Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη πολιτικά καθώς θα διαφανεί αν ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βόρεια Μακεδονία, αποκτήσει εκ νέου πλειοψηφία ή θα παραμείνει στο αβέβαιο 59+1 που δεν προκαλεί καμιά σιγουριά στον Ζάεφ.
Καθώς το τραγικό δυστύχημα με τους 46 νεκρούς στη Βουλγαρία, πάγωσε κάθε διαδικασία στην πολιτική σκηνή με το τριήμερο πανεθνικό πένθος που κηρύχθηκε.
Τόσο το κυβερνητικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ SDSM, όσο και το κόμμα Εναλλακτική, είχαν αναβάλει τις συνεδριάσεις των κομματικών τους οργάνων.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα θα ξεκινούσε τις διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος, καθώς την Τρίτη ήταν να παραιτηθεί ο ο Πρόεδρος του κόμματος Ζόραν Ζάεφ.
Σ ότι αφορά το τι θα συμβεί στο Σοσιαλιστικό κόμμα, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο Ζοραν Ζάεφ, θα παραιτηθεί από την Προεδρία του κόμματος και στη συνέχεια ο νέος Πρόεδρος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση για να αναλάβει Πρωθυπουργός.
Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με το καταστατικό χρειάζονται 15 μέρες μέχρι τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν, χωρίς συνέδριο, τον νέο ηγέτη του κόμματος.
Η Εναλλακτική, από την άλλη θα συνεδρίαζε για να αποφασίσει αν θα προσχωρούσε στον κυβερνητικό συνασπισμό ή θα παρέμενε στην αντιπολίτευση.
Με το πέρας του τριήμερου πένθους η Εναλλακτική έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει η Κεντρική Προεδρία σήμερα αργά το απόγευμα.
Σύμφωνα με το μέλος και βουλευτή της Εναλλακτικής Σκεντέρ Ρετζέπι ΖαΪντ, σήμερα το απόγευμα τα μέλη της Κεντρικής Προεδρίας θα πρέπει να δώσουν οδηγίες στην Κεντρική Συνέλευση, το ανώτατο όργανο του κόμματος και θα αποφασίσει εάν θα γίνουν μέρος της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή θα παραμείνουν μέρος του μπλοκ της αντιπολίτευσης.
Όπως είπε, πιστεύει ότι ότι σε έναν διάλογο θα αντιμετωπιστούν όλα τα επιχειρήματα «υπέρ» και «κατά» και ότι θα ληφθεί η κατάλληλη απόφαση.
Η προσωπική του θέση είναι όπως είπε, εάν η Εναλλακτική αποφασίσει να γίνει μέλος της Κυβέρνησης, προϋπόθεση θα πρέπει να είναι να δοθεί προτεραιότητα στο κομματικό πρόγραμμα έναντι των θέσεων εξουσίας.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Αφριμ Γκάσι, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Πρωθυπουργό και αρχηγό του SDSM Ζόραν Ζάεφ, όπου επισημοποιήθηκε η πρόταση στην Εναλλακτική να γίνει μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, που θα αυξήσει επίσης την πλειοψηφία στη Βουλή με τους τέσσερεις βουλευτές του κόμματος.
Οι βουλευτές της Εναλλακτικής είχαν υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αλλά αφού ο Καστριότ Ρετζέπι από το κίνημα BESA δεν προσήλθε στη συνεδρίαση, αυτή η προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέτυχε.
Τώρα ο Ζάεφ προσπαθεί να αυξήσει την πλειοψηφία στη Βουλή ώστε αντί για 60 βουλευτές να υπάρχουν 64 ίσως και 65, όπως λένε οι πληροφορίες. Αυτό θα επέτρεπε την ενίσχυση των θέσεων της πλειοψηφίας και μια σταθερή κυβέρνηση, για να διαχειριστεί τα πολύ σοβαρά ζητήματα που έχει μπροστά της η Βόρεια Μακεδονία.
Επιπρόσθετα θα έθετε σε αμφισβήτηση εντός του κόμματος VMRO-DPMNE τον Πρόεδρο Χριστιάν Μίτσκοσκι που απέτυχε να ρίξει την κυβέρνηση Ζάεφ κι ίσως άνοιγε έτσι η διαδικασία για μια νέα ηγεσία και την επιστροφή του κόμματος στις ρίζες του κι όχι σ’ αυτό που δημιούργησε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ένα εθνικιστικό ακροδεξιό φιλορωσικό κόμμα.