιτική Ερντογάν κατηγορώντας την ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Βουλγαρίας, ενώ καταδίκασε τις επεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία. Βέβαια ένα ταξίδι στην Άγκυρα και η συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο άλλαξε την ρητορική του κι ήταν ο μόνος Πρόεδρος χώρας της ΕΕ που πήγε στην ορκωμοσία του Ερντογάν στη θέση του Προέδρου.
Επιπρόσθετα ο Ράντεφ είχε διαφωνήσει με την απόφαση της κυβέρνησης Μπορίσοφ αλλά και της ΕΕ να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως Πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Τελευταία φιλορωσική αντίδραση έγινε κατά την διάρκεια του ντιμπέιτ για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όταν ανέφερε ο Ράντεφ ότι η Κριμαία είναι ρωσική, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουκρανίας.
Δεν κρύβει την συμπάθεια του προς τη Ρωσία και η νέα κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματιστεί με το Σοσιαλιστικό κόμμα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα στις σχέσεις της Βουλγαρίας με την Ρωσία.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν στη Σόφια ότι ο Πρόεδρος ενεπλάκη στο σχηματισμό τον Σεπτέμβριο του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» που κέρδισε τις εκλογές, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί μια φίλα προσκείμενη κυβέρνηση προς αυτόν.
Μια αλλαγή στον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Βουλγαρίας ενδεχομένως να προκαλέσει αναταραχές και αστάθεια στην περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς η περιοχή θα γίνει θέατρο της διαμάχης των ΗΠΑ με την Ρωσική Ομοσπονδία.