Πονοκεφάλους προκαλεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα SDSM της Βόρειας Μακεδονίας η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τη θέση του Προέδρου του κόμματος, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Ζόραν Ζάεφ.
Καθώς αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψήφιοι, που μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερεις με άλλους δυο να το σκέφτονται, ο προβληματισμός μεγαλώνει στο εσωτερικό του κόμματος, φοβούμενοι ότι δεν δεδομένη στιγμή μπορεί να προκληθεί αναταραχή εντός του πολιτικού σχηματισμού, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Βόρεια Μακεδονία.
Μετά την πρώτη υποψηφιότητα που κατέθεσε στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του SDSM ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ακολούθησε η υποψηφιότητα της πρώην Υπουργού και βουλευτή Φροσινα Ρεμένσκι και του πρώην Οργανωτικού Γραμματέα του κόμματος Μίλε Ζέτσεβιτς.
Χτες υπέβαλε την Επιτροπή την υποψηφιότητα του ένας ακτιβιστής από το Κουμάνοβο ο Βλαστιμίρ Αλέκσοφκσι συμπληρώνοντας το καρέ των εν δυνάμει Προέδρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.
Εν τω μεταξύ, οι Μίτκο Αντρέεφσκι και Γιόβαν Ντεσποτόφσκι, έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μπουν κι αυτοί στην κούρσα για την αρχηγία του κόμματος, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των υποψηφίων σε έξι.
Ο Ντεσποτόφσκι όπως δήλωσε, σήμερα θα ανακοινώσει την απόφαση του, αφού συμβουλευθεί την οικογένεια του. Κληθείς να σχολιάσει τις άλλες δυο γνωστές μέχρι εκείνη την ώρας υποψηφιότητες της Φροσίνα Ρεμένσκι και του Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι για αρχηγό του SDSM, ο Ντεσπότοφσκι είπε ότι δεν θα σχολιάσει τα άτομα, αλλά όπως είπε θα πρέπει να συζητηθεί τι είδους άτομο χρειάζεται το κόμμα και πώς να βοηθήσει τους ανθρώπους.
Αυτή η εξέλιξη δεν είναι ότι καλύτερο για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι, παρόλο που είναι μικρής διάρκειας η προεκλογική περίοδος, η εκλογή του νέου αρχηγού θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 12 Δεκεμβρίου, θα προκαλέσει εσωστρέφεια και αντιπαραθέσεις.
Η αδυναμία μιας ισχυρής υποψηφιότητας για την θέση του Προέδρου στο κυβερνών κόμμα, θα έχει όπως τονίζουν οι αναλυτές, αντίκτυπο και στην κυβερνησιμότητα της χώρας, που μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να περιέλθει σε νέα πολιτική κρίση.
Γι’ αυτό εξάλλου ο Αλί Αχμέτι, είχε ζητήσει και συνεχίζει να επιμένει στην παραμονή του Ζόραν Ζάεφ στη θέση του Πρωθυπουργού τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το έργο της κυβέρνησης.
Ο Ζάεφ άνοιξε από μόνος του τον ασκό του Αιόλου και τώρα θα πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε να περιορίσει τις παρενέργειες της απόφασης του να παραιτηθεί.
Η επίτευξη της κατ’ αρχήν συμφωνίας με το κόμμα της αντιπολίτευσης, Εναλλακτική ώστε να μεταπηδήσει στην Κυβέρνηση με τέσσερεις βουλευτές, θα σηματοδοτούσε την ενίσχυση της κυβέρνησης και του νομοθετικού της έργου που έχει αρκετές φορές μπλοκαριστεί από την αντιπολίτευση. Ενώ θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα και τις συνομιλίες για την διευθέτηση των διαφορών με την Βόρεια Μακεδονία που θα οδηγούσαν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Πάντως στη Βουλγαρία σήμερα γίνεται η πρώτη σύγκληση της 47ης Εθνοσυνέλευσης που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου και αναμένεται τις επόμενες μέρες να σχηματιστεί η πρώτη κανονική κυβέρνηση μετά από οχτώ μήνες υπηρεσιακών κυβερνήσεων.